10 korakov do zdrave nosečnosti

Thumbnail

Nosečnost je idealen čas, da začnete skrbeti zase tako telesno kot čustveno. Z upoštevanjem preprostih nasvetov si dajete možnost za normalen potek nosečnosti in zdravega otročička.

  1. Redno hodite na preglede. Dobra predporodna oskrba je bistvenega pomena za zdravje vašega otroka.

  2. Jejte zdravo. Čeprav vam ni potrebno jesti za dva, je pomembno, da jeste dobro uravnoteženo in zdravo prehrano. Tudi če ne marate določenih živil, jih lahko nadomestite z drugimi, ki zagotavljajo podobne hranilne vrednosti. Poskrbite, da bo v vaši prehrani dovolj zelenjave in sadja, nekaj ogljikovih hidratov (po možnosti polnozrnatih), nekaj beljakovin (ribe, meso, jajca, oreščki) ter nekaj mleka in mlečnih izdelkov.

  3. Bodite pozorni na neoporečnost živil. V nosečnosti se je dobro izogniti nekaterim živilom, ki predstavljajo zdravstveno tveganje za vašega otroka. Izogibajte se mehkim sirom s plesnijo, saj lahko vsebujejo Listerio, ki lahko povzroči splav ali hudo obolenje pri novorojencih. Da bi se izognili toksoplazmozi, ki je redka, vendar lahko resno vpliva na nerojenega otroka, je pomembno, da nosite rokavice pri čiščenju mačjega stranišča in dela na vrtu, da ne jeste premalo kuhanega ali drugače toplotno obdelanega mesa ter da zelenjavo dobro očistite in operete. S Salmonello pa se lahko okužite z uživanjem premalo kuhane perutnine in surovih ali mehko kuhanih jajc.

  4. Uživajte folno kislino in ribe. Edini dodatek, ki je bistven v nosečnosti, je folna kislina, ki lahko pomaga preprečiti okvare živčevja pri otroku. Ženskam tako svetujejo, naj dnevno jemljejo 400mcg folne kisline od spočetja pa do konca tretjega meseca nosečnosti. Za vaše in otrokovo zdravje sta pomembna še železo in kalcij, katera pa večinoma dovolj zaužijemo z ustrezno prehrano. Nekatere študije so pokazale, da imajo ribja olja, ki vsebujejo omega-3 maščobne kislin, ugoden vpliv na preeklampsijo, otrokovo porodno težo in razvoj možganov v pozni nosečnosti. Ribje olje vsebuje beljakovine, minerale, vitamin D in omega-3 maščobne kisline, ki jih vaš dojenček potrebuje za rast in razvoj, vendar pa vsebuje tudi živo srebro in druge onesnaževalce. Priporoča se, da mastne ribe uživate največ dvakrat na teden, ostale vrste rib pa po želji. Če ne marate rib, so na voljo tudi dodatki v obliki sirupa ali kapsul.

  5. Redno se rekreirajte. Dobra fizična kondicija vam bo dala moči in vzdržljivosti za sam porod, po porodu pa boste hitreje izgubile odvečne kilograme. Če ste se že prej ukvarjale s športom, lahko z njim nadaljujete tako dolgo, dokler se boste udobno počutile, razen če ni pri tem športu preveliko tveganje za padce ali udarce. Zelo priporočljivi so hoja, plavanje, vodna aerobika in joga.

  6. Delajte vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Pri nosečnicah in ženskah, ki so že rodile, je zelo pogosta stresna inkontinenca; uhajanje majhnih količin urina med telesno aktivnostjo, pa tudi pri kihanju, smejanju ali kašljanju. To lahko preprečite z okrepitvijo mišic medeničnega dna, zato z vajami začnite že pred zanositvijo ali med nosečnostjo. Mišice medeničnega dna podpirajo mehur, nožnico in danko. V nosečnosti so nekoliko ohlapnejše zaradi dodatnega pritiska, ki deluje nanje, in zaradi hormonov, ki povzroča njihovo rahljanje. Mišice medeničnega dna lahko okrepite z vsakodnevno vadbo. Vaje delajte večkrat na dan.

  7. Izogibajte se alkoholu. Zaužiti alkohol hitro doseže dojenčka preko krvnega obtoka in posteljice, zato je najbolje, da se alkoholu v nosečnosti povsem izognete oz. da vsaj omejite njegovo uživanje. Pri ženskah, ki v nosečnosti redno uživajo alkohol v večjih količinah, je večje tveganje, da bo otrok utrpel posledice (učne težave, težje porodne okvare). 

  8. Zmanjšajte uživanje kofeina. Kava, čaj in coca-cola so blagi stimulansi, nekateri raziskovalci zato menijo, da preveč kofeina lahko poveča tveganje za spontani splav ali nizko porodno težo. Tako kot pri uživanju alkohola, je tudi tu potrebna previdnost, predvsem v prvem trimesečju.

  9. Nehajte kaditi. Ženske, ki kadijo, si s tem povečajo tveganje za spontani splav, prezgodnji porod, mrtvorojenega otroka ali smrt v zibki. Kajenje v prvem trimesečju tudi nekoliko poveča tveganje za otroka z razcepljeno ustnico ali volčjim žrelom. Zato je najbolje prenehati kaditi še preden zanosite, najkasneje pa seveda v nosečnosti. 

  10. Spočijte se. Utrujenost, ki jo čutite v prvem in tretjem trimesečju, je način, kako vam telo sporoča, da se »upočasnite«. Počitek sredi dneva se vam lahko zdi luksuz, ki si ga ne morete privoščiti, vendar bo koristil tako vam kot dojenčku. Če ne morete spati, vsaj dvignite noge in se sprostite za 30 minut ali več na način, ki vam ustreza. Če bolečine v hrbtu motijo vaš spanec, poskusite z masažo ali z vajami za hrbtenico. 

Vir: babycenter.co.uk

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja