Biden z novimi ukrepi ogroža ženske in nerojene otroke, po zveznih državah pa vse več “pro-life” zakonov

Vir: Shutterstock

V odgovor na odločitev vrhovnega sodišča ZDA, ki je konec junija letos razveljavilo razsodbo Roe proti Wade (pristojnost določanja zakonodaje na področju splava vrnilo zveznim državam), je prejšnji petek predsednik Joe Biden podpisal izvršni ukaz o t.i. »zaščiti dostopa do storitev reproduktivnega zdravja.« Znotraj tega ukaza med drugim zapoveduje kongresu, naj po vsej državi legalizira splav vse do rojstva, ministrstvu za zdravje in socialne zadeve pa nalaga, naj razširi dostop “splava na domu”.

Klonil pod pritiski skrajnih zagovornikov splava

Bidnov ukaz je nastal kot odgovor na zahteve aktivistov za splav, ki pravijo, da predsednik po ukinitvi razsodbe Rode proti Wade ni storil dovolj za spodbujanje splava. Želijo, da razglasi izredne razmere na področju javnega zdravja in izvajalcem splava omogoči, da v državah, ki podpirajo življenje, opravljajo splave v vojaških bazah pod zvezno upravo. Prav tako zahtevajo, da ponudi potovalne bone, ki bi jih financirali davkoplačevalci, in dodatno finančno podporo za ženske, ki bi opravile splav v drugih zveznih državah. Pričakujejo tudi, da odpravi vse omejitve glede abortivnih tabletk.

Vendar so ključni uradniki v Bidnovi administraciji že podvomili v zakonitost in učinkovitost teh potez ter opozorili, da se bodo skoraj zagotovo soočili s pravnimi izzivi.

Tabletka, ki pride kar po pošti

“To je nevarno. Naše pacientke moramo zaščititi.”

Biden je prav tako naročil Ministrstvu za zdravje in socialne zadeve ZDA (HHS), naj razširi dostop do splava z abortivno tabletko, za katero pa je znano, da v preteklosti ni samo ubila nerojene otroke, ampak tudi umorila ali poškodovala matere.

Gre za Mifepriston, znano tudi kot RU-486, ki se uporablja za splav nerojenih otrok do 10. tedna nosečnosti. Tabletka blokira hormon progesteron in otroka v bistvu izstrada do smrti. Desetletja je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) zahtevala, da zaradi visokega tveganja izvajalci splava to tabletko ponudijo osebno šele po zdravniškem pregledu.

Decembra lani pa se je Bidnova administracija znebila zahteve po osebnem obisku in dovolila prodajo po pošti. Zdaj lahko ženske prek spleta kupijo omenjeno abortivno tabletko, ne da bi pred tem kdaj obiskale zdravnika ali se z njim pogovorile.

Vodilni zdravniki, ki se zavzemajo za življenje, opozarjajo, da bo načrt Joeja Bidna za razširitev splavov na domu ogrozil življenja žensk. »To je nevarno,« je za portal Lifenews povedala dr. Christina Francis, ginekologinja iz Indiane in izvoljena izvršna direktorica zdravniškega združenja. “Naše pacientke moramo zaščititi pred tem pritiskom, da bi opravljale splave na domu.” In dodala: “Vemo, da se bodo zapleti le povečali, ko bo zdravnik odstranjen iz tega procesa. Zato moramo zahtevati boljšo zdravstveno oskrbo naših bolnikov. Ženske si zaslužijo boljše od tistega, kar prejemajo od industrije splavov. Zaslužijo si natančne informacije”.

Več kot polovica Američanov zagovarja pravico do življenja nerojenih otrok

Velika večina Američanov podpira stroge omejitve splavov, zlasti po prvem trimesečju.

Čeprav nam mediji dajejo drugačen vtis, pa je stališče Bidnove administracije glede splava radikalno in ni v stiku z večino Američanov. Ankete dosledno kažejo, da velika večina Američanov nasprotuje splavom, ki jih financirajo davkoplačevalci, in podpira stroge omejitve splavov, zlasti po prvem trimesečju.

Anketa skupine Trafalgar je tudi pokazala, da 57,6 % Američanov meni, da bi morali prepovedati vse splave ali jih prepovedati, če je mogoče zaznati srčni utrip nerojenega otroka. 11,6 % Američanov pravi, da podpirajo splave do rojstva. Nova anketa Harvard/Harris kaže, da 75 % Američanov v bistvu podpira razveljavitev sodbe Roe proti Wade.

Zvezne države, ki so spremenile svojo zakonodajo

Kot rezultat razveljavitve sodbe Roe proti Wade je sedaj 120.000 nerojenih otrok rešenih pred splavom.

Po junijski razsodbi po novem več kot ducat zveznih držav ščiti nerojene otroke pred splavom. Mnogo od teh držav je uvedlo tako imenovane “sprožilne” zakone, ki so zasnovani tako, da so začeli veljati takoj po ukinitvi sodbe Roe proti Wade.

Teksas in Oklahoma sta prepovedali splav, še preden je bila Roe proti Wade razveljavljena, Missouri pa je postala prva zvezna država po Roe, ki je zaščitila otroke pred splavi. Južna Dakota je postala druga, Arkansas tretja, sledile so Kentucky, Louisiana, Ohio, Utah, Alabama, Mississippi, Južna Karolina in Tennessee.

V večini od naštetih držav je splav dovoljen samo v primerih, ko je ogroženo materino življenje, v šestih državah (Ohio, Južna Karolina, Tennessee, Severna Dakota, Iowa in Georgia) pa je dovoljen, dokler ni mogoče prvič zaznati otrokovega srčnega utripa, kar je običajno pri približno šestih tednih nosečnosti.

Inštitut Charlotte Lozier ocenjuje, da je kot rezultat razveljavitve sodbe Roe proti Wade sedaj 120.000 nerojenih otrok rešenih pred splavom.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja