Energijska bomba, ki ne daje kril, ampak resne zdravstvene težave

Foto: N1, Twitter

Mogoče ste tudi vi, bralci tega prispevka, v minulih dneh in tednih debelo pogledali, ko vas je vaš otrok seznanil, da si želi poskusiti nekakšno posebno in izjemno popularno pijačo, ki se imenuje »Prime«. Gre za športno – energijsko pijačo, ki sta jo spletna zvezdnika KSI in Logan Paul, v preteklosti velika nasprotnika v boksarskem ringu, sedaj pa zaveznika in predvsem vplivneža, lani lansirala kot odgovor na že uveljavljene športne napitke in energijske pijače.

Kako jima je to uspelo?

Za vse, ki ste ob omembi obeh vplivnežev le debelo pogledali, lahko zapišem le, da niste edini. V kolikor ne spremljate Youtuba, TikToka ipd. verjetno niste opazili njune izjemno uspešne poslovne zgodbe, ki temelji predvsem na ustvarjanju velike pozornosti in želje pri njunih strankah. S svojimi več kot 40 milijoni sledilcev na Youtubu sta ustvarila predvsem izjemno promocijsko kampanjo, ki je npr. v Veliki Britaniji povzročila, da so kupci dobesedno tekmovali, kdo bo prej in hitreje prišel do svoje plastenke s to pijačo.

Z ustvarjanjem omejene ponudbe sta dosegla, da se ta »vročica« in želja po nakupu te pijače samo še stopnjuje in Slovenija pri tem ni nobena izjema. Ko je ta pijača pred nekaj dnevi prišla na trgovske police trgovin Interspar, je bila v treh dneh praktično razprodana. In kdo so kupci? V veliki meri otroci in najstniki, ki zgodbo obeh vplivnežev spremljajo na Youtubu in TikToku.

Pasti, ki jih na Youtubu ni

Če pustimo ob robu ceno, o kateri na družabnih omrežjih vplivneži seveda ne govorijo (cena 0,5 l te pijače stane približno 6 EUR), je precej pomembneje spregovoriti o tem, da gre za pijačo, ki je na voljo v dveh različicah. Ta, ki je bila razgrabljena sedaj tudi v slovenskih trgovinah (Prime Hydration), velja za »manj nevarno« za otroke in najstnike, medtem ko različica Prime Energy vsebuje izjemno visoke vsebnosti kofeina in drugih dodatkov, ki so povsem neprimerni in predstavljajo tudi resno  zdravstveno tveganje za mlajše osebe.

Kot je za BBC News povedala nutricionistka in strokovnjakinja za športno prehrano in javno zdravje, dr. Linia Patel, je pijača Prime sicer primerna za športnike, ki so v procesu treninga, ker pijača vsebuje elektrolite in minerale, ki jih med treningom športnik izgubi skozi potenje. Obenem pa dr. Patel poudarja, da za večino posameznikov uživanje takšnih pijač ni primerno niti potrebno, vsekakor pa odsvetuje uživanje Prime Energy pijače otrokom in mladostnikom.

Že sam podatek, da pijača Prime Energy v 350 ml pločevinki vsebuje 200 mg kofeina, je zaskrbljujoč, še posebej, če primerjamo, da npr. 250 ml pločevinka Red Bulla vsebuje 80 mg kofeina, 330 ml Coca Cole pa vsebuje 35 mg kofeina.

In čeprav je v slovenskih trgovinah trenutno mogoče dobiti le različico Prime Hydration, to ne pomeni, da Prime Energy ne more prispeti v roke vaših otrok in mladostnikov. Samo hiter skok na spletni iskalnik vam takoj ponudi več možnosti, kjer lahko preko spleta naročite in kupite tudi to različico energijske pijače.

Zakaj reči »NE« energijskim pijačam

Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da po raziskavi NIJZ vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik uživa energijske pijače, v povprečju pa mladostniki popijejo 2,5 litra energijskih pijač na mesec. Pri tem pa jim pijačo ponudijo celo starši sami, misleč, da gre le za eno izmed brezalkoholnih pijač.

Pri otrocih in mladostnikih lahko uživanje energijskih pijač z vsebnostjo kofeina povzroči živčno vzburjenost, tesnobo, nervozo, glavobol, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa ima tudi škodljiv vpliv na jetra, povezan je z motnjami srčnega ritma itd.

Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)*, ni nobenega razloga, da bi otroci in mladostniki uživali energijske pijače. Kofein, ki je prisoten v teh pijačah, ima namreč le negativne vplive na zdravje in počutje otrok, saj je v teh pijačah prisoten v zelo visokih koncentracijah.

V energijskih pijačah kofein deluje kot psihoaktivna snov in diuretik. Pri otrocih in mladostnikih lahko uživanje energijskih pijač z vsebnostjo kofeina povzroči živčno vzburjenost, tesnobo, nervozo, glavobol, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa ima tudi škodljiv vpliv na jetra, povezan je z motnjami srčnega ritma itd.

Zavedati se je potrebno, da energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače in kljub temu da jih tržijo kot zdrave pijače, primerne za šport, temu ni tako. Energijska pijača NIKOLI ne more nadomestiti počitka in spanca, ki sta nujno potrebna za otrokov zdrav razvoj.

*Več o vplivu energijskih pijač na otroke si lahko preberete v publikaciji, ki jo je izdal NIJZ.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. RETERDIRANOST* sodobnega sveta kaže svoja prostranstva. Hvala za ta članek. Jaz sem sicer imel ošpice že pri drugih “pijačah”, te sorte, ko so se pojavile in so vsebovale “le” za skodelico ali dve kave, da to niso nobene “energijske” pijače ampak poživilo. Osebno me “zruka” kofein in sladkor, ne pa poživi. Že kot študent sem spoznal, da sem po kavi samo skupaj padel, ne pa bolj se učil. Spanec je boljše poživilo.

    * ko za pijačo, ki proizvajalca stane 10 centov (z embalažo 30 centov), ljudje plačujejo 2 EUR (preračunano) pri nas pa se to prodaja za 10 EUR (dejansko prodaja!), potem vemo, da je zdrava pamet pošteno zbolela. Ali pa tista voda s Švedske, kjer je natočena iz pipe, tukaj se je pa prodajala po 5 EUR … so pa lepe flaške, to pa je.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja