91 % meni: Pred splavom nujen posvet!

Thumbnail

Zavod iskreni.net je v sodelovanju s podjetjem Episcenter izvedel raziskavo med 706 polnoletnimi prebivalci Slovenije na temo splava. Že nekaj let namreč prejemamo številne e-maile žensk, v katerih opozarjajo, da je praksa na področju izvajanja splava pri nas velikokrat zastrašujoča.

Dekleta in žene namreč niso deležne ustrezne obravnave in postopek od odločitve za splav do posega je velikokrat prehiter. Zato je mnogim ženskam pozneje žal. V Zavodu iskreni.net smo namreč mnenja, da bi bilo potrebno uvesti obvezen posvet s strokovnjakom pred splavom (kjer se predstavijo vse posledice) in po tem vsaj 3 dni razmisleka do posega. Tako je, denimo, že dolgo urejeno v Nemčiji.

Namen raziskave (celotno raziskavo najdete s klikom tukaj), ki smo jo v Zavodu iskreni.net delali skupaj z Episcentrom, je bil ugotoviti odnos Slovencev do splava, njihovo mnenje o njegovih posledicah in o pomenu svetovanja v primeru splava (in sicer tako z vidika strokovnega posveta pred splavom, pomena vključevanja očeta v takšno svetovanje, kakor tudi s stališča zmanjševanja morebitnih negativnih posledic splava ob ustreznem svetovanju).

Ugotovitve raziskave so zanimive, saj se največ anketirancev, kar 91 %, strinja s trditvijo, da je pred posegom splava posvetovanje s strokovnjakom nujno (od tega se jih s trditvijo popolnoma strinja 74 %, strinja pa 17 %). Zelo visok delež anketiranih, kar 89 %, se tudi strinja s trditvijo, da je splav svobodna pravica vsake ženske (78 % se popolnoma strinja s trditvijo, 11 % se strinja).

Tudi s trditvijo, da bi bilo dobro, da je v svetovanje pred splavom vključen tudi oče, se strinja večina anketirancev (87 %), znaten delež teh (67 %) se s trditvijo popolnoma strinja. Da so posledice splava tako telesne kot psihične težave, se popolnoma strinja 60 % in strinja 21 % anketirancev (skupaj 81 %). Dobri dve tretjini anketirancev (72 %) se strinjata tudi s trditvijo o pomenu ustreznega svetovanja ob posegu splava, sicer se s to trditvijo niti strinja niti ne strinja še največji delež anketirancev (18 %). 

S trditvijo, da so posledice splava tako telesne kot psihične težave, se v večji meri strinjajo ženske udeleženke raziskave, sicer se razlike pojavljajo tudi glede na izobrazbeno strukturo anketirancev in tip kraja. S trditvijo se bolj strinjajo anketiranci z (ne)dokončano osnovno šolo kot tisti s srednjo in višjo, večjo mero strinjanja s trditvijo izkazujejo tudi anketiranci z dokončano poklicno šolo v primerjavi z anketiranci z višjo izobrazbo.

Anketiranci, ki bivajo na podeželju, v manjšem kraju ali mestu in tudi tisti, ki prihajajo iz večjega mesta, se s trditvijo strinjajo v večji meri kot tisti iz Ljubljane oziroma Maribora. 

Odgovori so pokazali, da ima izrazito visok delež Slovencev zelo pozitiven odnos do splava kot pravice vsake ženske. Glede na to bi morda lahko pričakovali, da Slovenci podpirajo tudi izrazito liberalen pristop do možnosti splava ali splav dojemajo kot neproblematično zadevo.

Zato je zelo presenetljivo, da celo večji delež anketirancev meni, da bi bilo posvetovanje pred splavom nujno, visok delež pa se zavzema tudi za sodelovanje očeta v odločitvi oziroma meni, da ima splav tako telesne kot psihične posledice.

 

 Igor Vovk, direktor Zavoda iskreni.net

*Dovoljena poljubna objava v medijih v primeru navedbe vira, da je raziskavo izvedel Zavod iskreni.net.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Kaj je tu presenteljivega? Trditev je bila “Pred posegom splava je posvetovanje s strokovnjakom nujno”. Sigurno bo večina rekla, da je nujno, saj poseg opravi zdravnik, torej strokovnjak. Torej brez posvetovanja o posegu sploh ne gre. Če pa ste mislili na to, da bi se ženska morala posvetovati o svoji odločitvi, tega niste vprašali. Za drugič. Lp.

 2. Pa še ene stvari niste izpostavili: 28% anketiranih ocenjuje svoj odnos do splava kot zelo pozitiven, kot pozitiven 26%, se pravi pozitivno gleda na splav 54%. Naslednjih 23% pa ocenjuje splav nevtralno. Se pravi 87% anketirancev splava ne vidi kot nekaj negativnega, nasportno večina ga vidi kot pozitivnega. Meni sve skupaj vleče na določeno stopnjo zavajanja oziroma navajanja rezultatov na način, ki potrjuje želeno sporočilo neglede na to, ali je to res v skladu z realnimi rezultati.

  1. Tudi, če bi bilo to res, je še vedno določen procent tistih, ki jim na hitro narejen (to je ne dovolj premišljeno narejen) splav uničuje nadaljnje življenje.
   Ubiti človeka je v vsakem primeru dejanje, ki pusti posledice, zato podpiram to akcijo, ki bo mogoče rešila kako življenje ali dve – rešila tako življenje otroka kot žensko pred životarjenjem.

 3. Abosultno podpiram!

  Slavna igralka Jennifer O’Neill, aktivistka za državljanske pravice dr. Alveda King in 45 „nič več tiho“ žensk in moških iz vse Amerike je ob koncu januarja pred poslopjem ameriškega vrhovnega sodišča pričalo o svoji izkušnji splava. Kampanja za ozaveščanje „nič več tiho“ /SNMAC/ se je rodila iz obžalovanja, bolečine in trpljenja, ki ga tiste, ki smo naredile splav, še preveč dobro poznamo,“ je dejala Georgette Forney, soustanoviteljica SNMAC-a. „Rastemo po številu, saj ženske ugotavljajo, da splav ni rešitev, ampak problem.“ vir: http://www.lifesitenews.com/ldn/2010/jan/10012104.html

 4. Ja, super, super, super!!
  Tole pa še kako rabimo! Res je neverjetno kako hitro pride do splava, kar nekako te prepričajo, da ni to nič takega, potem pa žensko še leta in leta žre…

  Glede na tole: “*Dovoljena poljubna objava v medijih v primeru navedbe vira, da je raziskavo izvedel Zavod iskreni.net.”

  NAS SPODBUJAM DA TUDI MI VSI OBJAVIMO LINK DO TE STRANI POVSOD KJER SE POJAVLJAMO (facebook, twitter, skype, forumi…)

 5. Vidim da je splav pereča tema naše drage Slovenije.Pravim tako,vsaka ženska naj odloča sama o svojem življenju,kot se vidi in dela na tem,da bo en otrok ali več veliko finančno breme staršev in enostarševskih družin.Zato prosim odgovorne za ta dejanja da se naj ne vtikajo v življenje nas žensk.V situaciji kakršni smo v Sloveniji se žal otrok ne mora imet.Koliko otrok bom imela bom odločala sama in ne država.Jaz z 420€ na mesec žal ne morem preživet,odplačujem potrošniški kredit,položnice,šola in za preživetje ti ne ostane nič.Naša država ne nudi dostojnega življenja že par let od kar smo se osamosvojili.Ukinjat otrokove pravice,določat o splavu,nevem kaj bi rekla na to.Radi bi imeli dosti otrok in hkrati ukinjajo njihove pravice.Dragi politiki kam ste nas pripeljali…

 6. Ja, vsaka ženska (in vsak PAR) naj odloča o svojem življenju, se strinjam… Ne gre za to, da splav postane nedovoljen… Ampak naj splav postane [b]informirana[/b] odločitev ženske/para, ki naj se o tem pred tem posvetuje s strokovnjakom (in ne samo z zdravnikom, ki bo opravil splav – on itak samo reče, npr. “Ja nič, dal vam bom tablete, pol boste pa začela krvavet in to je to” – zame to ni posvetovanje, ampak samo informacija o postopku).

  Verjamem, da so s splavom povezane marsikatere stiske in težave tako ženske kot tudi celotne družine. In ja, ni lahko preživljati otrok v današnjem času – ampak splav ne sme biti neka instant rešitev.

  Zagovarjam pravico do splava. Ampak [b]informirano[/b] pravico.

 7. re:

  [quote=Irenna]Ukinjat otrokove pravice,določat o splavu,nevem kaj bi rekla na to.Radi bi imeli dosti otrok in hkrati ukinjajo njihove pravice..[/quote]

  kakšne otrokove pravice?! ne vem o čem govoriš? spet vse valiti na državo je malo otročje. če veš, da si ne moreš privoščiti še kakšnega otroka, se pač zaščitiš. gre se zato, da splav ne postane oblika kontracepcije.

 8. Kristjanka, splav.info je pa “res” stran, ki bi jo lahko komu priporočil za pridobivanje informacij o splavu 😀 .

  Kar se mi zdi neumno na tisti in na tej strani je, da ali govorite nekaj na pamet in brez znanstvenih dokazov ali pa predstavite stvari zavajajoče. Če hočete na vsak način visljevati svoje vrednote, bodite pošteni in recite, da je tako po vašem mnenju (najbolje, da to napišete kar pod logo strani – recimo “Smo proti splavu, kontracepciji in homoseksualnim staršem”). Ne pa zavajati z nekimi kvazi-strokovnimi razlagami. Delujete kot resna stran, na katero se bo nekdo obrnil po objektivne informacije, a je vtis hudičevo varljiv.

  1. Samo to bi ti rekla, postavi se v kožo, teh otrok in videl boš razliko. Razmisli. Ni pa nobeno zavajanje. Nihče nima pravice prekiniti življenja, sem proti splavu, ker ima vsaki človek pravico živeti.

 9. re:

  [quote=Irenna]Vidim da je splav pereča tema naše drage Slovenije.Pravim tako,vsaka ženska naj odloča sama o svojem življenju,kot se vidi in dela na tem,da bo en otrok ali več veliko finančno breme staršev in enostarševskih družin.Zato prosim odgovorne za ta dejanja da se naj ne vtikajo v življenje nas žensk.V situaciji kakršni smo v Sloveniji se žal otrok ne mora imet.Koliko otrok bom imela bom odločala sama in ne država.Jaz z 420€ na mesec žal ne morem preživet,odplačujem potrošniški kredit,položnice,šola in za preživetje ti ne ostane nič.Naša država ne nudi dostojnega življenja že par let od kar smo se osamosvojili.Ukinjat otrokove pravice,določat o splavu,nevem kaj bi rekla na to.Radi bi imeli dosti otrok in hkrati ukinjajo njihove pravice.Dragi politiki kam ste nas pripeljali…[/quote]

  Lahko pa se da otroka posvojiti, veliko je parov, ki si zelo želi takega otroka, pa ga ne more dobiti, ker je premalo otrok in prevelika čakalna doba. Priporočam podaritev otroka, paru, ki si ga želi posvojiti. Tako je moje mnenje vsak ima pravico do življenja, nikogar pa ne obsojam.

 10. [quote=Kristjanka]Samo to bi ti rekla, postavi se v kožo, teh otrok in videl boš razliko. Razmisli. Ni pa nobeno zavajanje. Nihče nima pravice prekiniti življenja, sem proti splavu, ker ima vsaki človek pravico živeti.[/quote]

  Ne predstavljam si, kako naj se postavim v kožo embria brez kakršnihkoli senzornih ali kognitivnih sposobnosti. Jaz tega ne obravnavam kot otroka s svojimi pravicami. Vsi pač ne mislimo, da je to človeška oseba, ki bo po možnosti še tako javkala med splavom, kot je to napisano v enem izmed bolj neumnih člankov na tej strani ([url]http://www.iskreni.net/nosecnost-in-porod/abortus/361-pismo-dojencka-za…]). Ampak v razpravo o tem, kdaj se zgodi “poosebitev” se ne bom spuščal, ker ne vodi nikamor. Splav je dovoljen in tako bo (upam) tudi ostalo. In zato je kot morilko označiti žensko, ki se odloči za splav in jo na vse načine obtoževati za to(kar npr. delajo tisti na splav.info), zame psihopatološki znak.

  Tisto, kar pa trdim je, da so rezultati številnih raziskav, ki so objavljeni na iskreni.net, še bistveno bolj pa splav.info, interpretirani na zavajajoč ali napačen način. Tako kot npr. ta anketa zgoraj. In to se mi zdi vsaj neumno in hinavsko.

 11. Meni je pa žalostno, da se na to akcijo debatira o tem, da se jemlje pravice ženskam.

  Ja, jaz sem proti splavu. Ampak ženska, ki se zanj odloči mora biti v hudi stiski, zato je ne bi obsojala. Prav pa se mi zdi, da se nujno pogovori tudi s psihologom. Še vedno se lahko odloči za splav. Vendar je prav, da so ji predstavljene tudi take in drugačne posledice.

  Ko sva se z možem pogovarjala, je dejal, da tudi on pri 17 letih ne bi dosti pomišljal. Tako je pač razmišljal takrat. Vendar pa ima danes do tega povsem drugačen odnos. Če bi bil on ženska, bi pri 17 letih najbrž brez večjih pomislekov opravil splav. In danes bi ga to zelo zelo bolelo. Zato se mi zdi prav, da se tudi mladim puncam predstavi to plat.

  Poznam dekleta, ki so zelo mlada rodila. Vse, katere jaz poznam, so hitro postale odgovorne mame, sorodniki so jim pomagali, in prav tako so doštudirale, prišle do poklica in vse trdijo, da otroka niso nikoli obžlovale. Poznam tudi dekleta, ki so naredile splav. Uživale mladost naprej, študirale (praktično enako dolgo kot tiste z otrokom), prišle do poklica… in še danes zaradi splava močno trpijo.

  Zato bi moral biti posvet nujen. Ne glede na to, ali so podatki zavajujoči, ali ne, ali zagovarjamo splav ali ne… to bi moralo biti nujno!

  PS: Sprašujem se, kdaj tisti, ki pravijo, da zarodek še ni otrok, smatrajo, da postane otrok? Včeraj še ni bil, danes je že…? Hmmm

 12. re:

  [quote=Ned][quote=Kristjanka]Samo to bi ti rekla, postavi se v kožo, teh otrok in videl boš razliko. Razmisli. Ni pa nobeno zavajanje. Nihče nima pravice prekiniti življenja, sem proti splavu, ker ima vsaki človek pravico živeti.[/quote]

  Ne predstavljam si, kako naj se postavim v kožo embria brez kakršnihkoli senzornih ali kognitivnih sposobnosti. Jaz tega ne obravnavam kot otroka s svojimi pravicami. Vsi pač ne mislimo, da je to človeška oseba, ki bo po možnosti še tako javkala med splavom, kot je to napisano v enem izmed bolj neumnih člankov na tej strani ([url]http://www.iskreni.net/nosecnost-in-porod/abortus/361-pismo-dojencka-za…]). Ampak v razpravo o tem, kdaj se zgodi “poosebitev” se ne bom spuščal, ker ne vodi nikamor. Splav je dovoljen in tako bo (upam) tudi ostalo. In zato je kot morilko označiti žensko, ki se odloči za splav in jo na vse načine obtoževati za to(kar npr. delajo tisti na splav.info), zame psihopatološki znak.

  Tisto, kar pa trdim je, da so rezultati številnih raziskav, ki so objavljeni na iskreni.net, še bistveno bolj pa splav.info, interpretirani na zavajajoč ali napačen način. Tako kot npr. ta anketa zgoraj. In to se mi zdi vsaj neumno in hinavsko.[/quote]

  Komentar: če se ti vrežeš v prst te boli in tudi javkaš, ravno tako boli otroka, ki ga pri živem telesu trgajo na koščke. Čemu si zatiskaš oči??? Znanstveno je dokazano, da zarodek sanja in razmišlja, kolca se uči požiranja, ter sliši zvoke.

 13. Mene pa boli to, da greš v nosečnosti na prvi pregled k ginekologu in ti ta reče, da je njegova DOLŽNOST, da vpraša, če je otrok zaželen … Mislim, da danes VSE ženske vemo, kakšne so naše možnosti, na žalost celo pravice, zakaj morajo to celo (sicer skrito za dolžnost) ponujati?!?

  Kako lahko o bitju, ki mu že bije srček, rečeš, da ni človek? Ob neaterih komentarjih na ta članek obstanem …
  Ti, ki zagovarjaš splav, kako se boš počutil, ko bodo v tvoji starosti tvoji otroci presodili, da kognitivno in senzorno nisi več OK in te bodo enostavno zavrgli, odklopili, … ?!?

 14. Ker ste se vpičili v to, bom odgovoril, čeprav to ni glavna tema članka ali mojih komentarjev. Jaz pač zarodka ne obravnavam kot otroka v psihološkem ali razvojnem smislu, ker gre za preveč nerazvito bitje. Je pa to bolj filozofsko ali, če hočete, religijsko vprašanje in zato se vanj ne bom več spuščal. Od kod pa ideja, da zarodek misli, sanja in čuti, ne vem. Če je za to res znanstveni dokaz, Kristjanka, se močno priporočam, da mi ga pokažeš.

  mamaNAnovo, eno je “ne biti OK”, drugo pa ne imeti kognitivnih in seznornih zmožnosti. Če pa bom kognitivno in senzorno šel na nivo zarodka, me bodo zagotovo odklopili, ker možnosti preživetja ni več. Če si že postavila tako primerjavo.

  In – da smo si na jasnem – ne gre za zagovarjanje ali nasprotovanje splavu, čeprav imam jasno stališče o tem. Pravim pa, da je zavajanje prepričevati o visokorazvitem embriu, ki misli, čuti, sanja, se po možnosti še igra in govori. Zavajanje je tudi govoriti o tem, da ima vsaka ali pa večina žensk zaradi splava hude in dolgotrajne psihične posledice, ker ni dokazov za to (recimo: http://www.apa.org/pi/women/programs/abortion/index.aspx). In zavajanje je posredno sporočati, da se 91 % Slovencev strinja, da bi se morala ženska obvezno posvetovati o pravilnosti svoje odločitve. Zato pa se ne strinjam s tem, da ni pomembno ali so podatki zavajajoči ali ne – ker se ustvarja neka slika moralne odgovornosti matere za umor svojega “otroka” in se ji dobesedno vsiljuje prepričanje, da bo depresivna in še kaj več.

  1. Imam pisni dokaz, da otrok sanja še pred rojstvom, govori pa ne, kot si sam napačno navedel, v kolikor ga želiš, ti ga pošljem, če sporočiš svoj e naslov.

 15. delno se strinjam z nedom. namreč, dvomim, da prav vsaka ženska, ki je naredila splav trpi psihične posledice. če bi bilo tako, ga ne bi neketere jemale kot obliko kontracepcije. trpiš toliko kot sam hočeš. jaz verjamem in to je izjavil tudi pokojni psihoterapevt dr.Andrej Marušič, da lahko sam sebe spravi v depresijo. jaz sem po SS padla v “depresijo”, čeprav sem smatrala do to ni povezano. pa še kasneje sem razmišljala koliko bi bil star otrok, če bi se rodil. vse skupaj lahko potenciram ali pa ne razmišljam o tem dogodku.
  trenutno imam toliko znanja, da ne bi rabila posveta. bi pa vsekakor koristil neukim ženskam, ki ne poznajo posledic.

  nam je župnik pokazal nazorni film o splavu mislim da že v 6. razredu. kar je prezgodaj, saj smo se preveč otročje odzvali. mene tudi sicer slike splavljenih otrok ne vem kako ne šokirajo, ker sem navajena seciranja različnih trupel.

 16. Joj andy kar obračalo se mi je v želodcu ob branju.

  Pa ja ljudje nismo kos mesa, ki se lahko kar odloči in nič ne čuti!! Normalno in človeško je, da pustiš svojim čutenjem, da pridejo na plano. Le tako jih lahko sprejmeš in premagaš. V nasprotnem primeru se vsa psiha samo nabira v telesu in ljudje potem celo zbolijo – že več psihiatrinj sem poslušal kako močno se prizadane naše telo, če tlačimo psiho.

  In splav ima psihične posledice, dokazano! Kot si omenila si čutila posledice že pri spontanem splavu – koliko hujše je pri splavu, kjer se ženska sama odloči za t.i. uboj?

  Torej ne razmišljati o “dogodku” je največja bedarija, ki jo lahko narediš! Podobno je moji ženi svetoval nek zdravnik, ki je budalo št. 1. Vendar sva to spoznala šele kasneje – morda je to celo del izobraževalnega sistema pri nas – ker sem slišal že iz več ust take cenene izjave.

  Če se pa imaš ti za skupep mesa, mi je rs žal.

 17. no spet eno romantično versko razmišljanje. če bi psiha tako vplivala na telo, bi jaz imela že zdavnaj raka.

  če bi ti imel toliko znanja o psihi, se ne bi zgražal nad mojim razmišljanjem. jaz izjaham iz teorije, veliko pa iz prakse. ne bi nekaj trdila, če ne bi sama probala.

 18. meni se pa obrača, da te – če drugače razmišljaš recimo o splavu ali homoseksualcih – da te takoj označijo ali za verskega fanatika ali verskega romantika
  kot da tako razmišljajo samo tisti, ki so vsak dan v cerkvi
  bruh

 19. pa do kje se jemljete vi kekci, da navržete kak “pameten” komentar na tem forumu, drugače pa sploh ne sodelujete. pejte na 24ur.

  generalno smo vsi proti splavu, ker ubijati se pa ja ne sme. in iz tega stališča nastane ogromno romantičnih (beri: idealiziranih) prispevkov, ki imajo krščansko podlago. mene in še marsikoga je zmotilo dejstvo, da čisto vsaka ženska po splavu psihično trpi, da je to itak potrjeno.

  pa veselo na bruhanje

 20. Ampak zdaj pa nič več ne razumem… Pa kje ste našli, da ima VSAKA ženska posledice po splavu in daje to celo DOKAZANO? Jaz v članku preberem tole:

  [quote] Da so posledice splava tako telesne kot psihične težave, se popolnoma strinja 60 % in strinja 21 % anketirancev (skupaj 81 %). [/quote]

  Za mene to pomeni, da nek določen delež ljudi, ki so sodelovali v anketi, meni, da splav pušča tako telesne kot psihične težave.

  Ni poanta v tem, da naj bo splav prepovedan – ampak v tem, da naj ima vsaka ženska (in par!) možnost razmisliti o svoji odločitvi in se o tem posvetovati s strokovnjakom. Dobiti objektivno informacijo o tem, kaj to pomeni zanjo… in čas za razmislek o morebitnih alternativah.

 21. [quote]Koliko je enim spet mar za tuje mulce. Kaj, ko bi se malo ukvarjali s svojimi,
  da ne bodo tako razpuščeni.[/quote]

  Meni je pa bolj grozen ta mestni egoizem, kjer vsak skrbi le za svojo rit in ga briga za sosedovega mulca, ki jih vsak dan faše, sosedo iz zgornjega štuka, ki jo mož pretepa ali pa sokrajanko, ki je v stiski. Kolikor sama opazim – bolj ko se egoistično “brigaš samo za svoje mulce” bolj so le-ti razpuščeni, nevzgojeni, brez občutka za sočloveka.
  Prepričana sem, da otrok, ki raste v družini, kjer je doma empatija, kjer starši niso apatični do dogajanja v okolici, ampak aktivno sodelujejo… ni “razpuščen”.

 22. Ker si ne upaš objaviti e pošte, ti prepišem:

  [b]KRONOLOGIJA NOVEGA ŽIVLJENJA[/b]

  Takoj po oploditvi se začne razvoj celic. Še pred vsaditvijo [u][b]je mogoče določiti spol novega življenja[/b][/u].

  Pri vsaditvi novo življenje sestavljajo stotine celic.

  Pri [b]17 dneh [/b]novo življenje razvije lastne krvne celice, [b]posteljica je del novega življenja in ne materinega telesa.[/b]

  Pri [b]18 dneh [/b]je zaznati občasne utripe mišice, iz katere se bo razvilo srce.

  Pri [b]19 dneh [/b]se začnejo razvijati oči.

  Pri [b]20 dneh [/b]so položeni temelji za celoten živčni sistem.

  Pri [b]24 dneh [/b]srce [b]redno utripa[/b].

  Pri [b]28 dneh [/b]se razvije 40 parov mišic. na trupu; oblikujejo se roke in noge.

  Pri [b]30 dneh [/b]začne redno teči kri po žilah; začnejo se razvijati ušesa in nos.

  Pri [b]42 dneh [/b]se razvije okostje, navzoči so refleksi.

  Pri [b]43 dneh [/b]je mogoče zaznati električne možganske valove. To je običajno dokaz, de se v možganih odvija “[b]mišljenje[/b]”. Na novo življenje je mogoče gledati, [b]kot na mislečo osebo.[/b]

  Pri [b]56 dneh [/b]delujejo vsi organi -želodec, jetra, ledvice. Odslej se razvija večinoma le še tako, da raste in se izoblikuje.

  1. Glej Kristijanka, če temu verjameš, te ne nameravam prepričevati z znanstvenimi pogledi, ker te očitno ne zanimajo. Malo pobrskaj po spletu, pa boš videla odzive strokovnjakov in znanosti na te slike. Če premakne usta v položaj nasmeha, še ne pomeni, da skozi “nasmeh” izraža čustva. Lahko je refleks, ki ga seveda mi interpretiramo “glej otroček se smeji” – takšna interpretacija je čustveno normalna, ni pa racionalna.

   Ampak to, kar je pa zgoraj napisano v “Kronologiji novega življenja”, je pa zelo naivno, da ne rečem neumno. Napisati, da po 8 tednih nosečnosti gre večinoma samo za rast in izoblikovanje, mi pove, da oseba, ki je pisala to “kronologijo” ne ve kaj dosti o tem ali pa se dela norca. Hiter možganski razvoj se prične šele po 20. tednu in šele takrat postane živčni sistem sposoben nadzirati nekatere življenjske funkcije.

   Še posebej pa je smešno tisto o mišljenju. Zato, ker ni res. Možganski valovi pomenijo delovanje sinaps. Do mišljenja je še dolga pot. V tem času ni dosti nevronskih povezav, ni razvitih struktur (npr. talamusa, m. centrov), ki bi omogočala prenos, zaznavo in interpretacijo dražljajev, kaj šele spomin in mišljenje. Premiki, ki jih omenjaš, niso stvar možganov, ampak stvar primitivnih klobčičev nevronov, ki se kasneje preoblikujejo v hrbtenjačo (nekaj podobnega so pozneje refleksi, ki tudi nimajo veze neposredno z možgani). Preprosto – ni fizioloških pogojev za mišljenje niti za kaj bistveno bolj primitivnega. Je pa res, da recimo po 20. tednu (predvsem po 25.) postanejo stvari manj jasne in obstajajo znanstvene razprave o možnostih, recimo, bolečine, nekateri celo omenjajo možnost spomina tam nekje po 30. tednu. Poglej si tule, kjer lepo opiše razvoj do rojstva: [url]http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm%5B/url]

   1. Ne boš menda rekel, da si pametnejši od zdravnikov in znanstvenikov… Tvoji komentari so prav smešni. Prav smiliš se mi.

 23. sicer sem stran šele odkrila, a se ne morem vzdržat komentarja.
  na pripravah na zakon nam je župnik, ki je vodil priprave pokazal film o splavu. šlo je sicer za en star posnetek splava, ki so ga posneli s pomočjo ultrazvoka. za naju je bilo grozno gledati na kak krut način se na ta način ubije otroka.
  do splava sem do takrat imela nevtralno mnenje, po njem pa imam absolutno negativno mnenje.
  strinjam se s tem da bi bil obvezen posvet s strokovnjakom in pri tem bi bilo potrebno ženski nepristransko pojasniti dejstva.
  v prvi vrsti pa bi bilo najprej treba mlade podučiti o spolnosti in kontracepciji, saj bi se na ta način izognili marsikateri travmi zaradi nezaželene nosečnosti in posledično tudi zaradi splava.

 24. [quote=tina]na pripravah na zakon nam je župnik, ki je vodil priprave pokazal film o splavu. šlo je sicer za en star posnetek splava, ki so ga posneli s pomočjo ultrazvoka. za naju je bilo grozno gledati na kak krut način se na ta način ubije otroka. [/quote]

  In župnik je dosegel svoj namen :s Mene skrbi, da si nekateri želijo tako obvezno svetovanje.

  Se pa absolutno strinjam s tabo, da je zelo pomembna vzgoja. Vendarle imam občutek, da se mladi precej zavedajo teh stvari, ampak vedno pač ni razum prvi 😉

 25. Potrebno je, da je vsak mladostnik osveščen o postopku splava, posledicah po splavu in možnost da otroka da v psvojitev, če ga ne more sam obddržati.

  Da bi pa ubil(splavil) tako nemočno bitje, je pa za mene to največji zločin na svetu.

  Vsakemu bi svetovala naj ne naredi nepopravljive napake. Otrok, ki prihaja na svet je čudež in sad ljubezni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja