V nov družinski dan z glasbo!

Thumbnail

Včasih se zgodi, da glasba kar izgine iz naših življenj – tudi iz našega družinskega življenja. A splača se jo pripeljati nazaj!

Raziskave kažejo, da ima glasba pozitivne učinke na človeške možgane. In zakaj ne bi tega uporabili tudi v dobro naših družin? Glasba ima namreč moč, da v naše družine in odnose vnese malce več miru in veselja.

Ameriška avtorica Elzabeth Currey opisuje svoje srečanje žensko, ki je spremenila njen pogled na glasbo. Stara je bila preko 80 let, a še vedno živahna in polna življenja. Vsakokrat ko jo je Curreyeva obiskala, je bila prva stvar, ki jo je zaslišala, klasična glasba, ki se je razlegala po stanovanju. Gospa pa je poplesavala naokrog, dirigirala namišljenemu orkestru in si mrmrala melodijo. Vedno je trdila, da bi morala v ozadju naših življenj igrati glasba, da je prav zato ustvarjena.

“Sama sem glasbo pred tem doživljala kot nekaj motečega v ozadju. In čeprav sem prepričana, da je bil okvarjen sluh te gospe vsaj malce povezan z njenim glasnim poslušanjem glasbe, pa me je občutek, ki se je skrival za tem njenim glasbenim navdušenje, očaral. Gospa je znala z glasbo obarvati svoje življenje na toliko načinov. Nekaj, česar sem se morala sama šele naučiti …”

Določene zvrste glasbe dokazano pomagajo zmanjševati stres, depresijo, zvišujejo miselne sposobnosti in krepijo spomin, pomirjajo tesnobo in celo pomagajo pri telesnem zdravljenju. In, kar je še posebej prikladno  tako lahko dostopna je vsakomur … Curreyeva predlaga tri načine, kako lahko glasbo vključimo v naše družinsko življenje:

1.  Polepšajte si jutra

Od tega, kako dan začnemo, je pogosto odvisno, kako se bo odvijal dalje. V družini pa lahko en slabovoljen član hitro okuže še druge. Kadar zjutraj začutite, da se je nekdo zbudil slabe volje, mu poskusite zavrteti njegovo najljubšo glasbo. Morda mu jo lahko predvajate celo namesto zvonenja budilke.

Če vas zjutraj tarejo mnoge skrbi, vam lahko pomirjujoča glasba pomaga, da se sprostite in pomirite ter tako lažje soočite z izzivi novega dne.

2. Vključite glasbo v skupen družinski čas

Prijetna glasba dviga razpoloženje in ustvari prav posebno vzdušje. In celo muhasti najstniki niso imuni nanjo! Morda pa jih bo prav dobra glasba izvabila iz njihovih sob, da se bodo pridružili preostalemu delu družine.

Izberite takšno glaso, ki je všeč celi družini in prepevajte zraven. Lahko jo poslušate tudi med pripravo kosila, opravljanjem gospodinjskih del in domačih zadolžitev, celo med delom na domačem vrtu.

Spodbudite otroke, da vam pokažejo, kakšna glasba jim je trenutno všeč, prav tako spodbujajte drug drugega k izražanju glasbenih talentov. Pojdite skupaj na koncerte. Družina, ki se povezuje tudi med poslušanjem glasbe, je bolj sproščena, napetosti se lažje sprostijo, več je smeha.

3. Molite tudi z glasbo

Ne glede na to, na kakšen način običajno vaša družina moli – glasba vam je pri tem tudi lahko v pomoč. Lahko se ob njej lažje umirimo, lahko od njej začutimo posebno hvaležnost za vso lepoto,  ki nas obkroža, lahko pa s pesmijo slavimo Boga. In otroci ponavadi pri tem z veseljem sodelujejo.


Glasba je velik dar, ki lahko obogati naša življenja in naše družine, saj pomirja, krepi harmonijo in dviga duha.

Vir: familyshare.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja