Zgodba o krofu, maski in ponižnosti

krof

Na družabnem omrežju Facebook je zaokrožil zapis, v katerem uporabnik Levi Smith preko lastne izkušnje nevljudnosti do prodajalke pride do spoznanja, sta ponižnost in usmiljenje vredna veliko več kot brezglavo vztrajanje pri svojih principih.  


“Danes sem bil do nekoga zelo nesramen …

Trenutno smo na enotedenskem dopustu v Severni Karolini. Kot običajno sem vstopil v manjšo trgovinico, da bi nakupil krofe. Nadel sem si masko. Lastnica je prišla do mene, da bi prevzela moje naročilo. Ko sedaj pogledam nazaj, bi lahko veliko več pozornosti namenil njenemu utrujenemu obrazu.

Da bi lažje naročil in da bi me bolje razumela, sem del maske snel z obraza. Brez odlašanja me je prosila, naj si masko nadenem nazaj.

In to je bil trenutek, ko se je nekaj v meni odločilo, da bom patriot. Snel sem masko izza ušes in ji rekel, da ne bom naročil ničesar. Skomignila je, jaz pa sem nadaljeval. Nisem kričal, nisem delal scene. Le pogledal sem ji naravnost v oči in ji povedal, da je zelo nesramna. Izmenjala sva si narejeno vljudne pozdrave in sem odšel.

Po približno dveh kilometrih vožnje pa je Sveti Duh pretresel moje srce. Stal sem za svojim osebnim prepričanjem, pri tem pa pozabil na ponižnost in usmiljenje.

Ko sem se vrnil v naš kombi, sem razložil svojim otrokom, kako pomembno je kdaj dobro počutje drugih postaviti pred svoje muhe.Odločil sem se, da obrnem in se zapeljemo nazaj v trgovinico. Vstopil sem in odkorakal do prodajalke. Z masko na obrazu sem jo pogledal v oči in ji rekel: „Žal mi je!“

Medtem ko so naju opazovali njeni sodelavci in ostali gostje, sem jo prosil za odpuščanje in ji povedal, da bi moral biti bolj ponižen in usmiljen. V naslednjih nekaj trenutkih mi je povedala vse o tem, v kako težki situaciji se je trenutno znašla, medtem ko je ravno pustila službo kot medicinska sestra in prevzela vodenje te majhne trgovinice. Bila je utrujena. Bila je izmučena. Bila je zaskrbljena.

V tem trenutku njenega življenja ni potrebovala sezonskega patriota. Potrebovala je usmiljenega kristjana.

Tako sem naročil naše krofe, malo sva se pošalila, nato sem odšel. Ko sem se vrnil v naš kombi, sem razložil svojim otrokom, kako pomembno je kdaj dobro počutje drugih postaviti pred svoje muhe. Povedal sem jim, da sem moral požreti ponos za to, da je lahko utrujena neznanka lahko imela lepši dan. Povedal sem jim, da nam Bog dovoli delati napake, da lahko njegovo usmiljenje deluje v svetu in odnosih.

Še se bom vrnil po krofe v to trgovinico. Ves čas bom nosil masko. Ker želim biti za druge blagoslov in ne vir nelagodja in slabe volje. In zaradi tega ne bom izgubil čisto nič dostojanstva ali svobode.

Ta svet potrebuje ponižnost, usmiljenje in odpuščanje. Potrebuje ljudi, ki sledijo Jezusu in evangeliju.

Lahko si patriot. A ne dovoli, da bi tvoja osebna prepričanja povozila tvojo vero.”