Zakaj Slovenijo razburja Jezus, Domen Kumer pa ne?

Foto: Facebook PD Postojna, zajem zaslona

Smo v obdobju po Veliki noči, ko se kristjani vse do praznika Gospodovega vnebohoda spominjamo Jezusovega prikazovanja učencem in drugim izbranim pričam. Letos pa imam občutek, da se Jezus prikazuje še veliko več posameznikom kot običajno. 🙂

Pa razlog za to ni nenaden porast vernikov v cerkvi, ampak je precej bolj »banalen«. V preteklih tednih so Slovenijo preplavili preprosti rdeči napisi »Jezus,« opremljeni z rdečim srcem. Napisi so se pojavili na različnih mestih, od betonskih  vstopov v tunele do planinskih poti, najdemo jih na različnih mostovih, stavbah, fasadah … Jezus je dobesedno preplavil Slovenijo.

Jezus na vhodu v tunel

Na tem mestu poudarjam, da se nisem spuščal v raziskovanje, kdo stoji za temi napisi oz. kakšno je globlje sporočilo le teh, se mi je pa na prvi pogled zdelo simpatično, da sem ob vstopu v tunel na štajerski avtocesti zasledil še Jezusa. Saj tunel simbolizira  vstop v temo, v globino, v neznano, in zaupati moramo, da nas na drugi strani čaka izhod, svetloba, upanje, veselje in tudi, da nas bo ob našem zadnjem vstopu v  tuzemeljski tunel na drugi strani čakal Jezus.

Se mi pa veliko manj simpatično zdi, da se Jezusa lepi na vsa možna mesta, začenši s planinskimi poti. Tudi sam kot planinec in opazovalec vem, kaj vse lahko naredijo obiskovalci slovenskih hribov in gora s svojimi nepremišljenimi koraki, in se zavedam, da moramo v gorah skrbno paziti na vsako potezo. S svojimi ravnanji, iskanjem bližnjic, nespametnim ravnanjem z odpadki itd. povzročamo škodo naši čudoviti naravi. In potem se na planinski poti znajde še Jezus, oz. napis »Jezus« opremljen s srčkom in letakom, ki grozi s peklom.

Jezus ne zahteva, ne pogojuje in ne grozi

Mogoče mi bo kdo očital, da sem dvoličen, toda takšen Jezus skupaj z grožnjami res ne sodi nikamor, še najmanj v naravo oz. na planinsko pot. Najprej, ker narava in planinska pot nista oglasna deska za sporočanje lastnih mnenj, kaj šele groženj, in to »v Jezusovem imenu«. Potem zato, ker Jezus svojo voljo in pripravljenost, da je del naših življenj, nikoli in nikdar ne vsiljuje in pogojuje, ne grozi s peklom in ne zahteva naših dejanj.

Zato menim, da je zgražanje nad takšnimi napisi do neke mere upravičeno. Gre za svojevrstno zlorabo Jezusovega imena za širjenje lastnih prepričanj. Kot kristjanu se mi zdi, da se s takšnimi dejanji in grožnjami avtorji oddaljujejo od bistva Jezusovega nauka, predvsem pa od njegove drže usmiljenja ter sprejemanja vseh ljudi.

 

Ničelna toleranca do vandalizma naj velja povsod

Ob tem pa si moramo naliti čistega vina in priznati, da je Jezus (in z njim vsi kristjani) nekdo, nad kom se je izredno priročno in enostavno zgražati. Samo pojav napisov je dovolj, da so na plan prišli vsi možni nazivi, s katerimi smo sedaj ponovno naslovljeni kristjani – od verskih fanatikov, skrajnežev, katolibanov itd.

Vem, da je to utopija, a prav bi bilo, da imamo takšno »ničelno toleranco« do neprimernih napisov v vseh vidikih naših življenj in naše družbe. Poglejmo, koliko napisov se dnevno poraja na različnih mestih. Napisov, ki so žaljivi do drugače mislečih, do manjšin, do kristjanov, pa da o politiki sploh ne govorimo. Lep primer je samo Pohod za življenje in temu nasprotujoči si pohod – je kdo obsodil žaljive, vulgarne napise, ki smo jih lahko brali v rokah povečini zamaskiranih posameznikov, ki so nasprotovali Pohodu za življenje?

Koliko žaljivk so lahko dnevno deležni naši otroci, če niso povsem v skladu z novimi in sodobnimi trendi? A ni to vsaj toliko nevaren vandalizem kot napis »Jezus« na planinski poti?

Koliko žaljivih napisov najde svoje mesto na »modnih« oblačilih in v reklamnih kampanjah? Koliko žaljivk so lahko dnevno deležni naši otroci, če niso povsem v skladu z novimi in sodobnimi trendi? A ni to vsaj toliko nevaren vandalizem kot napis »Jezus« na planinski poti?

Je Domen Kumer vandal?

In še zadnji primer enega izmed slovenskih pevcev, ki javnost bolj kot s kvaliteto glasbe očitno želi nagovoriti s provokativnostjo. V zadnji pesmi uporabi rimo in pove, da bo pri osvajanju vztrajal tako dolgo, dokler ga punca ne pošlje v pi*** m***.  In to pevec, ki se verjetno zaveda, da je glavnina njegovega občinstva med otroki in najstniki.

Priznajmo si, da vsak dan znova spregledamo še veliko zelo nevarnih vandalizmov, ki prav tako ključno vplivajo na nas, na naše otroke in na celotno družbo. Le da jim ne rečemo »Jezus,« ampak Facebook, Twitter, Instagram, Youtube …

A bi se bolj zgražali, če bi se takšna kletvica pojavila ob vhodu v tunel oz. na planinski poti? Ne, ne bi se. Zato, ker je napis Jezus veliko bolj hvaležen material za zgražanje in vpitje po vandalizmu, kot je preklinjanje pevca, ki ga na takšen način normaliziramo in serviramo našim otrokom.

In podobno kot menim, da Jezus ne potrebuje reklame na vsakem kamnu v naravi, sem prepričan, da če že napis »Jezus« na planinski poti označimo kot vandalizem, si priznajmo, da vsak dan znova spregledamo še veliko bolj nevarnih vandalizmov, ki prav tako ključno vplivajo na nas, na naše otroke in na celotno družbo. Le da jim ne rečemo »Jezus,« ampak Facebook, Twitter, Instagram, Youtube …

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Dušan, glede na to, da veste, v kakšni državi živimo, ni treba preveč izpostavljati dotičnih pevcev, pevk, igralk in igralcev, različnih zvezdnikov, ki to niso, influencerjev, vlogerjev. Ker jim delate samo reklamo!
  Domer Kumer ni p od pevca, pa za katerokoli pesem že gre.

  Kar se tiče grafitov, mene ne motijo grafiti, ki so lepi in so narisani na primernih mestih. Tega manjka v Sloveniji, da bi se določila mesta, kraji, kjer lahko mladostniki, otroci in odrasli dajo ven energijo in nekaj lepega ustvarijo, pa včasih tudi kaj provokativnega, kakšna kletvica pride vmes. Saj ko smo jezni na sistem v državi, ko smo jezni na politike, na vse, kar je narobe, res človek včasih uporabi tudi kakšno grdo besedo, mar ne? Ali smo čistuni? Svet je pač tak.
  Ne maram pa žaljivih grafitov.

  Tole z Jezusom je tako kot z ostalimi grafiti, ki se pojavljajo na neprimernih mestih. Jaz obožujem Jezusa, pa kljub temu mi na kraj pameti ne pride, da bom poškodovala javno ali svojo lastnino z napisom Jezus.

 2. Zelo zanimivo bi bilo vedeti, kdo te grafite ustvarja in s kakšnim namenom. Morda se gre za kakšnega zelo vernega človeka, ali pa popolnoma obratno, morda to kdo dela z namenom, da provocira in deli ljudi.
  .

  1. Podobno tudi jaz razmišljam.
   Mogoče je te napise JEZUS pisal ta, ki piše tudi OF in TITO.
   S tem hoče povedati, da so tudi desni njemu enaki.

   Je pa razlika, da Jezus ni dal nikogar pobijati, v nasprotju s Titom, ki je bil dokazano zločinc, pa naša RTV se s tem napisom TITO strinja, kot tudi sodstvo in policija.
   Si lahko predstavljamo, da bi bili na hribih v Nemčiji napisi HITLER?

 3. Tudi DK večino MOTI … nič bat. Tile “jezusi” motijo točno toliko, kot so nekoč petokrake zvezde, namalane na enak način, z enako barvo. VANDALIZEM na najmanj primernih mestih. Iskanje pozornosti, provokacija. In dejansko tako kot nekoč O.F. je tole identična kampanja določene skupine ljudi, ki nimajo z vero dosti skupnega. Če nič drugega je pravi Jezus zaničeval medisko izpostavljanje in “influencerstvo”, kakor ga negira tudi Pismo. Za najdene storilce čaka enaka kazen, kot če bi tja z barvo namalali “Domen”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja