Velikonočni običaji po svetu

Vir: Pixabay

Praznovanje velike noči je praznovanje zmage življenja nad smrtjo. Večina kristjanov praznuje veliko noč na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni.

Čeprav je simbolika velike noči po vsem svetu enaka, pa so običaji različni. V mnogih delih Evrope na vrhovih gričev na velikonočni večer zakurijo kres. V ogenj pogosto vržejo tudi podobo Juda Iskariota. Kurjenje kresov je bilo prvotno namenjeno praznovanju prihoda pomladi, s prihodom krščanstva pa je dobili novo simboliko.

Anglija Angleži jo imenujejo Easter. Velika noč se praznuje z izmenjavo velikonočnih pirhov in drugih elegantnih daril. Darila so lahko vse od denarja, obleke, čokolade ali skupnih počitnic. Nekateri izdelajo velikonočne košare, v katere položijo narcise in jajčka. Otroci včasih tekmujejo, kdo ima najboljšo košaro, in zmagovalec dobi velikonočno jajce. Velikonočni zajček je pomemben del velikonočne tradicije v Angliji. Trgovinice so polne takšnih in drugačnih zajčkov, ki si jih ljudje podarjajo med sabo. Velikonočni zajček “skrije” jajca v hiši, ki jih otroci na veliko noč iščejo. Priljubljena hrana na veliki petek so sladki sadni kruhki s križem po vrhu.

Francija Francozi jo imenujejo Paques. Glavno praznovanja se začne na veliki petek s slovesnim utišanjem zvonov, ki ne zvonijo od velikega petka do velike noči. To je znak žalovanja za križanem Kristusom. Zgodaj na velikonočno jutro otroci odhitijo v vrt, kjer opazujejo donenje zvonov, ta čas pa starši skrijejo čokoladna jajca.

Italija Italijani jo imenujejo La Pasqua. Velika noč je v Italiji velik praznik, ki ga praznujejo tudi z Agnellino, posebej priljubljeno velikonočno jedjo iz pečene jagnjetine. Otroci pa se veselijo bogatega velikonočnega kruha, ki je v obliki krone in napolnjen s pisanimi sladkimi velikonočnimi jajčki.

Nemčija Nemci jo imenujejo Ostern. Šolarji imajo približno tri tedne velikonočnih počitnic. Na veliki petek, veliko soboto in veliko noč ne dela nihče. Mnogi jedo ribe na veliki petek, na večer veliko sobote pa pogosto zakurijo kres., kjer se zbere veliko ljudi. Kresovi so simbol konca zime in vseh slabih občutkov. Na velikonočno jutro se družina zbere ob zajtrku. Starši nato skrijejo velikonočne košare s sladkarijami, pirhi in majhnimi darili. Prijatelji si izmenjajo tradicionalno ročno pobarvana jajca.

Nizozemska Nizozemci jo imenujejo Pasen or Pasen Zondag. Po vsej državi praznujejo veliko noč kot velik praznik pomladi. Za velikonočno večerjo okrasijo mizo s pobarvanimi jajci in zgodnjim cvetjem. Ena najbolj priljubljenih velikonočnih jedi je sladek kruh polnjen z rozinami in ribezom.

Švedska Švedi jo imenujejo Påskdagen. Jajce, simbol življenja in vstajenja, se pojavlja v vseh velikonočnih jedeh in velikonočnih igrah. V vsakem gospodinjstvo je barvanje jajc posebna zabava. Kotaljenje oz. potiskanje jajc je priljubljena velikonočna zabava najmlajših. Za cvetno nedeljo so značilni palmovi listi. Na velikonočni večer zanetijo kres, tradicionalni pa so tudi ognjemeti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja