Štirje očetje – štirje svetovi

Thumbnail

Ob mednarodnem dnevu očetov smo si dragocene izkušnje o očetovstvu podelili tudi na okrogli mizi.

 

Gostje so bili sami družinski očetje: Franci Petek (bivši smučarski skakalec, oče in vzgojitelj v vrtcu), Adi Smolar (oče dveh otrok, kantavtor), Igor Vovk (direktor Zavoda iskreni.net, oče treh otrok) in Aleš Lisac (marketinški strokovnjak in oče dveh otrok). 

Očetje so podelili predvsem svoje izkušnje, kako aktivno preživljajo čas v odnosu oče-otrok, kako odkrivajo svojo edinstveno in neponovljivo vlogo, in kako ženam – mamicam vlivajo zaupanja, da tudi »očetje znajo z otroki«, čeprav na čisto drugačen način kot mame.

Direktor Zavoda Igor Vovk nam je zaupal,  da je ob tretjerojenki njegov spanec večkrat moten in zaradi tega težje ohranja zbrane misli. Kljub temu ali prav zaradi tega je očetovstvo je zanj stalni izziv, ki ga s celim telesom prevzema. Pri svoji vzgoji stavi na pristnost, kljub temu da so pod stalnim drobnogledom ljudi, ki so udeleženci programov Iskreni.net.

Franci Petek je sam odraščal brez očeta, zato mu vzgoja sina predstavlja velik izziv. Še posebej, ker sta si karakterno različna: sam je dinamičen in vedno v gibanju, sin pa je bolj umirjen in rad v vlogi opazovalca. Kot oče si želi vzgojiti samostojne otroke, ki bodo spoštljivi in nenasilni, v nasprotju z večino drugih ljudi.

Adi Smolar je začetek svojega očetovstva s ponosom začel doživljati že pred porodom svojih otrok, na poseben način pa je začutil, da je oče, ob njihovem rojstvu. Zaradi svojega poklica je imel privilegij, da je s svojima sinovoma preživel veliko časa in ga kot starša ni nadomestil vrtec. Za njuno socializacijo je poskrbel tako, da ju je pogosto vodil na igrišče v času, ko so bili tam tudi otroci iz vrtca. Njegov ideal pri očetovskem poslanstvu je, da vzgoji samostojna odrasla človeka, ki pa bosta lahko kadarkoli prišla k njemu z vsem, kar sta. Prepričan je, da ne moreta narediti nič tako narobe, da ju on kot oče ne bi več sprejemal.

Aleš Lisac dobro pozna potrebe svojih otrok. Upošteva čisto preprosto načelo: če so otroci lačni, jim da za jesti. Če so utrujeni, se trudi, da se umirijo in odpočijejo. Ko sta ta osnovna pogoja izpolnjeni, pomeni, da so pripravljeni za delo: 5 minut matematike, 5 minut šaha, 5 minut branja … Kljub skrbi in dobrim pripravam na dejavnosti pa se občasno vseeno znajde nemočen in brez odgovorov. Takrat se z ženo iskreno pogovorita in si priznata, da kljub trudu pač vse ni šlo tako, kot bi si želela. Toda vedno znova skupaj tudi najdeta pot naprej. Njegova očetovska želja je, da bi se otroka v življenju znala vedno truditi in ne obupati. Iz tega razloga jima z ženo tudi ne želita zagotoviti preveliko materialnih dobrin za življenje, jima pa bosta vedno pripravljena stati ob strani in pomagati.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja