Dojenje zmanjšuje tveganje za raka dojk

Thumbnail

Mama z doječim otrokom je ena najlepših podob, ki jih lahko vidimo v življenju, prav zaradi svoje naravnosti. Na to naravnost se močno odziva tudi žensko telo. Zdravilne lastnosti dojenja pa potrjujejo tudi znanstveni izsledki!

Zlasti so se zdravilne lastnosti pokazale pri ženskah, ki imajo družinsko zgodovino raka na dojka in so nosilke genov, ki povzročajo to bolezen. To sta gena BRCA 1 in BRCA 2. Kar tri od štirih med njimi imajo izredno veliko tveganje za nastanek bolezni.

Raziskovalci so odkrili, da dojenje tveganje močno zmanjšuje, je pa potrebno poudariti, da to velja le za tiste, ki so nosilke BRCA1 gena. Dojenje namreč ne vpliva na BRCA 2 gen, kar kaže na to, da je karcenogeneza (pot razvoja bolezni) med njima različna. 

V študijo je bilo vključenih 6000 žensk z obema, BRCA 1 in BRCA 2 genom, polovici izmed njih pa so že diagnosticirali raka dojke. Izmed vseh so poiskali tiste, ki so se med seboj najbolj ujemale po letih, telesni teži in številu rojstev ter v nadaljnje raziskave vključili 1665 parov.

Študija je pokazala, da so imele ženske z BRCA 1 genom po enoletnem naravnem dojenju 32 % manj možnosti za nastanek raka dojke kot tiste, ki niso dojile. Med tistimi, ki so že imele raka dojke, pa so odkrili, da so v povprečju dojile 2 meseca manj kot ostale.

Avtorji študije navajajo še podatek, da letno dojenje zmanjša tveganje za 32 %, dve ali več let dojenja pa skoraj za polovico. Vsako leto ga v povprečju zmanjša za 19 %.

Med generacijo zdravih žena in takih, ki nimajo genske predispozicije, pa dojenje zmanjšuje tveganje za 4,3 %.

Soavtor študije, dr. Steven Narod, je v reviji BioMed Central zapisal: »Ta odkritja so močno podkrepila zaščitno vlogo dojenja pri ženah z BRCA1 genom. Vse, ki imajo tovrstno mutacijo, bi morale biti opozorjene na prednosti, ki jih samo dojenje prinaša.«

Mnoge med njimi se namreč počutijo v taki nevarnosti, da iz samega strahu pogosto opravljajo dodatne preventivne preglede, številne mamografije in celo operativne posege, kar lahko kaj hitro postane stresno in naporno. Na drugi strani pa lahko čisto preprosto dojenje telesu podarja veliko zaščitno moč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja