Doma pečen kruh je cenejši, okusnejši in bolj zdrav!

Thumbnail

Vonj po sveže pečenem kruhu je tisti vonj, ki spomine odnese daleč nazaj v babičino kuhinjo. Je vonj, ki daje domu posebno toplino in čar. Francoski znanstveniki so celo odkrili, da omenjeni vonj v ljudeh spodbudi dobrohotnost in prijaznost.

Poleg vonja, ki napolni kuhinjo, pa ima doma pečen kruh še vrsto drugih prednosti. Vas lahko skozi naslednje razloge prepričam, da boste od danes dalje pekli svoj kruh?

1. V domačem kruhu ni neznanih sestavin.

Ko vonj po sveže pečenem kruhu napolni kuhinjo, se odpirajo vrata in kot deževniki po dežju se začnejo okoli mize gnesti čisto vsi.

Žita, iz katerih pečejo industrijski kruh, gredo skozi intenzivno pridelavo, posledično pa so toksična, izropana hranil in nekakovostna. Moka za svetle kruhe je navadno tudi beljena s kemikalijami in s tem oropana praktično vsakega hranila. Večina serijsko pečenega kruha vsebuje tudi fruktozni sirup, ki je že sam po sebi zdravju škodljiv. Takšen kruh vsebuje še številne emulgatorje, stabilizatorje in gostila. Da bolje vzhaja, dodajo encime, da dlje obstane, dodajo konzervanse. Boljši okus mu dodajo naravne in umetne arome ter navadno prevelike količine soli. Vsemu temu se z doma pečenem kruhu lahko izognemo.

2. Nasitnost domačega kruha.

Doma pečen kruh je bistveno nasitnejši od kupljenega. Kupljenega lahko kar ješ in ješ, domačega pa navadno zadoščata dve rezini.

3. Z doma pečenim kruhom privarčujete.

Za pol kilograma pirinega domačega kruha boste za sestavine odšteli približno 1,7 €. Za pol kilograma primerljivega kupljenega boste v trgovini povprečno plačali 2,5 €. Res je, da bi morali pri domačem kruhu upoštevati še ceno elektrike pri peki. Toda menim, da se ta skompenzira s ceno zdravja in ceno vonja. J Pa še manj ga poješ (glej razlog št. 2)!

4. Okus in vonj.

Za pol kilograma pirinega domačega kruha boste za sestavine odšteli približno 1,7 €. Za pol kilograma primerljivega kupljenega boste v trgovini povprečno plačali 2,5 €.

Nič ni boljšega od še toplega, okusno bogatega kruha, medtem ko v zraku še kroži vonj po peki.

5. Doma pečen kruh povezuje.

Pri peki lahko sodelujejo že najmlajši. Kaj vse sem že izvedela od svojih otrok med kuhanjem in peko! Kolikokrat smo se že nasmejali – ko je nekdo ocenil, da bi v zmes za kruh dodal čokolino.  Kolikokrat smo se že prepirali in se potem drug drugemu opravičili in objeli – ko se je moka raztresla po tleh ali ko nekdo ni bil na vrsti za mešanje in je prišlo do prerivanja in kričanja. Koliko ponosa je v malih očeh, ko kot vkopani sedijo pred pečjo in opazujejo svoj kruh. Toda tudi takrat, ko ga pečem čisto sama, povezuje – ko vonj napolni kuhinjo, se odpirajo vrata in kot deževniki po dežju se začnejo okoli mize gnesti čisto vsi.

Sem vas prepričala? Potem preizkusite spodnji recept, ki vas bo navdušil. Ker je enostaven, svež topel kruh pa bo na mizi že v dobri uri!

Sestavine za pirin kruh:

  • 500g pirine moke
  • 0,5 l Donata
  • vrečkica vinskega kamna (pakirano podobno kot pecilni prašek) alivrečkica pecilnega praška
  • 1 žlica olivnega olja
  • ščepec soli

 

Vse skupaj zamešajte s kuhalnico, da nastane tekoča lepljiva zmes in vlijete v pekač.

 

Brez vzhajanja ga položite v predhodno na 200°C segreto pečico in pečete približno eno uro.

Ko ga vzamete iz pečice, ga zavijte v vlažno krpo.

 

Ko osvojite osnovo, raziskujte. Mešajte različne vrste mok, poiščite okus, ki vam najbolj odgovarja. Dodajajte semena. 1 dcl Donata lahko nadomestite z 1 dcl navadnega jogurta. Seveda lahko Donat nadomestite s katerokoli mineralno vodo. Vinski kamen je sicer vedno bolj zdrava izbira, namesto tega pa lahko dodate tudi vrečkico pecilnega praška.

Še nekaj manjših uporabnih trikov

  1. Najbolje je moko kupovati od lokalnega kmeta, saj je moka v trgovinah izropana večine hranilnih snovi. Celo polnovredna moka že po dveh mesecih izgubi nekaj svoje vrednosti, zato se pozanimajte, kateri kmet jo melje sproti. Moko je najbolje hraniti v nepredušno zaprtem steklenem kozarcu, ki ga postavimo v temen, suh in hladen prostor, lahko tudi hladilnik. Če moki dodamo lovorov list, jo zaščitimo pred insekti.
  2. Kruh je najbolje hraniti v papirnati vrečki ter v krušni škatli. Če bomo v vrečko dali košček zelene, mu bomo podaljšali svežino.
  3. Sveže pečen kruh lahko tudi zamrznemo, da ga imamo vedno lahko nekaj na zalogi. Zamrznjen naj ne bi bil več kot dva meseca, odmrzniti pa ga je priporočljivo v pečici pri temperaturi med 50°C in 70°C.

Foto: mums-diary.co.uk, osebni arhiv M. K. L.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja