4 načini, kako si zaposlen oče lahko vzame več časa za družino

Foto: Shutterstock

»Sem mož in oče štirih otrok. Moj profesionalni uspeh ne bi smel priti na račun moje družine, prav tako prisotnost doma ne bi smela zmanjševati moje sposobnosti, da vodim posel,« je zapisal James Sudakow (avtor knjige Out of the Blur: A Delirious Dad’s Search for the Holy Grail of Work-Life Balance), ki se je spraševal, ali je očetom sploh mar za ravnotežje med družino in vzgojo.

Bostonski raziskovalni center za delo in družino je s študijo dokazal, da je tako. Še več, očetom je za družino enako mar kot mamam.

Njihova študija je pokazala, da si je med 80 in 90 % očetov želelo napredovati v karieri, a le 4 % bi jih bilo za to pripravljenih žrtvovati osebno in družinsko življenje. Ravnotežje med delom in družino so anketirani moški izpostavili kot najpomembnejši dejavnik uspeha, hkrati pa so ga izbrali za tretji najpomembnejši dejavnik pri iskanju zaposlitve (za mame je bil prvi).

Kako torej doseči ravnovesje med delom in družino?

Sudakow je za nasvet vprašal štiri očete v različnih obdobjih starševstva in na vodilnih položajih, ki so izpostavili spodnje rešitve.

Vzemite si čas za male stvari

Rojstni dnevi, počitnice, izleti v Disneyland – mnogi očetje menijo, da je njihova prisotnost tam potrebna in dovolj. A ljudje, s katrimi je govoril Sudakow, so dejali, da je to premalo.

Po njihovem mnenju je pomembnih nešteto vsakodnevnih manjhnih interakcij z otrokom, kot je vožnja k zdravniku, sprehodi po soseski, jutranja vožnja v šolo …

Zavedajte se, kaj je resnično nujno

Delo je lahko nujno, pogosto iz dobrih razlogov. Eden izmed očetov je dejal, kako je v času, ko so bili njegovi otroci še majhni in sam ni bil na potovanjih, imel svojo rutino: Po prihodu domov iz službe je otroke okopal in jih dal spat. Nato je sam pojedel večerjo in se vrnil pred računalnik.

Oče mora načrtno sprejeti odločitve glede ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem. Rezultat je bolj izpolnjeno življenje doma in v službi. Njegova žena ni bila najbolj zadovoljna zaradi te njegove navade in ko je o njej razmislil tudi sam, je ugotovil, da njegovo večerno domače delo brez posledic za posel lahko počaka do naslednjega dne, ko se zopet vrne na delo.

Tudi drugi očetje so pripovedovali, kako je neka zdrava mera nujnosti dela obvezna, a kako je »umetna nujnost« lahko tudi velika ovira do ravnotežja med družino in delom.

Postavite meje

Vodstvene vloge lahko vzamejo celega človeka. Privilegij in prekletstvo vodilnega mesta je, da ste odgovorni in od tega ne morete kar tako vzeti odmora. A očetje na vodilnih položajih izpostavljajo pomen postavljanja meja.

Eden je treniral vse tri športne ekipe svojih sinov, prioritete drugega so bile družinske večerje, medtem, ko je njegovo podjetje pričakovalo »pozno delo«.

Postavili so si čas, v katerem se delo in družina ne prepletata in ga ščitili. To pa lahko pomeni uro ali celo dopoldne, v katerem ne sprejemate delovnih klicev in ne preverjate elektronske pošte.

 

Zastavite si cilje

Vsi očetje so govorili o doslednosti, ki je nujen dejavnik za uspeh tako doma kot na delovnem mestu. Na delovnem mestu to pomeni dosledno vodenje ekipe, izpolnjevanje zastavljenih poslovnih ciljev in zavez ter doseganje ključnih kazalnikov uspešnosti. Večina družin nima meril uspešnosti. Lahko pa jih ustvarite sami, da zagotovite, da (bo)ste boljši oče svojim otrokom in boljši mož svoji ženi.

To je lahko tako preprosto kot si zastaviti, koliko družinskih večerij boste imeli vsak teden, na koliko izletov boste peljali družino, koliko šolskih predstav ali nastopov svojih otrok boste obiskali ali kolikokrat se boste z njimi načrtno igrali. Lahko so vam klici otrok in žene pomembnejši od klicev poslovnih partnerjev, lahko poslovne sestanke prilagajate šolskemu koledarju svojih otrok ali kaj drugega.

Sporočilo je jasno: oče mora načrtno sprejeti odločitve glede ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem. Rezultat je bolj izpolnjeno življenje doma in v službi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja