TV in najstniška nosečnost

Thumbnail

Najnovejša študija je prva, ki jasno nakazuje povezavo med izpostavljenostjo prizorom spolnosti na televiziji in najstniško nosečnostjo.

Njeni izsledki, objavljeni v začetku novembra v reviji Pediatrics, razkrivajo, da so se najstniki, izpostavljeni spolnosti na televiziji, v naslednjih letih dvakrat pogosteje znašli v nazaželeni nosečnosti kot najstniki, ki so gledali televizijo pod nadzorom.

Seveda se avtorji raziskave zavedajo, da so dejavniki, ki vodijo do prezgodne spolnosti oz. najstniške nosečnostni, različni in hkrati kompleksni, vendar poudarjajo, kako pomembno je, da se starši in učitelji zavedajo, da je eden izmed pomembnih vzrokov prav televizija. Večina staršev bo zelo hvaležnih tej raziskavi.

 »Bili smo presenečeni, ko smo našli to povezavo,« pravi vodja raziskave Anita Chandra. »Vendar se moramo zavedati, da najstniki preživijo kar veliko časa z gledanjem televizije – v povprečju tri ure na dan – in žal ne vemo veliko o njenem vplivu na njihove življenske odločitve …«

»Seveda ne mislim, da je televizija pomembnejši dejavnik pri najstniški nosečnosti od primarne družine in okolja, v katerem otroci živijo, ampak tudi ko smo odstranili vse te dejavnike, smo našli močno povezavo med prikazovanjem spolnosti na televiziji in najstniško nosečnostjo.«

V prejšnjih generacijah najstniki niso imeli takšnega dostopa do medijev, tako da so vzore in »prizore« jemali iz resničnega okolja v svoji družini, šoli, cerkvah ter pri sosedih in prijateljih. Današnji najstniki pa so masovno bombandirani z različnimi mediji, zato naše družinsko in socialno okolje nima več tako absolutnega vpliva. Podatke za raziskavo so začeli zbirati med letoma 2002 in 2004 in zanimivo ugotovili, da se je že v teh dveh letih število prizorov spolnosti na televizijskih programih podvojilo.

Velika težava je prav gotovo ta, da najstniki ob gledanju televizije mislijo, da ta nima vpliva na njihovo resnično življenje, saj je vse le na »ekranu«.

In kakšna je vloga staršev?
Kaj naj glede na ugotovitve raziskave storimo starši? Zaklenemo televizijo in vržemo ključ skozi okno?

Ravno nasprotno, svetuje vodja raziskave – starši se moramo bolj približati otroku in TV-vsebinam, ki jih gleda. Kadarkoli imamo priložnost, jih gledamo z njim in se o njih pogovorimo. »Med skupnim gledanjem starši lahko prevzamejo vzgojne vajeti v svoje roke in nevsiljivo pridobijo priložnost za pogovor o spolnosti.«

»Seveda želi veliko staršev obvarovati otroke pred izpostavljenostjo televiziji, ampak v resničnosti je tovrstna vsebina prisotna čisto v vseh porah življenja. Naša raziskava se je omejila le na televizijo. Obstajajo pa tudi glasba, internet, revije, jumbo plakati,« pravi Chandra.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. zanimivo
    Res zanimive ugotovitve. Če pomislim s svojo kmečko pametjo je verjetno to kar res. Več kot gledaš sexualnioh prizorov bolj si želiš okusiti.

    Uboge najstnice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja