Čemu smo vzpostavili video studio?

Thumbnail

V teh dneh smo pričeli s prvimi snemanji video oddaj. V nadaljevanju si lahko ogledate ozadja iz nastajanja studia in seveda tudi odgovor na vprašanje, čemu je na iskreni.net sploh zaživel studio.

Donatorji iskreni.net že poznate naše video oddaje, ki smo jih v preteklosti snemali z dr. Christianom Gostečnikom, dr. Darjo Škraba Krmelj in dr. Andrejo Poljanec. Vse te oddaje so dostopne v arhivu na plus.iskreni.net. Kljub temu da so bile vsebine dostopne izključno za donatorje, so imele dobro gledanost, saj so v večini uspele v kratkem času odgovoriti na določena vprašanja oz. težave, ki se pojavljajo zakoncem in staršem.

Malo kdo pa ve, da smo te tri sklope več kot 120 oddaj posneli v le štirih snemalnih dopoldnevnih. Učinkovitost smo navili do meje zmožnosti. Ko smo končali eno oddajo, je števec neusmiljeno odbijal naslednjih 60 sekund za novo vsebinsko oddajo. Tako kot na vseh področjih pri iskreni.net smo želeli narediti kvalitetne oddaje z vrhunsko ekipo – s čim manj stroški. Najeti studio oz. vzpostaviti neko lokacijo z vsemi detajli in zvokom pa ni preprosto ali poceni.

ČEMU IN OD KOD DENAR ZA STUDIO?

Že med snemanji v preteklih letih nam je postalo jasno, da moramo najti rešitev, ki bo dolgoročnejša. Začeli smo načrtovati, da bi imeli v svojih prostorih tudi internetni video studio. To bi nam omogočalo, da se lahko hitro organizramo za snemanje in le-tega izvajamo skozi vse leto. Za vse skupaj ne bi bila potrebna velika ekipa in na koncu ne bi bila potrebna post produkcija – takoj, ko je video posnet, je pripravljen za objavo. Pri zadnjih dveh sklopih oddaj je namreč po snemanju sledila časovno zajetna montaža.

Ta ideja je postala realna pred letom dni, ko smo našli nove prostore v Ljubljani. Skoraj sočasno se je tuja fundacija odločila, da nas podpre z namensko donacijo za vzpostavitev studia. 

Tehnika in video me osebno navdušujeta že od otroštva. Počutil sem se kompetentnega pri vzpostavljanju osnovne infrastrukture studia, nikakor pa ne pri ključnih detajlih videa, svetlobe itd. Zato mi je bilo v veliko veselje, ko je sodelovanje potrdil tudi izjemno talentirani mladi filmar David Sipoš.

GRADNJA

Vse skupaj se je pričelo v lanskem maju, ko smo začeli z obnovo prostorov. Nadaljevali smo postopno preko leta med vsem rednim delom. Najbolj zgovorne so fotografije. Poleg nekaj profesionalcev je bilo opravljenih tudi ogromno prostovoljnih ur.

Stanje prostorov. Sledila je priprava načrta za prenovo.

Od načrta pa do dokončanja je sledilo veliko trdega dela in po prostorih so se zvrstili številni mojstri.
Na trenutke so hodili eden “čez” drugega.


Čisto na koncu smo se lotili studia. V ozadju nameščanje 800 LED svetil.

Naš pogled skozi veliko okno sveti, kolikor je potrebno.

 Z Davidom meriva, koliko svetlobe bo potrebno usmeriti iz stropa in iz kje. 

Sledi montaža stropnih studijskih reflektorjev.

 Reflektorji svetijo. Le še zadnji pregled “štromarja”.

TESTIRANJA IN POSTOPNOST

Najdaljša je bila gotovo faza testiranja, saj ko združiš veliko opreme in jo skušaš “prepričati”, da deluje kot dobro uglašen zbor, hitro nastanejo težave. Združenih je preko 100 malih detajlov, ki naj bi vsi delovali uglašeno. Oprema nam omogoča tudi oddajanje v živo, da pametni telefoni postanejo prenosne kamere itd. 

Ni pravi format, ni zvoka, ni signala, brezžični mikrofoni se “tepejo”… tako nekako so zgledala testiranja.

Nekaj dni oz. tednov kasneje Davidov nasmeh pove vse. Končno nam je uspelo.

KDAJ BO PRVA ODDAJA?

Prva oddaja bo že jutri, potem pa vas bomo skušali nagovoriti z različnimi kratkimi (5 minutnimi) videi vsak teden. Prvi gost bo p. dr. Christian Gostečnik, s katerim smo že posneli prve oddaje. Jutri zvečer gostimo Tomaža Meršeta iz Družinske pobude. Še veliko pa sanjamo in načrtujemo. Veseli bomo tudi vaših predlogov.

Pozor! Snemamo. Kamera se krmiljeno premika. Darja Ovsenik v akciji s p. dr. Christinaom Gostečnikom.

ZAHVALA DONATORJEM

Ko sedaj gledam na ves razvoj, ki ni bil viden, sem hvaležen mnogim, ki ste nam na tej poti pomagali povsem volontersko. Celotna investicija je na koncu za tovrstni projekt smešno majhna. A zato prav nič nekvalitetna. Vredno je bilo preučiti kup tehničnih detajlov in iskati zadnje in najbolj optimalne rešitve ter čakati delčke iz ZDA, Nemčije in Kitajske, čeprav je bila večina tehnike kupljena v Sloveniji.

Oprema in vzpostavitev studia je na koncu le mali del celote iskreni.net. Da smo ga lahko vzpostavili in predvsem, da bomo lahko v bodoče pripravljali zanimive oddaje in članke, pa potrebujemo tudi vašo podporo v donaciji. Že vnaprej HVALA!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja