Brstični ohrovt kot dekle

Thumbnail

Pred nekaj dnevi sem se odpravila na zasnežen vrt. Tam sta me čakala dva, s snegom zasuta in poledenela brstična ohrovta.

Vrtičkanje me veseli, a za dober pridelek vlagam premalo časa. Kljub temu da torej za moja ohrovtka ni bilo vse optimalno poskrbljeno, sta zrasla in se razvila v dve krepki rastlini.

Počepnila sem k prvemu, malo s slabim občutkom; češ, “zdaj v teh zaledenelih razmerah je verjetno že vse šlo rakom žvižgat” in nežno podrgnila sneg z velikih listov. Nato sem previdno odstranila led. Najprej po obodu – led sem z lahkoto odstranila, nato sem mu snela še “čelado” – vsaj tako je bilo videti.

Veliki listi so zaščitili notranje brste. Led je prekril liste, ki so ustvarili trdno zaščito notranjemu delu rastline – prav tistemu delu, ki je namenjeno, da “se daruje” v hrano za našo družino.

Bila sem navdušena. Nabrala sem nekaj večjih brstov, nato pa se lotila še druge rastline. Pri drugem sem pristopila veliko bolj pogumno – kar z nogo sem poskušala odstraniti led po obrobju, toda kaj sem s tem naredila! Polomila sem liste, ki so ščitili brstke! Ah!

 

Ohrovt je na nek način skrivnostna rastlina, tako kot je ženska skrivnostno bitje.

Verjeli ali ne, to “srečanje” z brstičnim ohrovtom mi je dalo materiala za razmišljanje še za naslednje tri dni! V mislih sem ga začela primerjati, pa naj zveni še tako smešno, s telesom najstnice.

Če bi brstični ohrovt želel biti bolj “in”, bolj “kul”, bi morda pognal manjše listke. Saj veste –  “takih velikih listov danes ne požene nobena moderna rastlina”. Mogoče bi listom celo spremenil barvo! (Dejstvo: do spremembe barve listov pri rastlinah pride, kadar jim v tleh manjka kakšnega minerala.)

S to svojo modno odločitvijo bi morda res izgledal bolj privlačno. Morda bi ga ljudje začeli celo saditi v okrasne namene. Toda izgubil bi svoj prvotni namen, smisel. Še več! Prve neugodne razmere bi najbolj ranile prav brstiče – tisto bistvo celotne rastline, ki je namenjena, da osreči in okrepi človeka.

V čem je dekle lahko podobno brstičnemu ohrovtu?

Vsako dekle ima globoko v sebi tisto srce, ki zaokrožuje celoto njenega bistva in je namenjeno, da se ob pravem trenutku daruje pravi osebi. Toda šele takrat, ko pride pravi čas, ko dozori, ko pride prava oseba in to skrivnost odkrije z vso nežnostjo in pozornostjo. In oseba, ki bo to storila z ljubeznijo, bo ohranila lepoto cele rastline. Oseba, ki bo groba, bo morda uspela videti obris skrivnosti, morda si jo bo celo sama vzela, a dekle bo nepopravljivo ranila.

To je ona sama. Celota: skrivnost, hrepenenja, telesnost, duša. Če zna poslušati svoje telo, ga bo znala tudi zaščititi. Ne zato, ker ji tako govorijo pravila neke ustanove. Ne zato, ker bi bilo slabo ali grdo. Temveč zato, ker je tako lepo, sveto in pomembno. Ker vse bitje v njej hrepeni po tem, da bi se nekomu odkrila. Podarila.

Dekle bi se moralo zavedati, kako pomembno je! Moralo bi imeti veliko mero samospoštovanja in se zavedati svoje vrednosti. Svoje vrednosti v tem, da je Božja hčerka. Morda so jo starši (še posebej oče) ranili – že samo s tem, da njeni vrednosti niso znali dati potrditve. Ker ji niso zmogli povedati, da je ne določajo napake, spodrsljaji, grehi. Ni skupek teh napak. Določa jo dejstvo, da je ženska, Božja hči, ljubljena z vsem, kar je.

Če je dekle ranjeno, brez da bi si to ozavestilo, se ji lahko zgodi, da “spremeni barvo” – tako kot rastline, ki jim manjka mineralov. Spremeni način obnašanja, govorjenja, oblačenja … Postopoma začne izgubljati prvotni namen tega, kar je. Postaja okrasna rastlina. Počasi pozablja, da njen namen ni “krasiti okenske police”, temveč darovati se za drugo osebo.

 

 

Ni nujno, da v oblačilih, s katerimi svoje skrivnostnosti ne razkrivaš kar vsakemu, izgledaš, kot bi oblekla oblačila svoje babice!

 

In ko pridejo slabe zunanje razmere, pritisk družbe, medijev …, bo njeno bistvo postopoma odmrlo. In punca nikoli ne bo mogla zares izpolniti tistega, za kar je bila ustvarjena.

Če pa je dobila potrditev od svojih staršev ali če si je primanjkljaj le-te ozavestila in se naslonila na dostojanstvo, ki ji ga daje Bog (z zavedanjem, da je Božja hčerka, ljubljena v vsem, kar je), je njena “prst” (spet) polna vseh potrebnih “mineralov”.

Tako dekle se zaveda, da zakriti svoje telo pomeni zaščititi svoje bistvo – svoje “brste” – tisto jedro, ki je ustvarjeno za to, da se daruje drugemu. Takšno dekle bo postavilo visoke standarde in merila za tistega, ki mu bo dovolilo odgrniti svoje “velike liste” in videti ter sprejeti njo samo, takšno kot je.

Seveda je med rastlinami in človekom veliko razlik. In eno želim še posebej izpostaviti!

Medtem ko bi brstični ohrovt z “napačnimi odločitvami” v resnici propadel, ima človek vse možnosti, da to prepreči. Ne glede na napake, padce, neumnosti in slabe odločitev, nam Jezus vedno znova lahko vrne dostojanstvo, nas očisti, nas dvigne, objame, postavi na noge in reče: “Pojdi in ne greši več!”. Začni znova. Ti nisi tvoje napake. Ti si ti – neskončno ljubljen Božji otrok! 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja