7 idej, da vaše poletne počitnice ne bodo počitnice od Boga

Vir: Pixabay

V času dopustov smo. In glede na to, da so ukrepi relativno sproščeni, gre za vesel čas, ko imamo velika pričakovanja glede tega, kaj v tem času početi, katere kraje obiskati, kako si napolniti baterije in se predvsem spočiti.

Poletje je tudi čas, ko se prekinejo ali končajo dejavnosti, ki jih je mogoče obiskovati preko leta; večinoma imajo počitnice zakonske skupine, molitvene skupine, takšna in drugačna srečanja, na katerih je moč rasti v veri. A duhovne rutine ne gre kar prekiniti, srce se ne more kar tako odklopiti od vira svoje moči. Zato je pomembno, da z njim tudi v času počitnic ostanete povezani. Z Jezusom je počitek mnogo boljši! Za vas smo zato pripravili kratek seznam, da medtem ko uživate v zasluženem odmoru, ne boste izgubili svojega duhovnega ritma in odnosa z Bogom.

Obisk cerkve ni verski turizem, ampak obisk Jezusa

 Za katoličane je obisk cerkve v turističnih mestih obvezen del izleta. Cerkve, tudi najpreprostejše, imajo posebno lepoto. So nežno urejene in arhitekturno lepe. Medtem ko fotografiramo notranjost, včasih pozabimo, da je Jezus tam, utripajoča svetloba pa je znak, da nas čaka.

Pametni telefon vam lahko pomaga, da ostanete povezani z Bogom

Ena najpomembnejših stvari, ki jo morate spakirati, je polnilnik telefona. Veste, da boste zasedeni s fotografiranjem, iskanjem napotkov, komunikacijo s svojimi najdražjimi, nekateri pa si celo vzamejo čas in preberejo e-pošto, da ugotovijo, ali je v službi kaj novega. 

Ne bi bilo slabo, če bi »poskrolali« tudi za kakšno katoliško aplikacijo, ki vam lahko pomaga ohranjati dobro duhovno povezavo z Bogom. Telefon vam lahko pomaga ugotoviti, kdaj in kje je maša tam, kjer ste na dopustu ;).

Fotografiranje čudovitih fotografij je vaja v premišljevanju

Včasih fotografiramo v upanju, da bodo to naše družine in prijatelji videli in se čudili nad čudovitimi kraji, ki jih obiskujemo. Ste kdaj pomislili, kako je Gospod naredil te pokrajine in kraje? Bog je iz ljubezni ustvaril te čudovite kraje. Spustite telefon za minuto in ne skrbite toliko, če nečesa ne fotografirate. Samo uživajte v razglednici, ki jo je Bog naredil za vas.

Izkoristite čas za celjenje ran

Hitrost in intenzivnost, s katero opravljamo naloge preko leta, običajno v družinah pusti nekaj ran, zlasti v zakonih. Dobro si je vzeti čas za pristen pogovor in zaceliti te rane. Gotovo bo koristno, če si boste ta čas lahko vzeli brez skrbi glede gospodinjskih opravil.

Dobro branje je tudi molitev

Včasih si, tudi na dopustu, ne vzamemo časa za molitev. Morda se nam zdi, da nismo povezani z Bogom. Res je, molitev je pomembna, toda ko se pozno odpravite v posteljo in vstanete pozneje, kot je to običajno na počitnicah, je težko dobro moliti. Po drugi strani pa marsikdo na dopust vzame tudi knjige. Ne jemljite lahkih počitniških branj, ki človeka lahko pustijo praznega, ampak vzemite dobro knjigo, ki vam bo pomagala duhovno rasti. Vera ni dolgočasna: življenjepisi svetnikov so lahko izjemno pustolovsko branje.

Dajte tistim, ki nimajo. Naučite se videti Jezusa v drugih

Jezus je tam v tistih, ki trpijo in so nesrečni. Takšni ljudje so tudi ob turističnih znamenitostih. Pozabimo pogledati naokrog in ugotoviti, da morda tistim okoli nas ne gre tako dobro kot nam samim. Trgovine, bogati obroki in plaža nas motijo. Fant, ki sedi na vogalu ulice, ali deklica, ki na semaforju prodaja sladkarije, lahko pogosto ostaneta neopažena. Potrudite se ljudi opaziti. Dopust je pravi čas za uresničitev telesnih del usmiljenja.

Ne nosite rezervne prtljage

Pustite doma stvari, ki lahko ostanejo doma. Pustite delo v službi. Naj bo na vaših počitnicah zares malo stvari: družina, prijatelji, nekaj oblačil, malo denarja (in tudi to ni vedno potrebno), hrana in še posebej Bog! Ne polnite kovčka z nepotrebnimi stvarmi, ki vam bodo le preprečile počitek. Namesto tega prinesite tiste stvari, ki vam pomagajo obnoviti moči, da se boste v siceršnjo rutino resnično vrnili prenovljeni.

“Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek” (Mt 11,28)

Vir: Catholic Link

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja