Včasih biti poročen pomeni postaviti svoje potrebe na zadnje mesto

Vir: Shutterstock

Služba, gospodinjska opravila, otroci, vmes tisoč in en opravek in na koncu še – mož.

»Včasih je zadnja stvar, ki si jo po dolgem dnevu želim, da sem na voljo svojemu možu.«

Tako svoj zapis s povsem realnimi občutij začne blogerka Meredith Ethington in v nadaljevanju tako dobro ubesedi svoje misli, da se z njimi lahko poistoveti marsikatera žena. Toda skozi zapis nas pripelje do globokega sporočila, ki se ga je absolutno potrebno zavedati.

Biti na voljo svojemu možu vključuje vse od pogovora do poslušanja in seveda intime. Kar pa po dolgem dnevu ni vedno enostavno.

Biti na voljo svojemu možu vključuje vse od pogovora do poslušanja in seveda intime. Kar pa po dolgem dnevu ni vedno enostavno.

»Biti na voljo svojemu možu med drugim pomeni tudi razumno sodelovati v pogovoru z njim (in ne zgolj zaspano in odsotno prikimavati), kar pa ne vključuje zgolj logističnih planov za naslednji dan. V mislih imam to, da mu dam vsak dan znova vedeti, da sem vesela, da sva skupaj na tej starševski avanturi, ker bi sama na celi črti pogorela brez njegove podpore, spodbude in njegovih nasvetov.

Toda na koncu dolgega dneva pogosto čutim, da si mu pravzaprav ne želim biti na voljo. Želim si samo zaključiti dan. Hočem se zgolj zaviti v toplo odejo in gledati TV. Hočem se zavleči v svojo luknjo in ignorirati vse potrebe, ki niso moje, vključno s potrebami mojega moža. Sovražim biti na voljo, kadar so vsi otroci v postelji.

Tako enostavno in prepričljivo bi lahko sama sebi razložila, kaj vse sem čez dan naredila in da si zaslužim biti sama in tiho. Da si zaslužim brati knjigo, da si zaslužim kopel ali karkoli drugega, kar si želim na koncu dneva. Kajti zaslužim si, res si!

Ampak nič od tega ne bo poživilo mojega zakona, niti ga ohranilo živega.

Svojega moža neizmerno ljubim in hkrati tudi močno potrebujem skrb zase.

Toda zakon je žrtvovanje. In verjamem, da je potrebno v dobro najinega zakona včasih postaviti ‘naju’ pred ‘mene’.

Težko je in vzame čas. Zahteva v nekaterih dnevih in večerih odložitev svojih potreb. Ne vedno, se razume, toda tudi mož me potrebuje.«

Da, da lahko zakon zasije v vsej svoji vrednosti, včasih nujno potrebuje odložitev lastnih potreb v korist skupnih. Prava umetnost je včasih poiskati ravnotežje, a na koncu se vedno izkaže, da je čas, ki ga zakonca namenita odnosu, najboljša naložba v njuno dvojino.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja