Kakšen je obraz človeka, ki je bil zlorabljen?

Od sobote 18. novembra do nedelje, 17. decembra 2023 bo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani na voljo ogled razstave “Sram – evropske zgodbe” (ang. “Shame – European Stories).

Gre za razstavo, ki potuje po vsej Evropi in na kateri so zbrani portreti skoraj 100 žrtev, ki so bile zlorabljene kot otroci. “Razsežnost problema še nikoli ni bila zajeta na takšen način”, so zapisali pri Justice Initiative (pobuda za pravičnost), ki ta projekt podpira. S portreti resničnih žrtev želijo sporočiti, da se “zloraba lahko zgodi prav vsakomur v različnih pretresljivih oblikah in okoliščinah”.

“Dati obraz in glas žrtvam”

Guido Fluri, ustanovitelj omenjene pobude, še pove, da “vsak, ki spregovori o zlorabi, potrebuje izjemen pogum, saj nas družba uči molčanja. Zato je ta razstava tukaj, da bi to težko temo prinesla na svetlo, da bi dala obraz in glas žrtvam ter bila korak k spremembi, korak k odrešitvi za žrtve.” Prav tako želijo, da bi v družbi in politiki prekinili molk o tej temi, predvsem o doživetih travmah, saj si žrtve zlorabe zaslužijo pravično obravnavo.

Razstava je do sedaj bila na ogled v Italiji, Španiji, Nemčiji, Grčiji, na Portugalskem, Finskem, v Romuniji in na Hrvaškem.

Pred odprtjem razstave še okrogla miza

Tik pred odprtjem razstave bo v soboto, 18. novembra 2023, prav tako v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani, ob 17. uri potekala okrogla miza z naslovom: “Podpora in pomoč preživelim žrtvam spolnih zlorab ter njihovo okrevanje”. Skozi dialog bodo iskali poti do boljše podpore in pomoči žrtvam ter njihovemu celostnemu okrevanju.

Gosti okrogle mize bodo:

  • Dr. Matthias Katsch, žrtev spolne zlorabe s strani duhovnikov iz Nemčije, soustanovitelj ECA (ang. Ending Clergy Abuse, prev. Končajmo zlorabe duhovnikov) in ustanovitelj ECKIGER TISCH (kvadratna miza);
  • prof. dr. Darja Zaviršek, predstojnica katedre za področje socialnega vključevanja in pravičnosti na Fakulteti za socialno delo UL;
  • Katja Zabukovec Kerin, predsednica Društva za nenasilno komunikacijo;
  • Janez Cerar, duhovnik in koordinator Zavoda za zaščito žrtev spolnih zlorab v katoliški Cerkvi v Sloveniji Dovolj.je;
  • p. Tomaž Mikuš, voditelj duhovno-psihološkega programa “Od bolečine k milosti” za žrtve spolne zlorabe ali drugih oblik travmatičnega nasilja v otroštvu, mladostništvu ali odrasli dobi;
  • Urška Mikolič, zakonska in družinska terapevtka.

Matthias Kattsch bo delil svojo osebno izkušnjo zlorabe in pogled aktivista na preventivo in pomoč preživelim v katoliški cerkvi, prof. dr. Darja Zaviršek bo spregovorila o krepitvi otrok in mladih za zmanjšanje spolnih zlorab, Katja Zabukovec Kerin o nudenju podpore žrtvam, Janez Cerar o pričakovanju žrtev do Cerkve glede obravnave, preprečevanju in pomoči žrtvam spolnih zlorab, Urška Mikolič pa o izkušnji
terapevtskega spremljanja sekundarnih žrtev zlorab.

Večerna molitev za žrtve zlorab

Prav tako 18. novembra 2023 bo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani ob 20.00 potekala molitev za žrtve spolnih zlorab s taizéjskimi spevi. Molitev pripravlja rektor cerkve sv. Jožefa p. Tomaž Mikuš DJ, v sodelovanju z taizéjskimi brati. Duhovni nagovor bo imel novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja