Tina Maze: “Otroci, ki odraščajo s telefonom, ne morejo razviti takšne kvalitete, kot bi jo brez telefona. Osredotočenost je pač drugje.”

Foto: Freepik

O vplivu pametnih telefonov in ostalih naprav na vsakodnevne odnose, v katere vstopamo v naših družinah in na splošno v družbi, je bilo že veliko zapisanega. Vedno več je tudi različnih pozivov in tudi praktičnih potez, ki nam dajejo vedeti, da je skrajni čas, da pametne naprave odložimo in se posvetimo tistim, ki jih imamo ob sebi.

Sodobna tehnologija nam jemlje čas in prostor

Najboljša slovenska športnica vseh časov Tina Maze je na letošnji gala prireditvi Fundacije Miroslava Cerarja za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij podala zelo odmeven in obenem zelo neposreden poziv tako mladim športnikom kot vsem, ki pametne naprave uporabljamo praktično na vsakem koraku.  Med drugim je dejala: »Moje mnenje je, da tisti, ki odraščajo s telefonom, ne morejo razviti takšne kvalitete, kot bi jo brez telefona. Osredotočenost je pač drugje.«

Prav tako je dejala, da gre za tehnologijo, kjer hitro pride do zasvojenosti, in da je tudi sama, še v času ukvarjanja z vrhunskim športom, opazila, da so bili njeni nastopi in dosežki ob prekomerni uporabi sodobne tehnologije slabši za 20 %, in to kljub temu, da je bila takrat že »zgrajena« odrasla oseba in športnica. Kako se vpliv pozna šele na mlajše športnike in druge otroke, ki s to tehnologijo rastejo od majhnih nog?

Obenem je Tina Maze podala izjemno pomenljivo tezo, da nam ta nova tehnologija jemlje dvoje, in sicer čas in prostor. Kaj pa je človek brez časa in prostora?

Zaklenimo pametne naprave v omare

Na spletu lahko najdemo tudi več praktičnih rešitev, ki jih starši prakticirajo, da bi se bili sposobni tudi dejansko ločiti od svojih pametnih telefonov in s tem preživeti več časa s svojimi otroki in bližnjimi.

Čeprav verjamem, da je vsak zase sposoben najti rešitev, ki bo funkcionirala, pa se mi je zdela zelo posrečena ideja ene izmed vplivnic, ki si kruh služi z družbenimi omrežji. Spoznala je, da enostavno ne more več ločiti med službenim in zasebnim časom, saj je praktično ves čas pregledovala vsebine na družbenih omrežjih. Posledično je sprejela zelo enostavno odločitev – takoj, ko je njen sin prišel domov, je pametni telefon zaklenila v omaro, s tem pa je za kar 35 % zmanjšala uporabo pametnega telefona in – kar je še pomembneje – ta čas je namenila svojemu otroku.

Finančna pomoč, če se odrečejo pametnim napravam

Ena izmed univerz (Franciscan University of Steubenville) se je odločila, da prične s projektom »odklopljene šolnine«. Sprejeli so odločitev, da bodo posamezne študente, ki so se pripravljeni odreči pametnim napravam, finančno nagradili, in sicer so odobrili 5000 dolarjev tridesetim študentom, ki so bili izbrani na razpisu.

Od pametnih naprav smo izjemno veliko prejeli, toda čas je, da si skušamo povrniti, kdo smo in kaj smo v tem (pametnem) času izgubili.

Eden izmed teh, ki stoji za to idejo, je Justin Schneir, nekdanji študent te univerze,  ki je ob tem dejal, da skušajo »[…] ceniti vrednost življenja v odnosu do sebe, do bližnjega in do Boga.« Justin si med drugim želi, da bi tudi sedanji študenti izkusili užitek srečevanja z drugimi študenti na hodnikih univerze, brez slušalk v ušesih. Njegova žena Hope pa je ob tem dodala, da smo od pametnih naprav izjemno veliko prejeli, toda čas je, da si skušamo povrniti, kdo smo in kaj smo v tem (pametnem) času izgubili.

In kljub temu da so v tem projektu izbrali le 30 študentov, ki so prejeli finančno pomoč, se je približno 50 drugih študentov prav tako odločilo za študij brez pametnega telefona.

Načinov, kako se odklopiti od pametnih naprav, je torej veliko. Razlogov za to še veliko več. In ko pogledamo, kako hitro čas beži in koliko časa se izgubi na pametnih napravah, se lahko vsak izmed nas vpraša – kakšen korak sem pripravljen storiti v svojem življenju? Kam bom zaklenil svoj pametni telefon? Komu bom namenil ta čas?

Boljšega trenutka, da se podamo na pot sprememb, kot je sedaj v adventu, bi si težko želeli.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja