Janša uspel zaradi žena

Thumbnail

Tistega dne, ko je Janković pogorel s svojim manevrom, da bi imel za predsednico parlamenta Mašo Kociper, je omogočil novo kombinacijo, ki je kmalu pripeljala za mandatarja Janeza Janšo. Zanimiva izjava iz ozadja, ki jo je že tistega dne izrekel Karel Erjavec, je bila, da njegova žena navija za Janšo in ne Jankovića. Ravno Karel je bil tistega dne glavni akter pri sestavi koalicije, ki bo sedaj vladala.

Verjetno se mnogi ob tej izjavi Erjavca le nasmehnejo, ampak stvari na koncu le niso tako “nedolžne”.

Vsi, ki živimo v zakonu, vemo, da prav velikokrat ne delamo v nasprotju z našimi ženami. Zakaj? Jaz osebno še zdaleč ne zato, ker bi se šel copato, ampak zato, ker sem v zadnjih 12-tih letih spoznal, da tam, kjer sem šel s svojo trmo mimo njene intuicije, sem slej ko prej trčil v težavo, ki mi jo je omenila – pa je včasih niti ni znala povsem racionalizirati.

Timi brez žensk so povsem “testosteronski” in nerealni. Možje smo po naravi lovci, tisti, ki norimo, tvegamo. Žene pa so po naravi materinske, preudarne in kar je bistveno preprosto bolj čutijo, kaj jim sogovornik (celo politik) sporoča. Moške nas lahko naplahta, a ženske, ki so v stiku s sabo, preprosto začutijo, ali so izrečene besede iskrene ali ne. Seveda pa tudi ženski kolektivi niso idealni – to mi večkrat povedo učiteljice 🙂 A to sedaj ni tema.

Možu se ne bo dobro godilo doma, če se na področju zdravstva ne bo izkazal. Žena Karla Erjavca je tako postavila temelje koaliciji Janeza Janše. A na drugem mestu ne morem mimo Urške Bačovnik Janša. Javna skrivnost je, da se je odnos in kasneje zakon Janeza Janšo spremenil – soglasni smo, da na bolje. Njegovi največji nasprotniki priznavajo, da zna tokrat vladati bolje in to ne toliko zaradi izkušenj prejšnje vlade kot prav zaradi zakona z Urško. Spomnimo se njene izjave na soočenju, ko je bila zelo neposredna: “Možu se ne bo dobro godilo doma, če se na področju zdravstva ne bo izkazal”.

Zanimivo mi je bilo opazovati ženo Gregorja Viranta, ki si je ob njegovi napovedi, da naredi stranko, začrtala, da v javnosti ne bo nastopala, pa je kasneje vseeno konkretno podprla moža in celo sedaj po volitvah jo videvamo na družabnih dogodkih. Na soočenjih je jasno dejala, da se z možem o večini stvari doma pogovarjata in da zna biti do njegovih odločitev zelo kritična. Sam pravi, da če se kdaj preveč odlepi od tal, ga žena hitro postavi na trda tla.

Prav gotovo se posvetuje s svojo ženo tudi Radovan Žerjav. Nedolgo nazaj je novinarju, ki mu je očital, da cinca, dejal: »Da cincam? Prvič slišim kaj takega. To moram povedati ženi.” Morda navzen le šala, ki pa odraža nekaj globljega.

Ljudmilo Novak v njenih prizadevanjih gotovo podpira mož. Že samo njena prisotnost med sicer moškimi voditelji strank sprosti pogled. Če si predstavljamo, kako bi delovali “moški jastrebi”, potem hitro uvidimo Ljudmilino nepogrešljivo vlogo na sestankih, ki potekajo. Mnogi so menili, da je naivna, a v resnici je verjetno vse prej kot to. Stranko, ki je izpadla iz parlamenta, je uspela vrniti na politični parket. Slovenci smo, če to hočemo ali ne, gospodarsko odvisni od Nemčije. In tam že dlje časa spremljamo Merklovo, po kateri se zgleduje prav Novakova.

Gotovo je del resnice ta, da je Janez Janša uspel sestaviti koalicijo zaradi “žena v koaliciji”. Zato za popotnico prihajajoči vladi, ki jo sicer čaka izjemno naporno delo, želim, da bi uspela upoštevati moško-žensko komponento pri odločanjih. Ministrom in ministricam pa želim, da ne bi izgubili stika s svojimi zakonci in družinami.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja