10 idej za kvalitetno preživet čas

Thumbnail

Pogledala sem na urnik, kaj me čaka naslednji vikend. Nogometna tekma, dve rojstnodnevni zabavi in še vsa gospodinjska opravila. In to naj bi bili »moji prosti dnevi«! Pri tem pa moram še vsakemu od otrok nameniti dovolj pozornosti, saj to potrebujejo in si zaslužijo.

Kljub groznemu urniku sem odkrila načine, kako lahko razvijam svoj odnos z otroki. Med temi so:

Skupna vožnja. Na mnoge opravke vzamem s seboj otroka, pa naj si bo to obisk knjigarne, nakupovanje v živilski trgovini … Čas, ko ga preživimo skupaj, je neprecenljiv. Pogosto se sprevrže v pustolovščino, ki je nikoli ne pozabimo, hkrati pa je odlična priložnost zame, da se povežem z enim od mojih otrok. 

Vzdevki. Vsak od otrok ima unikaten vzdevek. Imamo miško, medveda, ptico in celo opico. Ti vzdevki so izkaz moje naklonjenosti do njih in tako sem edina, ki jih kličem s tem vzdevkom. Želim namreč, da otroci vedo, da imajo v mojem življenju posebno mesto ter da ljubim vsakega izmed njih kot posebno in edinstveno osebo. 

Zmenki. Otroke večkrat nepričakovano presenetim in jih povabim ven. Pa čeprav je to samo skupno kosilo ali kratek popoldanski sprehod.

Zanimanje. O svojih otrocih želim vedeti čim več. Zato se zanimam za njihove interese in se z njimi veliko pogovarjam. Na ta način se ogromno naučim o njihovih vrednotah, sanjah, željah in pričakovanjih in jih bolje razumem. 

Skupni obedi. Vsaj en obrok poskušamo jesti skupaj kot družina (večinoma je to kosilo ali večerja). To je čas, ko se po napornem dnevu umirimo, praznujemo uspehe, pomagamo drug drugemu skozi težke stvari, se smejemo, jokamo, pripovedujemo šale in se preprosto počutimo kot del družine.

Skupna molitev. Molitev je v naši družini pomembna. Pa naj si bo zvečer pred spanjem, med vožnjo na tekmo, na poti v šolo ali pred večerjo. 

Družinski izleti. Verjamem, da družine, ki se zabavajo skupaj, tudi ostanejo skupaj. Kot družina skupaj kolesarimo, kampiramo, gremo na sprehod do bližnjega jezera, obiščemo muzeje, se udeležujemo prireditev …

Biti na voljo. Otroci morajo vedeti, da so pomembni za nas. Moji otroci imajo dovoljenje, da me lahko pokličejo kadar koli me potrebujejo. Najlepše pa je zvečer, ko gredo spat in se skupaj uležemo v posteljo ter klepetamo o vsem, kar se je zgodilo tekom dneva. 

Njihove aktivnosti v mojem urniku. V svojem urniku imam vse njihove pomembne dogodke, ki jih ne želim zamuditi. Vseh se vedno ne morem udeležiti, vendar če se le da, sem ob njih. Če ne znese, pa želim imeti v zavesti, kdaj je njihov veliki dan, da se lahko o tem z njimi pogovarjam.

10 Igre. Vsak otrok ima posebne interese in če mi dopušča čas, igram igre z njim.

 

Vir: familylife.com

Komentarji

  1. Samo vzdevkov ne …
    Joj, tega pa res ne. Vzdevkov za otroke pa ne! Zdi se mi, da ob tem lahko otroci lahko občutijo sram. Jaz bi ga, če bi me moji starši klicali ‘medvedek’. Saj so mi nadeli lepo ime, saj sem človek, … Ljubkovanje gor ali dol, vzdevki za otroke so zame odveč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja