Delavnica NND na Stični mladih

Thumbnail

V okviru festivala Stična mladih je bila ena od več kot 20 delavnic namenjena naravnemu načrtovanju družine in izzivom, ki jih pred mlade postavlja uporaba kontracepcije.

 

Na delavnici smo predstavili tako osnove metode naravnega načrtovanja družine kot spregovorili o NND-ju kot stilu življenja, ki na poseben način izraža telesno ljubezen med moških in žensko.

Mnogi mladi udeleženci delavnice so se prvič srečali z znanjem, ki omogoča ženski na podlagi opazovanja naravnih znakov določiti čas, v katerem je plodna oziroma neplodna. Seveda so se udeleženci seznanili le z osnovnimi načeli opazovanja ženskega ciklusa, za dobro poznavanje metode je priporočljivo udeležiti se tečaja s svetovalko ali svetovalcem za metodo NND.

Zelo zanimiv je bil drugi del delavnice, v katerem se je razvil odprt pogovor. Zanimivo je, da smo se najprej dotaknili vprašanja neplodnosti in težav z zanositvijo. Ker je spolna vzgoja med osnovnošolci in srednješolci pretežno naravnana na vprašanje, kako se »zaščititi«, mnogi mladi nezavedno ponotranijo razmišljanje, da odsotnost zaščite pomeni skorajda 100% možnost zanositve. Žal pa ni vedno tako, saj se veliko parov danes srečuje s težavami z zanositvijo. Ta pogovor nas je spodbudil, da smo na delavnici razmišljali o pomenu odprtosti za življenje.

Za mlade je bilo zanimivo tudi vprašanje, kako živeti NND, saj je to edina metoda uravnavanja spočetij, ki predpostavlja odpoved spolnim odnosom v dneh, ko je mogoče zanositi. Zakonca, ki sta vodila delavnico, sta spregovorila o svoji izkušnji in povedala, kaj za njun odnos pomeni živeti NND.

Kar nekaj besed pa smo v delavnici namenili tudi vprašanjem kontracepcije, zlasti hormonske. Pogovarjali smo se o tem, koliko so dekleta, ki jo jemljejo, seznanjena z delovanjem kontracepcijskih tabletk in ali si ginekologi vzamejo dovolj časa za informiranje in ustrezno izbiro tabletk za tista dekleta, ki bi zaradi uporabe določene kontracepcije utegnila imeti stranske učinke.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja