12 idej za družinski zimski izlet

Vir: Shutterstock

V prazničnem času staršem in otrokom največ pomeni, da lahko čas preživijo skupaj – bodisi na toplem ob čaju in družabnih igrah bodisi zunaj na krajšem izletu, ogledu, predstavi ali skupnem doživetju. Da bi teh skupnih trenutkov bilo čim več, smo za vas zbrali nekaj priložnosti, kjer si boste kot družina lahko ustvarili čudovite spomine.

1. Božična bajka Slovenije – ogled 1,7 milijona lučk v Mozirskem gaju. Od 26. novembra 2022 do 8. januarja 2023 je v parku cvetja na voljo ogled edinstvene postavitve lučk: lučke v številnih barvah, obešene čez grmovnice, drevesa, hiške, igrala, etnološke objekte in druge eksponate. Letošnja novost so labodi in lokvanji iz lučk, ki se svetijo na ribniku, ter druge zimske živali, ki so skrite po parku. Za sprehod si morate vzeti nekje uro do uro in pol, prav tako pa se za to tudi toplo obleči. Lučke si lahko ogledate vsak dan od 16.00 do 21.00.

2. Večerni sprehod med lučkami – Arboretum Volčji potok. Od 19. novembra 2022 do 8. januarja 2023 Volčji potok ponuja sprehod med lučkami, ki so jih tudi letos postavili v obliki enosmerne poti, ki vabi iz enega prizora v drugega. Novost je 25 metrov dolg tunel, kjer se barva lučk postopno spreminja, zato vsak korak ustvari nov pogled, nove odtenke in občutek, da so obiskovalci v kristalni palači. Večerni sprehod je mogoč vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, od 15.00 do 21.00. Lučke so prižgane od 16. ure naprej.

3. Okrašena mesta, ki navdušujejoLjubljana, Kranj, Koper, Celje, Maribor.

Foto: osebni arhiv
  • Okrasitev praznične Ljubljane tudi letos pripoveduje o nastanku življenja in vesolja. Projekt je sestavljen iz kar 850 skulptur in likov. Po mestu je postavljenih tudi deset božičnih smrek. Največja in najbolj okrašena se nahaja na Prešernovem trgu. Pred Zoisovo palačo so na ogled jaslice iz slame.
  • Maribor bo praznično okrašen vse do 7. januarja 2023. Posebnost letošnjega prazničnega programa je panoramsko kolo na Glavnem trgu. Visoko je 23 metrov, med vožnjo z njim pa lahko uživate v razgledu na okrašeno mestno jedro.
  • V Kopru je največja atrakcija Titov trg, ki se ponaša z nekaterimi svetlobnimi efekti in zelenimi drevesi v loncih. Do 8. januarja je na voljo tudi drsališče v Taverni.
  • V Kranju pred Prešernovim gledališčem lahko občudujete božično-novoletno smreko, na Glavnem trgu pa se nahaja pravljični gozdiček, nad katerim se navdušujejo predvsem otroci. Med sprehodom skozi staro mestno jedro si lahko ogledate lesene skulpture, med njimi še posebej izstopajo lesene jaslice, ki so postavljene v kanjonu reke Kokre. Vredno si je ogledati tudi pravljično okrašen vrt pred gradom Khislstein.
  • Pravljično Celje na sedmih prizoriščih pripravlja kar petdeset različnih dogodkov. Nekaj manj bo lučk, a bogatejša bo dnevna krasitev. Več priložnosti za druženje ne bo samo za najmlajše in družine, ampak tudi za odrasle, ljubitelje adventa in unikatno okrašenih mest.

4. Pot med krošnjami Pohorje: vsa družina se lahko poda na 1 km dolgo pot med krošnjami mogočnih pohorskih dreves, ki so sedaj že odeta v belo odejo. Pot se ves čas vije 20 metrov nad tlemi, na koncu pa vas čaka veličasten razgled s 37 metrov visokega stolpa. Pot je odprta vsak dan med 10. in 16. uro, zadnji vstop eno uro prej, torej ob 15. uri. Primerna je za otroke vseh starosti.

5. Božična vas v Banovcih: Banovci so vasica v Prlekiji, kjer vaščani pred svojimi domačijami postavijo na ogled unikatne jaslice. Letos jih je na voljo kar 39. Jaslice si je najlepše ogledati, ko pade mrak, saj so vse osvetljene. Domačini s prijazno besedo, ponosom in svojo ustvarjalnostjo prepričajo še tako zahtevnega obiskovalca, da skozi podobe jaslic tudi sam postane del božične noči. Jaslice bodo na ogled do 6. januarja 2023.

6. Drsanje – dogodivščina za vso družino. Ker je v zadnjih letih vse manj naravnih zaledenelih jezer, je na več mestih po Sloveniji na voljo nekaj alternativnih ledenih ploskev. Oglejte si, kje vse se lahko poizkusite na ledu.

7. Vrbsko jezero in najvišji leseni razgledni stolp na svetu – Pyramidenkogel nad Celovcem. Posebno doživetje za vso družino v najbolj spokojnem delu leta je advent nad oblaki. Obiskovalke in obiskovalce na 920 m nadmorske višine pričakuje edinstven panoramski razgled s 100 m visokega stolpa, od koder se vidi zimska jezerska pokrajina avstrijske Koroške. Od konca novembra pa vse do božičnega večera avstrijsko-koroška mesta, kot so Celovec, Beljak, Vrba in Katschberg, slovijo tudi po prelepih adventnih tržnicah.

8. Stolp Vinarium – Lendava. Na vzhodu Slovenije se lahko z družino povzpnete na 53,5 m visok stolp ter z vrha občudujete zasneženo pokrajino, ki sega od Lendavskih goric pa vse tja do porečja Mure in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko udobno povzpnete z dvigalom ali greste peš po 240 stopnicah. Nedaleč stran (dobrih 10 min vožnje z avtomobilom) se nahaja kraj Turnišče, v katerem stoji znana romarska cerkev Marijinega vnebovzetja.

9. Žive jaslice v Postojnski jami: od 25. do 30. decembra 2022 se bodo v podzemlju Postojnske jame zgodile največje žive jaslice v Sloveniji, ena najlepših podob božiča na svetu. Obiskovalce čaka vožnja z vlakcem, 16 veličastnih svetopisemskih prizorov vzdolž turističnih poti, več kot 100 lokalnih igralcev, 2100 barvnih luči in najlepše božične melodije v živo.

10. Žive jaslice pri Ivanovem izviru na Razkrižju: 24. decembra zvečer si boste lahko ogledali predstavo živih jaslic z naslovom Božična noč. V predstavi, skupaj s tehničnim osebjem, sodeluje čez 120 ljudi. Poleg igralsko-govornega dela je vključenega veliko odličnega petja. V šestih slikah so prikazani prizori po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva. Vstopnine ni.

11. Razstava jaslic v Rokodelskem centru DUO Veržej. Vse do 9. januarja 2023 si lahko ogledate razstavo 24 jaslic rokodelcev iz vse Slovenije, 9 jaslic otrok iz okoliških vrtcev in šol ter 26 jaslic članov Društva ljubiteljev jaslic Slovenije. V centru DUO lahko pokukate tudi v lončarsko delavnico, si ogledate razstavno – prodajno galerijo (trgovino) in ekomuzej. Dober kilometer stran se lahko družina sprehodi po že omenjeni Božični vasi ali pa se osveži v termah Banovci.

12. Muzej jaslic Brezje. Muzej jaslic Brezje skozi vse leto vabi, da si ogledate edinstveno zbirko, ki vsebuje preko 450 različnih eksponatov – jaslic z vseh koncev sveta. Muzej se nahaja v nekdanjem samostanskem hlevu in izvorna namembnost prostorov je še vedno vidna. Ob božičnih jaslicah si lahko ogledate tudi pasijonske, binkoštne in vstajenjske jaslice. Muzej jaslic je v času od 19. decembra 2022 do 1. januarja 2023 odprt vsak dan, od 9. do 16. ure. Seveda pa ob ogledu muzeja ne smete iti mimo največjega Marijinega svetišča, bazilike Marije Pomagaj.

13. Bonus ideja – Adventna pot Kačjak/ Katschberg na avstrijskem Koroškem. Katschberg je avstrijsko smučišče na 1700 metrih nadmorske višine, kjer v decembru tradicionalno postavijo adventno pot. Pravljično zasnežena pot, dolga 2,5 km, ki obiskovalce popelje med kočami, seniki, lučkami in prižganimi lanternami, na koncu pa jih pričakajo jaslice. Na postojankah se da natočiti čaj, ki je vključen v ceno vstopnice.

Adventna pot je odprta do 25. 12. 2022, in sicer vsako sredo, petek, soboto in nedeljo med 14h in 20h uro. Vstopnica za odrasle stane 20 evrov, za otroke do 12. leta je vstop brezplačen. Pot ni primerna za otroške vozičke, ravno tako odsvetujemo nosilke, saj v njih otroke začne hitro zebsti. Organizatorji priporočajo pot otrokom, starejšim od 5 let. Zaradi mraza in snežnih razmer je nujna dobra obutev in zelo topla smučarska oblačila. S seboj lahko vzamete tudi sanke.

Avto se pusti na parkirišču, nato pa je treba do izhodišča prehoditi še kar dolgo pot v zasnežen klanec. Možen je tudi prevoz s taksijem ali konjsko vprego, ki se plača posebej. Ne pozabite na zimsko opremo za avto (verige).

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja