Iva Dimic: “Želja in ljubezen do življenja je tako velika, da premaga vse, tudi bolezen”

Thumbnail

Iva Dimic, poslanka NSi, žena in mati petih otrok, je v sobotni oddaji Politik, to sem jaz, spregovorila o svojem življenju, družini, svoji odločitvi za politiko in prizadevanjih znotraj stranke. Dotaknila pa se je tudi izkušnje odraščanja v kmečko-obrtniški enostarševski družini in spopadanja z rakom na dojki.

Politika terja angažma vsakega posameznika

»Spodbudo za vstop v politiko sem dobila v času porodniškega dopusta za četrtega in petega otroka od leta 2008 do 2010. Takrat se je sprejemal zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je diktiral, da se starejšim od 18 let odvzame otroški dodatek in mlajšim od 18 let se odvzame državne štipendije, 16.000 ženskam pa se je vzela državna pokojnina,« je dejala.

Želela je biti glas ljudi, ki imajo družino, ki imajo veliko družino in glas žensk, še posebej še tistih, ki si želijo usklajevati družinsko in poklicno življenje. Ker politika terja angažiranost vsakega posameznika, ki lahko naredi nekaj dobrega, je  vstopila na politični parket.

Slovenija ima slabo družinsko politiko

Dimčeva verjame, da družinska politika v Sloveniji ni dobra, saj je vezana na socialno poltiko. »Dokler se otroški dodatki, štipendije, denarne socialne pomoči in vrtci seštevajo v nek družinski proračun,  se mi zdi, da ne moremo govorit o državi, ki je družinam naklonjena. Socialna politika ima čisto drug namen, saj je namenjena najšibkejšim in bi zato mogla bit izvzeta od ostalih dohodkov. To je potrebno ločiti,« je dejala poslanka.

Naši odnosi štejejo največ.Spregovorila je tudi tem, da je zgodaj izubila očeta in tudi sama pogrešala lik očeta ter ob tem opozorila na pomen prisotnosti in ljubezni obeh staršev za otrokov razvoj.

Delila je tudi o izkušnjo spopadanja z rakom na dojki. 11. april je bil zanjo dan, ko se je vprašala, kje je njeno mesto in kako naprej. A danes, po odločnem boju z boleznijo, sporoča, da je zelo pomembno, da se ljudje s tako boleznijo soočijo, da z njo sooči družina in se nič ne potiska v ozadje.

Bolezen je del življenja, z njo se da živeti

»To ni stigma, ker nas je že toliko, da si rečeš, da je ta Onkološki inštitut že malo premajhen,« je povedala in dodala: »Jaz sem v tem času izgubila lase. To je bilo težko soočenje, pa vendarle se mi zdi, da je to del mene, da sem si taka všeč,« je povedala.

»Želja in ljubezen do življenja je tako velika, da premaga vse, tudi bolezen. /…/ To je del nas, del resničnega življenja, ki je prečudovito, lepo. Naši odnosi štejejo največ,« je ob koncu svojega pričevanja dejala iva Dimic.

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj.  

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja