Vsakdan z malčkom je lahko zabaven!

Thumbnail

Če je otrok zdolgočasen, obstaja precejšnja možnost, da bo ušpičil kakšno neumnost. Kako ga zabavati, hkrati spodbujati njegov razvoj in poskrbeti, da boste vseeno uspeli narediti po stanovanju to, kar ste si zastavili?

Malčki so včasih naporni. Svoje starše tako okupirajo, da jim pogosto zmanjka idej, kaj bi še lahko počeli skupaj. Da o telesni izčrpanosti niti ne govorimo. Le od kod otrokom toliko energije?

Poskusite vsakdanja opravila obrniti v zabavno igro, pa boste združili prijetno s koristnim – vse bo opravljeno, pa še zabavali se boste.

Glava, rame, kolena, prsti

Čas bi bil, da se malček zjutraj obleče, a mala vrtavka dirka po stanovanju v pižami in se ne pusti ujeti. Igrajte se poimenovanje delov telesa. Medtem ko ga oblačite, naj kaže, kje ima glavo, prste … Ko bo obvladal osnovne dele telesa, igro razširite na druge dele – ušesa, nos, popek …

Norčije
Malčka lahko med oblačenjem spravite v smeh tako, da mu nogavičke nataknete na roke ali poskusite majico navleči na noge. Po nekaj izbruhih hihitanja vam bo sam povedal, kaj ste naredili narobe in vam pomagal, da ga boste prav oblekli.

Peremo
Če vas čaka kup umazanega perila, je včasih prav zamudno, ko morate tekati za malčkom. Zato ga zaposlite, naj vam pomaga ločiti belo perilo od ostalega ali pa naj s kupa izbere brisače. Deklica lahko v lijaku opere oblačilca svojih punčk, nato pa ji napnite vrv med dva stola in skupaj obešajta oprano perilo.

Škatle
Malčki radi zlagajo predmete v različne škatle. Zato kupite nekaj raznobarvnih škatel, in medtem ko pospravljate, prosite malčka, naj vam pomaga. Recite mu na primer: »Pospravi medvedke v modro škatlo, zloži kocke v rdečo škatlo …«

Vidim …
Vožnja z avtomobilom je za malčka lahko dolgočasna in naporna. Zamotite ga lahko s preprosto igrico – vsakič, ko zagleda psa ali dojenčka v vozičku ali kaj podobnega, naj vzklikne »Vidim!«.

Karaoke
V avtomobilu imejte vedno kaseto ali zgoščenko z otroškimi pesmicami. Občasno zmanjšajte glasnost in malček naj poskusi naslednjih par besed odpeti sam, brez spremljave.

Kdor išče, ta najde
Ko greste po nakupih, mu naročite, naj vam pomaga poiskati nekatera živila, ki jih pozna – na primer mleko, kosmiče … Izbirajte predvsem stvari, ki jih lahko sam vzame s police in položi v voziček. Če sedi v sedežu nakupovalnega vozička, pa naj dobro opazuje in vas usmerja tja, kjer je videl iskane izdelke.

Barve in številke
V trgovini lahko malček ugiba, kakšne barve so jabolka, paradižnik, korenček, limone, kumare … Lahko vam pomaga v vrečko naložiti točno določeno število sadežev, na primer pet pomaranč. Hkrati pa vam lahko govori, kakšni so izdelki na otip – kozarec z vloženo zelenjavo je gladek, jogurt je mrzel …

Glasbenik v kuhinji
Medtem ko kuhate, mu v posodo, ki je ne potrebujete in ki je ne more razbiti, dajte nekaj makaronov ali riža, pa naj trese, meša in primerja različne zvoke.

Umetnine iz zelenjave
Narežite zelenjavo na različne koščke in otroku pustite, naj iz njih dela različne slike na leseni deski ali svojem krožniku. Če se mu bo zelenjava zdela zabavna, jo bo veliko raje pojedel kot sicer.

Lov za zakladom
Ko se odpravite v park, vzemite s sabo vrečko, v katero bo malček zbiral različne predmete, na primer liste različnih barv in oblik, storže, kamenčke ali rožice. Doma lahko iz tega nabranega »zaklada« naredite kolaž ali okrasite jaslice.

Poglej in poslušaj
Sprehod je odlična priložnost za opazovanje, poslušanje in učenje. Ali sliši lajati psa? Brnenje avtomobila? Sliši korake? Vidi semafor ali rešilni avtomobil? Tako skozi igro spodbujamo otrokove čute.

Kopanje
Zakaj se ne bi kdaj skupaj skopala? V kadi bo zabavno, malček pa se bo lahko veliko naučil o delih telesa. To je način, kako lahko naredimo prve korake v spolni vzgoji. 

Kaj plava in kaj ne?
Preden se malček poda v kad, je treba pripraviti igračke, da se bo zamotil. A preden jih damo v vodo, naj poskusi uganiti, kateri predmeti lahko plavajo na vodi in kateri se bodo potopili. Uporabite predmete, s katerimi se ne more poškodovati in ki ne morejo poškodovati kadi – stare zobne ščetke, milo, glavnik, stekleničko šampona …

Pred davnimi davnimi časi …
Ko mu zvečer berete pravljico za lahko noč, spremenite ime glavnega junaka – zamenjajte ga z otrokovim. Ali pa si izmislite novo zgodbico o njem. Otroci neskončno uživajo, če so lahko središče dogajanja, pa čeprav le v zgodbi.

Kaj se skriva v postelji?
Če malček nikakor noče zlesti v posteljo, mu vanjo skrijte vsak večer drugo igračo. A ne sme je začeti iskati, dokler se ne obleče v pižamo in zleze v posteljo.

Minuta za pesmico
Otroci se bolje odzivajo na zabavno pesmico kot na ukaze, zato si lahko izmislite nekaj smešnih verzov, ki jih zapojete, ko je čas za kosilo, kopanje ali spanje.

Predlogi za nekaj trenutkov miru

Bi radi v miru popili kavo, pa vas malček niti za minuto ne pusti pri miru? Poskusite takole:

– Skrijte nekaj njegovih najljubših igrač povsod po stanovanju, pa naj jih poskusi najti. Čisto sam, brez vaše pomoči.

– Kupite preproste lesene okvirje za slike, vanje vstavite bel papir in otroku pustite, naj naredi čisto pravo slikarsko umetnino, ki jo lahko obesite na steno.

– Kupite škarje, ki so varne za otroke, in pustite, da z njimi izrezuje slikice iz starih časopisov ali različnih katalogov. Ostankov papirja kasneje ne bo težko pospraviti, lahko pa iz njih naredita tudi zanimiv kolaž.

 

Vir: lifestylnatural.com/www.mama.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja