Celoletni družinski projekt v naravi – izdelava domačega Jagermeistra

Foto: Mojca Koren Lapajne

Že več let sem si želela, da bi naredila čisto svoj, domači Jagermeister. Pa sem le leto za letom s strahospoštovanjem opazovala in poslušala „mite in legende“ o njegovi izdelavi in se že skoraj sprijaznila s tem, da nimam niti dovolj znanja niti časa, da bi se tega lotila. Potem pa je prišla druga „koronska“ pomlad in z njo prijateljičina spodbuda, da me bo uvedla v svet cvetov, listov in plodov, potrebnih za tole čudo.

In sem ob njenih izkušenih korakih začela stopicati zraven. In tako v novembru s ponosom, da se je kar iskrilo, „pretočila“ prve litre svojega čisto pr(a)vega Jagermeistra!

V teh prvih toplih spomladanskih dneh, ko cvetijo prve rožice za v ta zeliščni liker, vas tako spodbujam, da se tudi sami podate na to celoletno zabavno avanturo. Zakaj?

Množica koristi od celoletnega nabiranja zdravilnih rastlin za domači liker

Ker cvetovi in listi različnih rastlin cvetijo različno skozi vse leto in smo v vseh mesecih spodbujeni, da hodimo v naravo.

Ker rastline rastejo na različnih področjih – od travnikov, gozdov, v hribih in celo zelo visoko v hribih in nas „prisilijo“, da jih poiščemo.

Foto: Mojca Koren Lapajne

Ker mnogih rastlin, ki gredo v liker, gotovo ne poznate. In boste najprej pobrskali po knjigah, po spletu in poiskali informacije pri izkušenejših. Se jih nato odpravili iskat v naravo in se tam spraševali, če je prava ali gre morda za kakšno strupeno verzijo prave :). Jo fotografirali in z raznimi aplikacijami preverjali, če je to ta, ki jo iščete. In se na koncu počutili zelo zmagoslavno, ko jo boste končno dodali v žganje k ostalim.

V tem projektu bodo zelo uživali tudi otroci.

Ker bodo v tem projektu zelo uživali tudi otroci. Ker je iskanje točno določene rožice odlična motivacija za izlet v naravo. Ker bodo mimogrede spoznali ogromno zdravilnih rastlin in njihovih učinkov in se jim tega ne bo potrebno učiti pri štiridesetem letu z Googlom v rokah :).

Ker bodo vaši prijatelji ob koncu leta neskončno veseli ličnih stekleničk domačega napitka proti vsem vrstam tegob.

In ker, roko na srce, prav prija kdaj spiti šilce pravega, domačega Jagermeistra in uživati v vseh njegovih zdravilnih učinkovinah!

Preprost recept

Na spletu boste našli veliko dobrih receptov, posebej priročni so tisti, kjer je natančno opisano, katero rastlino nabiramo kdaj in kje. Nekateri so opremljeni celo s fotografijami rastlin, kar je izjemno praktično za prve korake.

Nikar se ne sekirajte, če ne naberete vseh rožic – to je večji izziv, kot se zdi na začetku. Nekaj rožic manj ne bo prav nič vplivalo na dober okus.

Za začetek potrebujete dobro (domače) žganje (najbolje sadjevec) in flaškon s širokim grlom.

Jaz sem se držala izjemno preprostega nasveta: Na vsake 4 litre žganja sem dala po 20 cvetov, 20 listov ali 20 plodov. Kaj to točno pomeni: od vsakega zelišča, ki je na seznamu (teh je okoli 50 različnih), daš v flaškon po 20 cvetov (če gre za rožo); če gre za listnate rastline, daš v flaškon 20 listov in če gre za plodove, kot je recimo šipek, 20 plodov.

V flaškon rastline dodajamo vse leto. Ko mine 14 dni od zadnje dodane rastline, vse skupaj precedimo (in dobro ožamemo rastline).

Za dokončno izdelavo likerja segrejte vodo in v njej raztopite sladkor (na vsaka 2 litra žganja vzemite najmanj ½ litra vode in ½ kg sladkorja). Količino vode in sladkorja lahko prilagajate glede na to, ali želite močnejši in bolj grenek ali bolj sladek liker. Nato vodo z raztopljenim sladkorjem primešajte precejenemu žganju in zdravilen liker je pripravljen!

Zdaj pa samo še košarico v roke in pogumno na pot – prve rožice, trobentice, že veselo cvetijo!

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

 1. Zanimivo da Iskreni.net propagira izdelovanje žgane pijače med 40-dnevnim postom,ko je tudi akcija 40 dni brez alkohola za vse žrtve alkoholizma na slovenskih tleh.
  To mi res nekako ne gre skupaj!

 2. Moja svakinja naredi odličnega. Običajno nam ga podari za rojstni dan, ali pa ob novem letu. Potrebnega je veliko truda in vztrajnosti, da pripravimo ta zdravilni napitek.
  Jagermajster je zdravilen, spije se ga kakšno šilce, ne pa več. Posebno paše po kakšnem fizičnem naporu ali pohodu. Saj nekoč niso poznali antibiotikov in tudi ob prehladih, so ljudje spili malo žganja, prav tako tudi, ko so na štali razkladali seno, so se “razkužili” z žganjem. Prav tako niso poznali antirevmatikov in protibolečinskih tablet, s šnopcem so se mazali tudi po razbolelih sklepih.
  Zavedam pa se, da obstaja tanka meja, ki lahko vodi tudi v alkoholizem. Zato pa moramo imeti meje, da se znamo obvladati!
  Podobno je tudi s kuharskimi recepti in slaščicami. Vsepovsod mrgoli receptov za razna peciva. Če spečemo pecivo, ga ne pojemo sami, pač pa ga razdelimo! Tudi tu obstaja nevarnost, da se ne znamo obvladati in jemo in jemo, ne zato, ker smo lačni, ampak zato, ker je dobro!
  Smo v postnem času in prav bi bilo, da bi si znali postaviti meje in se obvladati…

 3. Saj jeger se dela celo leto do jeseni in se vmes ne pije, tako da ni nobena težava med akcijo 40 dni brez alkohola. Zdravilne rastilne pač rastejo tudi med postnim časom. Izdelovanje nečesa, nemenjenega zdravju in učenju o tem, kaj vse zdravega raste v naravi ter gibanju na prostem pa ne bi smelo biti sporno.

  1. Potem tudi ne vem,zakaj obstaja taka akcija in post,kajne?
   Ta članek bi lahko objavili tudi ko je konec posta ali pa pozimi ali ne?

  1. Roman, reče se “papežka”, ne papeška”, ker ni “papeš” ampak “papež”. 🙂
   … saj vem, da v teh časih nihče več ničesar ne razume, še najmanj pa heca, zato povem: HEC je bil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja