6 idej, kako preurediti kuhinjo, da bodo tudi otroci v njej samostojni

Thumbnail

V teh dolgih adventnih večerih se veliko več zadržujemo v naših stanovanjih. V našem domu to pomeni več priložnosti, da v kuhinji skupaj z otroki kuhamo in pečemo.

Če so tudi vaši (predšolski) otroci izrazili željo po tem, da bi lahko sodelovali pri kuhanju, pospravljanju posode ali pripravi mize, a to za vas pomeni vzeti si veliko več časa ter dodatno delo, vam bodo koristni naslednji namigi, kako malenkostno preurediti razporeditev v kuhinji, da bodo lahko pri otroci pri delu čim bolj samostojni.

1. Krožnike, kozarce, šalčke in jedilni pribor dajte v spodnje predale, ki jih bodo otroci lahko sami dosegli.


2. V kuhinjo postavite nizko, otroško mizico, ki bo služila kot delovni pult za otroke.


3. Del kuhinjske opreme naj bo tudi visoka pručka.


4. Vodo v majhnem vrču in kozarec postavite na otrokom dostopno mesto.


5. Kosmiči, sadje in drugi prigrizki, ki so otroku na voljo za zajtrk oz. malico, naj bodo na spodnjih policah v shrambi.


6. Predpasnik in kuhinjske krpe obesite na nizke obešalnike.


Za konec pa še misel, ki sem jo slišala na predavanju Montessori asistentke in matere štirih otrok iz ZDA Suzan Tracy McDaniel: »Tisti dan, ko otrok izrazi zanimanje za posamezno delo v kuhinji, je pravi dan, da to začne delati.«

Mi moramo samo razmisliti, kako mu to omogočiti, brez da bi sami počutili ogrožene ali se počutili nelagodno, če nastane nered.

Foto: img.tvoymalysh.com.ua, Klavdija Kralj

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja