Hormon oksitocin spodbuja navezanost in sočutje

Thumbnail

Dojenček se rodi brez navodil. Vendar pa je narava poskrbela, da hormon oksitocin že v nosečnosti začne spodbujati notranjo intuicijo matere, ki zagotavlja, da bo pravilno odreagirala na potrebe novorojenčka.

Višja kot je raven hormona v nosečnosti, lažje in hitreje se mati po porodu poveže s svojim otrokom in naveže nanj. S tem omenjeni hormon pomaga zagotoviti, da otrok dobi ljubezen in skrb, ki jo potrebuje.

Višja kot je raven hormona v nosečnosti, lažje in hitreje se mati po porodu poveže s svojim otrokom in naveže nanj.

Raziskava, ki jo je vodila profesorica psihologije Ruth Feldman, je pokazala osupljiva dejstva med povezavo količine oksitocina v ženskem telesu v nosečnosti ter odnosom matere do otroka po rojstvu. Matere, ki so imele v telesu visoko vrednost tega hormona v prvem in tretjem trimesečju nosečnosti, so po rojstvu pogosteje pestovale in božale svoje dojenčke, jim več prigovarjale in jim pele, bile so bolj odzivne na njihov jok, z večjo skrbnostjo so jih hranile, previjale ter kopale.

Seznam pozitivnih posledic …

Priznajte, vaš otrok je bil – prekrit z vso sluzjo in krvjo in ves zmečkan – najlepši, kar ste jih videli. 🙂 To je bila posledica delovanja oksitocina in ne objektivnega mnenja.

Med samim prehodom otroka skozi porodni kanal se tako v materinem kot dojenčkovem telesu nivo oksitocina močno poveča. Tudi v primeru carskega reza, če se je le porod predtem naravno začel, nekaj oksitocina preide skozi posteljico na otroka.

Posledica je edinstven vonj matere in otroka z mnogo prednostmi. Otroku pomaga najti prsi, pomirja tako otroka kot mamico in spodbuja navezanost. Odkrili so, da mamica zgolj po vonju še več dni lahko prepozna svojega novorojenčka (za slednjega seveda to velja bistveno dlje).

Visoke vrednosti oksitocina mamici zagotavljajo, da se bo lažje umirila in bo samozavestnejša glede skrbi in nege za otroka.

… za mamico:

Visoke vrednosti oksitocina mamici zagotavljajo, da se bo lažje umirila in bo samozavestnejša glede skrbi in nege za otroka. Manjša je verjetnost, da se bo spopadala s strahom, otožnostjo ali depresijo po porodu, saj oksitocin spodbuja veselje, ljubezen in dobro počutje. Lažje se bo povezala z novorojenčkom, lažje sprejemala in prenašala morebitne ure joka ter neprespane noči.  

… za dojenčka:

Dojenčkovo telo sicer zmore že samo proizvajati oksitocin, dobiva pa ga tudi preko materinega mleka. Pri nedojenih otrocih so opazili višjo vrednost oksitocina, če so bili hranjeni v naročju kot če so se hranili sami. Zato tudi v primeru, da ne dojite, vedno pestujte svojega otroka med hranjenjem po steklenički, saj mu s tem zagotavljate rast vrednosti oksitocina.

Proti koncu nosečnosti vrednost oksitocina narašča tudi pri otrokovem očetu!

Z visoko vrednostjo tega hormona so dojenčki bolj umirjeni, manj jokajo, imajo manj krčev in bolje spijo. Počutijo se varnejše in so zaupljivejši. Večkrat se smejijo, večkrat se tudi nasmehnejo neznancem.

… za očeta:

Niti očetje niso izvzeti iz blagodejnih učinkov oksitocina. Zanimivo je dejstvo, da proti koncu nosečnosti vrednost oksitocina narašča tudi pri otrokovem očetu. S tem narava zagotavlja, da bo tudi oče več pestoval dojenčka, kar spodbuja navezanost in povezanost med njima.

Povišajte si vrednost oksitocina naravno!

Matere z visoko vrednostjo oksitocina med nosečnostjo imajo naravno prednost pri povezovanju s svojim dojenčkom in posledično z vedno večjim otrokom. Vendar pa obstaja veliko načinov, s katerimi lahko same poskrbijo, da se bo vrednost »hormona ljubezni in povezanosti«, kot ga nekateri imenujejo, povišala.

Vrednost hormona ob telesnem stiku narašča, ob odsotnosti stika pa pada.

Vrednost oksitocina se posebej dobro odziva na kontakte s kožo. Že v sami nosečnosti naj bo med bodočima staršema veliko objemov, saj bo posledično nivo oksitocina v telesu obeh višji. Po rojstvu pa na višanje vrednosti vpliva pogosto dojenje, nošenje otroka, božanje, objemanje in poljubljanje. Ko z otrokom govorite, ga glejte v oči, kar tudi spodbudi naraščanje vrednosti oksitocina v krvi obeh. 

Zanimiv je izsledek omenjene raziskave, da vrednost hormona ob telesnem stiku narašča, ob odsotnosti stika pa pada. To lahko pojasni dejstvo, zakaj dojenčki večkrat jokajo, ko jih odložimo.

Zato: veliko se objemajte in poslušajte sebe. Narava vas je primerno opremila, da znate za svojega dojenčka najbolje poskrbeti. In če vi čutite, da potrebuje dojenje na pol ure, stalno nošenje, uspavanje na rokah ali spanje v isti postelji, potem imate gotovo prav!

Več: babyreference.com

Foto: theairspace.net, mumanu.co.uk

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja