Ali veste, česa se možje najbolj bojijo?

Thumbnail

Možje so radi videti neustrašni, a v resnici imajo tudi oni strahove. Pri premagovanju dveh glavnih mu lahko pomagate. Še več, brez vaše pomoči nikakor ne bo šlo …

Česa se možje v zakonu najbolj bojijo? Priscilla Shirer, ameriška terapevtka, soavtorica knjige The Resolution for Women (Odločitev za ženske, 2011) in predana kristjanka, je svoje dolgoletne ugotovitve strnila v preprosto ugotovitev. Možje se najbolj bojijo:

  • da bi jih imeli za nekompetentne in pomanjkljive,
  • da bi jih žena nadzirala in nadvladovala.

Vaš mož si želi biti vaš junak. Želi si čutiti, da ga cenite in potrebujete. Bolj od vsega si želi, da ga gledate z ljubeznijo in občudovanjem. Želi si slišati, kako ste veseli, da ste poročeni z njim, da se zanesete nanj in od njega pričakujete čudovite stvari. Kaj imajo s tem opraviti njegovi strahovi?

Možev strah pred nekompetentnostjo

Priscilla Shirer poudarja, da si možje bolj od vsega želijo, da bi jim žene zaupale in verjele vanje ter jih kljub vsem napakam imele za svojega sanjskega moškega. Velika večina jih namreč želi izpolniti ženina pričakovanja in ji ugajati.

Vse to bi moralo žene spodbuditi, da možu nenehno izkazujejo svoje zaupanje in spoštovanje, namesto da nad njimi negodujejo. Moški, ki čuti, da je vse, kar stori, površno, neizvirno, neodgovorno, skratka ne dovolj dobro, izgubi motivacijo in ženi na koncu dokaže, da ima prav. Ve, da bo ta v vsakem primeru našla nekaj, s čimer ne bo zadovoljna.

»Vem, da vaš mož ni popoln,« pravi Shirerjeva. »To ve tudi on. A tako kot vi in jaz si tudi on ne želi, da gledate le njegove napake. Bog mu je namenil čudovito poslanstvo voditelja, očeta in skrbnika vaše družine. Zadnje, kar mu pri tem pomaga, je žena, ki ne verjame vanj in ga ves čas kritizira.«

Če želite, da se mož izboljša, mu izkazujte spoštovanje

Možje občutijo ženino spodbudo in pohvalo kot odmerek čistega adrenalina. Včasih se je seveda treba odkrito in resno pogovoriti o stvareh, pri katerih se ne strinjata. A Shirerjeva predlaga, da ne izbereta trenutka, ko sta oba razgreta in razočarana. »Če si v odnosu želite izboljšave, mora vaš mož najprej čutiti, da vas vodita ljubezen in občudovanje,« pravi. Mož, ki ga žena ves čas popravlja in kritizira, se počuti ponižanega, oslabljenega in brez poguma, kar deluje destruktivno na vso družino.

Mož, ki ga žena ves čas popravlja in kritizira, se počuti ponižanega, oslabljenega in brez poguma, kar deluje destruktivno na vso družino.

Kaj pa v primeru, da se je vaš mož res izkazal za nezanesljivega? Morda nepremišljeno ravna z denarjem, se sooča s katero od odvisnosti ali je celo nezvest? Shirerjeva poudarja, da to seveda ni vaša krivda in da je težave nujno reševati. A celo v tem primeru se lahko odločite, da vaše zaupanje ni za vedno izginilo. Treba ga bo ponovno vzpostaviti z zunanjo strokovno pomočjo, a kljub temu se lahko odločite, da si želite z njim ponovno vzpostaviti zaupen odnos, saj je še vedno mož, v katerega ste se zaljubili in se z njim poročili.

Možev strah pred nadzorom

Drugi strah, s katerim se sooča večina mož, je strah pred nadzorom in nadvlado. Vajini pogledi se v marsičem razlikujejo, a to ne pomeni, da so njegovi nujno napačni. Če ga poskušate nadzorovati in ga prisiliti, naj prevzame vaš način mišljenja, boste poškodovali nekaj, česar ni treba spreminjati, ampak samo razumeti, opozarja Shirerjeva. Takšni možje postanejo sence samih sebe, postanejo neodločni in nesamoiniciativni.

V nasprotju z njimi možje, ki se ne počutijo izrinjenih s svojega položaja vodje družine, pogosteje poiščejo ženino pomoč, kadar jo potrebujejo, in lažje priznajo, da je ta na določenem področju boljša. Ženin vložek v moževo samozavest se pozna tudi na področju intimnosti in romantike, dodaja Shirerjeva. Možje težko izkazujejo nežnost ženam, ki se do njih obnašajo kot njihove mame in jim ves čas ukazujejo.

Z ženo, ki ga podpira, bo mož z veseljem preživljal čas

»Možje se ne odzivajo dobro na zahtevno vpijočo ženo, ki ne priznava njihove vrednosti,« pravi Shirerjeva. »Nadzor in zaupnost si nasprotujeta. Z vašo pomočjo in podporo lahko možje postanejo bolj samozavestni in izpolnjeni. Posledica je mož, ki bo z veseljem ob vas, se z vami rad pogovarjal in se spomnil tudi na romantične trenutke.«

Dva strahova – strah pred nekompetentnostjo in strah pred nadzorom. Pri obeh mu lahko pomagate. Žena je primerna pomočnica (prim. 1 Mz 2,18), ki jo je Bog dal možu, da mu pomaga pri spoznavanju, kako je z Božjo pomočjo lahko sposoben, časten, zanesljiv in da kljub strahovom lahko postane vse, za kar ga je izbral Bog.

Vir: familylife.com