Čas za krofe – bi jih tokrat naredili sami?

Thumbnail

Pust že trka na vrata in skupaj z njim tudi pustni krofi. Pri nas doma smo se peke krofov že lotili. Malo za predokus, malo pa za preizkušnjo, da bodo zdaj, ko bo šlo zares, tudi uspeli.

Zakaj ravno krofi?

Ste se kdaj vprašali, zakaj za pusta jemo ravno krofe? Okoli tega kroži več anekdot, vsekakor pa že dolgo velja, da je pust čas mastnih ust (več o tem).

Kako se lotiti peke krofov doma?

Čeprav se vam peka krofov morda zdi zahtevna in se bojite, da vam ne bodo uspeli, pa vas vseeno spodbujam, da poskusite. V resnici niti ni tako težko.

Recept

Danes kroži ogromno receptov, od katerih vsak ponuja najboljše krofe. V vsej tej poplavi se je včasih kar težko znajti. A najpomembnejše je, da se peke lotite, ne glede na to, kateri recept izberete.

V večini receptov prevladuje mešanica gladke in ostre moke ter uporaba rumenjakov in ne celih jajc. Najdejo pa se tudi recepti, kjer lahko uporabite cela jajca, recepti z uporabo kisle smetane …

Sama sem nazadnje uporabila naslednji recept:

 • 500 g gladke moke
 • 500 g ostre moke
 • 7 rumenjakov
 • 2 kocki kvasa (cca 80g)
 • 5 dl mlačnega mleka
 • 100 g sladkorja
 • 1 vanilijev sladkor
 • pol žličke soli
 • limonina lupinica
 • 1 dl olja
 • 2 žlici ruma

Najprej sem pripravila kvasec. V skledico sem nadrobila kvas, dodala žlico sladkorja in prelila s toplim mlekom. Nato sem v posodi stepla rumenjake s sladkorjem, da sem dobila spenjeno maso. Temu sem dodala še mleko, olje in rum. V drugo posodo sem natehtala moko, dodala sol in limonino lupinico ter premešala. Ko je kvas vzhajal, sem ga dodala moki, premešala ter prilila še jajčno mešanico. Vse skupaj sem z mešalnikom zgnetla v testo. Testo sem z mešalnikom gnetla dobrih 15 minut, da je postalo gladko in voljno. Nato sem se lotila oblikovanja krofov.

Kako oblikovati krofe?

V osnovi obstajata dva načina:

 1. Testo razvaljamo in iz njega s pomočjo modelčka ali kozarca izrežemo krofe. Prednost tega načina je, da so vsi krofi enaki, slabost pa, da je veliko ostankov, ki jih je potrebno na novo zgnesti in ponovno razvaljati in izrezovati.
 2. Iz testa z rokama oblikujemo kroglice. Te so lahko različno velike, odvisno od tega, kako velike krofe želite. Pri odmeri testa si lahko pomagate z žlico, še lažje pa je, če odmerjeno testo sproti dajete na tehtnico in tako naredite vse krofe enako težke. Tu je nekoliko več dela z oblikovanjem krofov, ni pa nobenih ostankov.

Sama sem tokrat izbrala drugi način in ugotovila, da je v bistvu zelo preprost. Narejene kroglice sem pustila vzhajati na dvojno količino, nato pa sem se lahko lotila peke.

Kako pečemo krofe?

Izberite primerno veliko posodo. Če imate za speči veliko krofov, je bolje izbrati večjo, da bo šlo hitreje. Tudi če ste oblikovali večje krofe, je boljše izbrati večjo posodo, da jih boste lažje obračali.

V posodo ulijete za dobre 3 cm olja in ga segrejete. Idealna temperature olja naj bi bila med 150 in 170 stopinjami (pri meni je na indukcijski plošči to jakost 3 od 9). Primerno temperaturo ugotovite tako, da v olje pomočite leseno kuhalnico in ko se ob njej začnejo delati mehurčki, je olje primerno segreto.

V olje nato polagate krofe z vzhajano stranjo navzdol. Posodo pokrijete in krofe pečete 2-3 minute. Nato jih obrnete in pečete še 2-3 minute na drugi strani, tokrat v nepokriti posodi. Pečene krofe s penovko poberete iz olja in jih odložite na serveto, kjer se odcedi odvečna maščoba.

S čim jih polnimo?

Klasičen nadev je marelična marmelada. Dobro je, če jo pred uporabo premešate, ker bo tako lažje tekla. Marmelado napolnite v primerno brizgo in jo vbrizgate v še tople krofe.

Uporabite lahko tudi kakšno drugo marmelado, čokoladni ali vanilijev nadev. Na koncu jih še potresete s sladkorjem v prahu.

Nekoč so krofe že pred peko nadevali z marmelado. Iz testa so izrezali 2 polovički, vmes nadevali marmelado, krof zopet obrezali in nato vzhajali. Tudi na tak način lahko pečete krofe. Pri tem je potrebno paziti, da se marmelado nadeva na sredino krofa, sicer se bo med peko prevračal.

Triki pri pripravi

 1. Nekateri testo večkrat vzhajajo. Vendar to ni potrebno. Če oblikujete kroglice, se te celo lažje oblikujejo takoj po gnetenju. Pomembno je le to, da potem krofi vzhajajo toliko časa, da podvojijo svojo količino. Koliko časa bo trajalo, je odvisno od temperature v kuhinji, kakovosti kvasa … Premalo vzhajani krofi ne plavajo lepo na olju, zato nimajo obroča.
 2. Olje mora biti primerno segreto. V prehladnem olju se bodo krofi pekli prepočasi in bodo bolj mastni, v prevročem se bodo preveč zapekli in ne bodo lepo vzhajali. Najbolje je za začetek žrtvovati 1 krof in preveriti ustreznost olja.
 3. Količina olja mora biti tolikšna, da krofi normalno plavajo v njem in se ne dotikajo dna posode.
 4. V posodo dajte peči le toliko krofov, da jih boste lahko obračali. Upoštevajte, da krofi med peko še narastejo.
 5. Da vam pri peki ne bo treba neprestano gledati na uro in dvigovati pokrovke, da bi preverili, če so krofi že dovolj pečeni, si lahko na telefonu nastavite štoparico.

In kako porabiti beljake, ki so vam ostali?

Če jih ne boste porabili v kratkem, je najboljše, če jih zamrznete. Pri tem si ne pozabite označiti količine beljakov.

Iz beljakov lahko izdelate različne sladice: indijančke, munchmellow, makrone, snežne kepe, torto Pavlovo, španske veterce, beljakovo pecivo, mandolat, kokosove ali čokoladne poljubčke, marcipan …

Foto: Maja Vovk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja