10 stvari, ki živcirajo nosečnice

Thumbnail

Čemu bi se nosečnice najrajši izognile? Neprimernim pripombam. Utrujenosti. In pomanjkanju javnih stranišč!

Večina pripomb je dobronamernih, a včasih vseeno zabolijo ali vznejevoljijo. Pomena zadostnega števila prostorčkov, kjer si lahko izprazniš vedno poln mehur, pa arhitekti tako ali tako ne bodo nikoli razumeli. Spodaj je še nekaj primerov, ob katerih marsikatera nosečnica dobi rdeče pike. Da ne boste rekli, da vas nismo opozorili!

1. »Sta otroka načrtovala ali se vama je ’zgodil’?«

Oprostite in kakšna je razlika? Par se je odločil, da otroka z ljubeznijo sprejme, kako natančno je bil spočet, pa res ni vaša stvar.

2. Neprijetne podrobnosti o porodu

Drage moje, ali mislite, da si nosečnica res želi poslušati vaše nadrobno pripovedovanje o prerezu presredka in zoprnih babicah? Če ste imele lepo porodno izkušnjo, ji povejte kaj spodbudnega, ali pa ji zaupajte, kaj vam je pomagalo, da ste se dobro pripravile na porod. Osebna izkušnja je veliko koristnejša od nasvetov, kje in kako naj bodoča mamica rodi.

3. Komentarji o nosečniškem videzu

O velikosti trebuha, pridobivanju teže, količini zaužite hrane in tem, ali lahko na podlagi otrokove lege napovemo njegov spol. Kaj pa, če nosečnici preprosto povemo, da je videti čudovito?

4. »Bo fantek ali punčka?«

Vprašanje je pogosto čisto simpatično. A po nekajmesečnem odgovarjanju: »Punčka«, »Nismo vprašali«, »Presenečenje« … se ga naveliča vsaka ženska.

5. Utrujenost

Vse bi bilo popolno, če le ne bi bile takoooo utrujene! Služba, vsakodnevne obveznosti in skrb za starejše otroke … Bodoča mamica pa si včasih želi samo spati.

6. »Vidva pa ne uporabljata kontracepcije?«

Dva otroka sta sprejemljiva. Trije še nekako gredo. Mislite, da večje število otrok razodeva neuravnovešenost ali neodgovornost staršev? Kaj, če bi načrtovanje družine rajši prepustili njim?

V isti koš sodijo vprašanja: »Kdaj bo naslednji?« in »Je to zadnji ali načrtujeta še kakšnega?«

7. Dvoličen odnos do nerojenega otroka

Dojenček, otroček, nov član družine … Vsi se ga veselimo, čeprav bo do njegovega rojstva minilo še več mesecev. Kaj pa tisti otročki, ki nimajo takšne sreče? Tistim pravimo »zarodek«, »plod«, »skupek celic«. Čeprav je čisto podoben našemu, le da je na svoj način neponovljiv. Marsikatero bodočo mamico ob tem stisne pri srcu …

8. »Izkoristita čas zase, bosta že videla, kako bo potem …«

Bodoči starši se običajno zavedajo, kakšne spremembe in prilagajanje jih čaka. Jim moramo te spremembe slikati v najbolj črnih barvah? Strašenje o neprespanih nočeh in pomanjkanju časa zase je povsem neproduktivno, rajši se osredotočite na kaj lepega!

9. Dotikanje trebuha

Nekaterih nosečnic ne moti, druge pa to doživljajo kot grob vdor v svoj osebni prostor. Navsezadnje žensk, ki niso noseče, nihče ne otipava po trebuhu, ali ne?

10. »Hormoni so krivi«

Tudi če nosečnica joka ob ogledu reklame za zobno pasto, ji nikar ne recite, da so krivi hormoni. Čuteč objem bo bolj na mestu. Nosečnost je pač razburljivo obdobje …

Foto: mommyish.com