Zakaj je tako pomembnih 10 minut zakonskega pogovora dnevno?

Thumbnail

Če se z zakoncem ne srečujeta in ne povezujeta redno, se lahko začneta oddaljevati in odtujevati. Nezavedno in nehote … Dobra preventiva pred tem je vsakodnevni pogovorni ritual.

Velika hobotnica, ki požira čas … in zakone

»Večina neporočenih ne more verjeti, ko slišijo, kako njihovi poročeni prijatelji pravijo, da nimajo dovolj časa za pogovarjanje. A ne zavedajo se še, da vsakodnevno družinsko življenje posrka vso pozornosti kot velikanska hobotnica, ki potegne in posesa malce tu, malce tam, pa spet tu in spet tam … Čeprav se večina parov pogovarja na določen večer ali vikend, pa jima še vedno manjka posvečen, reden čas, v katerem bi se kot par pogovarjala.« Tole so besede partnerskega strokovnjaka dr. Williama J. Dohertyja in verjetno mu lahko prikima veliko poročenih parov.

Obveznosti tu in tam, naporna obdobja v službi, večerno delo, bolni otroci, utrujenost … Kup je razlogov, zaradi katerih enostavno ni časa, da bi se z možem ali ženo vsak dan vsaj malce ustavila, se srečala, si podelila svoje življenje … Ali pa se nam vsaj zdi, da časa za to ni!

Hobotnico lahko zaustavimo!

Zakonca Aaron in April Jacob, zaposlena starša dveh majhnih otrok, sta ugotovila, da sta v takšen tempo in način razmišljanja ujeta tako sama kot mnogi drugi pari, s katerimi se srečujeta. A gre za razmišljanje, ki je za zakon zelo nevarno. Če se v tem ne znamo zaustaviti in načrtno poskrbeti za svoj zakon, se lahko med nas tiho pritihotapi odtujenost, nato pa nevarnosti, ki prežijo na umirajoče zakone (npr. čustveno in fizično varanje).

A to ni nekaj, kar se zgodi kar samo od sebe in čez noč. In ni nekaj, česar ni mogoče preprečiti. Za zakon, kakršnega želita, se lahko sama potrudita. Prva stvar, ki jo morata narediti, pa je to, da si vsak dan vzameta vsaj nekaj minut drug za drugega in za skupen pogovor – ne o težkih stvareh, zapletenih temah in nerešenih vprašanji – za preprost pogovor o vajinem vsakdanu.

Potrebujeta vsakodnevni pogovorni ritual. Je zelo preprosta stvar. Se pa morata zanj kljub temu potruditi in mu načrtno pripraviti prostor.

Zakonca Jacob sta pripravila nekaj nasvetov o tem, kako lahko vzpostavita svoj lasten pogovorni ritual:

Kaj je pogovorni ritual?

To je čas, ki je rezerviran samo za vaju in posvečen izključno vama. Da se pogovarjata, da delita, kaj se vama v življenju dogaja, da se skupaj smejita, da si lahko potožita o tistem napornem sodelavcu, o pripetljajih z otroki, da drug drugega potolažita, da sta na tekočem z vsem in da zaznata čustveno »temperaturo« drug pri drugem.

Je čas, ki ga nujno potrebujeta, čas, ki ga potrebuje vajin zakon. In je čas, ki ga potrebujejo tudi vajini otroci, ki bodo ob starših v zdravem in srečnem zakonu najbolje uspevali!

Kako izgleda pogovorni ritual?

Za vsak par drugače! Edino pravilo je, da si morata ustvariti prostor in čas za to, da se lahko 10 minut nemoteno pogovarjata. Da, 10 minut. Lahko čas tudi merita, ni pa to nujno za vse pare – nekateri si lahko bistveno izmenjajo že v 7 minutah, nekateri jih za to potrebujejo 27.

Primeri, kako pogovorni ritual vključiti v vsakodnevno življenje

Tu je nekaj primerov, kako so drugi pari pogovorni ritual vključili v svoje vsakodnevno življenje:

  • Sprehodita se skupaj vsak večer okrog bloka, držita se za roke in se pogovarjajta.
  • Po večerji obsedita še malce za mizo in se pogovarjajta.
  • Če se eden od vaju pozno vrača z dela in ne večerjata skupaj, poskusita izkoristiti čas, ko vaš zakonec večerja. Prisedite k njemu in ga poslušajte (in mu ukradite par grižljajev). Aaron se običajno z dela vrača pozno in njun pogovorni ritual se običajno dogaja v kuhinji, ko si mož pozno zvečer pripravi skledo kosmičev. April se mu pridruži za kuhinjskim pultom. In se pogovarjata. In se imata lepo. In včasih temu sledi poljubček …
  • Izberita si določen kotiček v vajinem domu – lahko je to kavč v dnevni sobi – kot prostor za pogovorni ritual. Vsak večer sedita tja za 10 ali 15 minut. Morda lahko ob tem drugemu zmasirate stopala in hrbet, bistveno je, da se posvetita drug drugemu. Tudi otroci, če takrat še ne spijo, se bodo počasi naučili spoštovati vajin pogovorni čas.
  • Jacobova poznata par, ki je živel v res zelo napornem tempu. On je bil direktor velikega podjetja in je bil veliko časa zdoma. A še onadva sta uspela najti čas za skupen pogovor. Žena je vstala zelo zgodaj (včasih ob 5h zjutraj) skupaj s svojim možem in sedela v kopalnici, medtem ko se je on tuširal, in sta se pogovarjala. Zelo navdihujoč primer, ki kaže, kako resno je mogoče vzeti skrb za svoj zakon tudi v zelo zahtevnih pogojih. In se jima je obrestovalo. Njun zakon je preživel tudi tako naporno obdobje življenja.
  • Nekateri pari imajo pogovorni ritual zvečer v postelji, pred spanjem. Nenazadnje takšno čustveno povezovanje lahko ustvari tudi primerno razpoloženje za spolne odnose.

Pomembno je predvsem, da najdeta nekaj, kar pri vama deluje, in da pri tem vztrajata. Potem pa morata biti tudi toliko fleksibilna, da vneseta spremembe, če je to potrebno.

Tri temeljna pravila pogovornega rituala

V pomoč pri vzpostavljanju pogovornega rituala naj vama bodo tudi naslednja pravila:

1. Zaveza k temu

Oba v paru se morata biti za to pripravljena potruditi, če hočeta, da uspe. Morda preberita ta članek oba ali skupaj in naredita načrt, kako bi to lahko delovali v vajinem življenju.

Če vama kak dan ne uspe, se s tem ne ukvarjajta preveč, ampak samo poiščita način, kako lahko drug drugega opominjata na to. Morda se lahko dogovorita, da tisti, ki prvi spomni na pogovorni ritual in je njegov pobudnik, dobi majhno nagrado.

2. Nobenih motenj

To so lahko mobilni telefoni, televizija, otroci … Bodita potrpežljiva, če vaju karkoli zmoti, ampak skušajta narediti vse, kar je v vajini moči, da se to ne bi dogajalo. Če sta zunaj na sprehodu, se ne ustavljajta in ne klepetajta s sosedi. Jasno pokažita, da sta zatopljena v svoj pogovor in da ta trenutek nimata časa za kramljanje.

3. Ohranjajta ta čas pozitiven

Pogovorni ritual ni namenjen razpravam o velikih, težkih stvareh ali pritoževanju o stvareh, ki si jih želite v odnosu spremeniti. Je čas za povezovanje – kot prijatelja in kot zakonca – samo to. Morda v začetku sploh ne bosta vedela, o čem se pogovarjati, ampak počasi se bosta navadila. Pomislite na dan, ki ste ga preživeli, in delite z zakoncem svoje misli, smešne prigode ali karkoli drugega, kar se vam je zgodilo.

Malo minut – velika razlika

In ne pozabite, kaj je temeljni namen pogovornega rituala: povezovanje.

Če se z zakoncem redno ne povezujete, se počasi oddaljujeta. Povezanost pa je temelj, na katerem se lahko soočita z vsemi, tudi težjimi izzivi vajinega zakonskega in družinskega življenja. Je temelj, na katerem sta potem sposobna spoštljivo in konstruktivno graditi tudi pogovore o težjih stvareh.

Teh nekaj drobnih vsakodnevnih minut lahko naredi veliko razliko – razliko med živim, srečnim, trdnim zakonom in umirajočim, krhkim, odtujenim odnosom, polnim osamljenosti. Samo odločiti se morata zanje in se vsak dan znova zanje potruditi.

Naj vama uspe!

Vir: nutruringmarriage.org
Priredila: Mica Škoberne

Foto: elcrema.com, huffingtonpost.com, wordsfrimcara.com, lds.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja