Dan nerojenih otrok

Thumbnail

28. decembra obhajamo god nedolžnih otrok, v Sloveniji pa je to tudi narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje. Letos sovpada tudi z nedeljo svete družine.

Nedolžni otroci so po svetopisemskem izročilu tisti otroci, ki jih je dal umoriti kralj Herod. Ko so na jeruzalemski dvor modri z Vzhoda prišli iskat prerokovanega novorojenega Kralja, se ga je v strahu za svoj prestol na vsak način želel znebiti. Ker ni vedel, za katerega otroka gre, je ukazal kar pomor vseh novorojencev do prvega leta starosti.

God nedolžnih otrok se je slovenskim škofom zdel najprimernejši dan, da ga razglasijo za narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje. V Sloveniji je namreč v zadnjih treh desetletjih samo za posledicami umetnega splava* v maternicah umrlo skoraj 400.000 človeških bitij.

Po Sloveniji bo ta dan potekalo več molitvenih pobud za splavljene otroke, njihove starše, zdravniško osebje in tiste, ki se odločajo o tem, da bi končali otrokovo življenje.

Že pred dvema letoma so pri Svetu katoliških laikov Slovenije izdali podobico z molitvijo papeža Benedikta, ki se ji lahko pridruži vsak:

V soboto, 27. decembra, bo tako kot vsako četrto soboto v mesecu molitev pred ljubljansko porodnišnico. Dogodek se začne ob 15. uri v kapeli Božjega usmiljenja in nedolžnih otrok v duhovnem središču sv. Jožefa na Poljanah. Udeleženci se nato peš podajo do porodnišnice, kjer pol ure pred Jezusovo podobo molijo za vse žrtve splava in zanje prižgejo svečke.


Kot nam je zaupala Valentina Pikelj, direktorica Zavoda Božji otroci, ki dogodek organizira, so lansko leto prav na god nedolžnih otrok prejeli sporočilo s prošnjo za molitev za eno izmed mamic, ki se je odločila za splav. Molili so ljudje po vsej Sloveniji, naslednji dan pa je bila za otroka darovana tudi sveta maša. Prav po njej je Valentina prejela obvestilo, da se je mamica odločila, da otroka obdrži.


V omenjeni kapeli bo v teh dneh od sobote ob 9. uri do nedelje ob 15. uri neprekinjeno češčenje in molitev za nerojene otroke in za srečno rojstvo vseh. V nedeljo, 28. decembra, ob 10.00 bo v isti namen v sklopu češčenja darovana tudi sveta maša.

K molitvi za nerojeno človeško življenje so vabljeni vsi katoličani. V ta namen je Slovenska škofovska konferenca izdala tudi gradivo za molitveno uro, ki jo lahko uporabijo župnije, skupine ali posamezniki.

 

* Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je bilo v Sloveniji med letoma 1979 in 2011 storjenih 381.713 umetnih splavov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja