Včasih so fantje za dovoljenje za poroko prosili očeta, danes morajo Kralja

Prejšnji teden smo na novinarski konferenci po seji vlade slišali, da bo med vsemi omejitvami zbiranja po novem dovoljena izjema, ki bo dovoljevala “nujno” poroko. Notranji minister Aleš Hojs, je dejal, da bo zanjo potrebno soglasje ministr(stv)a za delo, družino in socialne zadeve, torej Janeza Ciglerja Kralja.

Zmeda okrog izjeme je sprožila razmišljanja o poroki. Najprej je bilo rečeno, da mora dati soglasje minister, nato, da ga mora dati ministrstvo. V slovenskih razmerah torej Kralj ali – kraljestvo. In če se to besedno igro igramo dalje, gre skoraj že za dilemo monarhija : demokracija … ki odpira tudi vprašanje o tem, kakšen je širši družbeni pomen sklenitve zakona, ki je na eni strani institut reda in tradicije (ki ju predstavlja kralj), na drugi strani pa ima močne družbene razsežnosti (povezanosti, ustvarjanja družine, skrbi za prihodnost naroda in človeštva …). Prav zato je bil zakon v preteklosti povezan s posebnimi dovoljenji.

Izpuhtela pravljičnost

A če besedno igro pustimo ob strani, potrem se takoj po izjavi pojavi vprašanje, kaj sploh je “nujna” poroka in kakšne pogoje bodo morali izpolnjevati pari, da bodo dobili Kraljev blagoslov. “Poroka iz nujnih razlogov je tista, kjer bi sicer moral konservativni babici čez nekaj mesecev razlagati, da je otrok nedonošenček,” je po hojsovsko na Twitterju zapisal notranji minister – in pokvaril vso pravljičnost. Češ, nujno se morajo poročiti tisti, ki so v koronačasu spočeli dete.

Kasneje smo prejeli dodatna pojasnila, po katerih je namen soglasja, da ministrstvo paru priporoči, da poroko oz. praznovanje nekoliko odloži. Kralj je sklepanje zakona dovolil vsem upravnim enotam, pod pogojem, da so pri tem navzoči le (bodoča) zakonca in matičar ter ob spoštovanju vseh ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Za poroko velja tudi izjema za prehajanje med občinami. Posebnih izjem pa ni za vse verujoče pare, ki bi se želeli poročiti cerkveno. Škofje so namreč sklenili, da so poroke do nadaljnjega odpovedane oz. odložene.

Ljudje so si porok želeli

Vsekakor je lepo, da se bodo lahko poročili pari, ki so v času ločenosti zaradi omejitev, spoznali, da jim ločeno živeti ni, da »ni dobro človeku samemu biti«. Tedne in mesece brez resničnega srečanja in fizične bližine je izziv za mnogo fantov in deklet … Vsaj sama sem si letos že res velikokrat zaželela, da bi bila poročena. Vsa ta ločenost človeka lahko precej zdela. Pogovori preko telefona ali množice aplikacij niso in nikoli ne bodo mogli nadomestiti resnične bližine.

Gotovo je izjema dobrodošla tudi za pare, ki si poroke želijotudi iz drugih razlogov, naj gre za bolezen, ugotovitev, da je enostavno treba prenehati živeti s starši in prevzeti odgovornost, ali pa kaj tretjega. Vsekakor je dobro, da so si ljudje želeli porok in da se lahko poročijo – vsaj kakor je bilo razumeti, je sprememba posledica želja ljudi po poroki.

Nujna poroka?

Posebej se velja dotakniti tudi Hojsovega argumenta za »nujno« poroko. Saj je lepo, da ljudje še mislijo na babice in jim je njihovo stališče pomembno. A spočetje otroka in babičine želje (ako babici zadošča civilna poroka) sta kočljiva razloga za poroko. Morda sta smiselna z vidika tradicije in obojestranske zaveze skrbi za otroka, a če je le otrok tisto, kar par združuje, potem bo zakon bolj kratkega diha.

Poroka naj bi bila svobodna odločitev in zaveza moškega in ženske, dveh, ki si obljubita, da si bosta stala ob strani v dobrem in slabem. Cerkvena poroka je še mnogo več, je zakrament, s katerim par poveže Bog, ki možu in ženi po zakramentu daje posebne milosti. In ta se mora praznovati skupaj s skupnostjo in pričami. Če je nekaj nujnega, je namreč lahko nekaj nesvobodnega, nepremišljenega, morda celo neželenega.

Zato je trenutni čas bolj čas preizkušnje za pare, čas, ko je dobro družbe pred najinimi željami, ko je potrebno še posebej osmisliti ločenost, čas za veliko pogovora in res veliko inovativnosti v odnosu. Hkrati pa je velik blagoslov, da čas preizkušnje in številnih ovir rojeva tudi odločitve za poroko, da je tudi čas ljubezni, veselja, upanja, sreče in novih rojstev 🙂


Tudi e-priprava na zakon je lahko odlična priložnost za ta čas 🙂

Komentarji

  1. Zelo, zelo tipično za to vladno koalicijo. Lomastijo povsod. “Vesel” sem le tega, da bodo sedaj tudi tisti (spre)videli, ki se jim prej (marsikaj) ni zdelo nič spornega.

  2. Ne bodite Vsi tako pametni. Ne obstaja algoritem za preprecevanje sirjenja epidemije
    Tudi infektologi in epidemiologi Se sproti ucijo. Preverjajo ukrepe po drugih drzavah
    in jih prilagajajo Nasim razmeram. Morda Se Van kdaj kak ukrep zdi pretiran, vendarje treba te ukrepe presojati dobronamerno!

  3. Gotovo ta čas marsikdo trpi, ne le mladi. Je pa dobro misliti tudi nanje in jim poskušati čim bolj pomagati. Možnost poroke je gotovo ena taka smiselna “pomoč”. Žurka je pa res lahko kasneje, ko bo manj možnosti, da na ohceti okužiš celo žlahto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja