Za počutje smo odgovorni sami!

Thumbnail

Ivanka in Ožbej sta poročena 7 let. Po Ožbejevih besedah njun zakon ni bil vedno z rožicami postlan.

“Vse se je začelo po poroki, ko sva živela pod isto streho.” pove in nadaljuje: “Ivanka je vedno, ko je bila slabe volje, krivdo stresala name”. Ožbej pa je breme prenašal zelo različno. Večkrat je herojsko potlačil vase in skušal pri veliko opravilih pomagati ženi. Nekajkrat ga je bila Ivanka vesela in mu pozitivno pritrdila, večkrat pa je bila ravno tako nejevoljna kot prej. Ožbej se je počutil povsem nemočnega, saj je poleg vseh svojih težav v službi bil povsem nemočen pri slabi volji žene, ki je v nobenem primeru ni uspel obvladati.

Ožbej se spominja, kako je pred dvema letoma prispel domov uro prej v upanju, da bo razveselil ženo. “Ko privihram veselo v kuhinjo, me Ivanka pogleda očitujoče in tudi njen objem je bil povsem hladen.” Ožbej se je spraševal, kaj je naredil narobe, saj mu je žena večkrat omenila, da bi bila vesela ako bi prišel urco ali dve prej iz službe. “Enostavno nisem našel odgovora”.

A Ožbej je že teden dni po tem dogodku našel odgovor. Prišel je ravno tako kot minuli ponedeljek uro prej iz službe in glej ga zlomka: Ivanka ga je bila izjemno vesela. “Ko sem jo objel in mi je z tistim ljubečim objemom, ki ga zna samo ona, povedala, da me je izjemno vesela”. Takrat se je Ožbeju posvetilo: “Težava njene slabe volje ni bila na moji strani ampak na njeni!” Ivanki je zvečer povedal in jo vprašal, zakaj je bila pred tednom dni slabe volje, danes pa dobre. Odgovorila mu je: “Minuli teden sem se počutila manjvredno in povsem sesuto, ker me je šef pred vsemi nakuril.”

Kasneje je Ožbej zasledil, da so si vsi psihologi enotni: “Za svoje razpoloženje smo izkjlučno odgovorni sami!” Nikoli ni nihče drug kriv za naše razpoloženje. Vsak se do kakršnega koli razoloženja pripravi sam.

 

© Copyright iskreni.net

Vsebina ne odraža uradnega stališča Zavoda iskreni.net, temveč osebno mnenje in izkušnjo piscev.

Komentarji

 1. Za svoje počutje smo odgovorni sami

  Sprašujem se akj bi bilo, če Ožbej ne bi bil tako strpen in bi začel spraševati že pri prvi reakciji žene, tisti negtivni, ko je prišel prehitro iz službe?
  Sprašujem se tudi, kako bi ravnala žena v istem slučaju- ali bi bila tudi tako razumevajoča?
  V vsakem primeru je ženino ravnanje do moža skarjno neodgovorno, težavno in Bog ve, kako dolgo bo to Ožbej zmogel prenašati.
  Partner, ki svoje težave stresa na partnerja, ni sposoben biti vzoren starš, ker je še sam nedorasel otrok.
  Če je otrok pod narekovaji moški je hudo, če pa je otrok ženska, mati, je pa to nevarno za družino!

  1. Mislim, da če Ožbej ne bi bil tako potrpežljiv bi enostavno prišlo do ločitev – zdi se mi da je takih primerov več kot potrpežljivih mož.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja