Vpeljita teh 5 navad, da bo vajin zakon še trdnejši

Foto: Shutterstock

Delo, gradnja in majhni otroci so zgolj nekateri izmed dejavnikov, ki zakonca lahko poženejo na razdaljo, s katere se več ne čutita najbolje. Sledijo zamere, obtoževanja, občutki neljubljenosti in nespoštovanja. A nikar ne mečita puške v koruzo – vedno obstaja vrv, s katero se lahko spet povlečeta bližje drug k drugemu.

Rasti svojega odnosa nikar ne prepustita naključju. Še danes se odločita, da bosta vsak dan znova utrjevala vez – takšno, ki se ne pretrga tudi takrat, ko vaju vsakdanji izzivi vlečejo vsak na svojo stran. Ne prepustita svoje dragocene dvojine naključju. Sprejmita kakšen nov sklep izmed spodnjih idej, da bosta že v jutrišnji dan zakorakala bolj povezana.

Poiščita skupni hobi

Odlično, če ga že imata, negujta ga! V nasprotnem primeru pa sprejmita odločitev, kaj bosta v naslednjih mesecih skupaj počela (idej ne bi smelo primanjkovati, kajne?). Tecita, kolesarita, igrajta karte ali šah, tudi skupno branje pride v poštev! Sta navdušena hribolazca ali raje poležavata ob reki? Seznam je neskončen, izberita tisto, v čemer bosta oba uživala – pogoj je le, da to počneta redno.

Ob tem se bosta zabavala, se povezala, mimogrede se lahko razvijejo dobri pogovori.

Predvsem pa je namen, da zopet odkrijeta, kako zelo pravzaprav uživata v družbi drug drugega.

Imejta redne zmenke – doma

Dogovoriti se za reden časovni okvir, ki pripada samo vama, v zakon prinese res veliko koristi. Določita si tedensko (ali še bolje – dnevno) uro, ko bo čas samo za vaju. Lahko traja zgolj 15 minut, lahko zgolj posedita v tišini – je pa zelo prijetno, ko imaš v vrtincu vsakdana zagotovljen čas z zakoncem.

Izgovorov, da časa za to ni, ne sprejemamo. Posedita zjutraj, ko otroci še spijo. Ali zvečer na terasi, ko se vse umiri. Določita si, da bosta ob sobotah po kosilu čisto sama pila kavico. Ali da gresta ob nedeljah zvečer pred nastopom novega tedna sama na sprehod. Morda vama ustreza čas tik po službi. Morda se dobita med službeno malico.

Ne pričakujta, da bosta v teh kratkih zagotovljenih minutah rešila svet. Naj bodo to predvsem trenutki, da se objameta, zadihata, si kaj lepega povesta. Da drug drugega nasmejita, se sprostita. Odnos včasih postane samo pretok tehničnih informacij in ti trenutki so namenjeni temu, da se zagledata in si rečeta: vesel/a sem, da plujeva skupaj. Tu in zdaj sta samo vidva, ki cenita družbo drug drugega.

Pogovor

Pogovor, pogovor … – že kar malce zlajnan nasvet, kajne? Ampak dejstvo je, da je pogovor v zakonu eden od glavnih gradnikov dobrega odnosa. Nikar ne čakajta, da se med vaju prikrade nekaj res velikega, preden se bosta drug z drugim pripravljena pogovoriti.

Naj pogovor postane samoumeven del vajinega vsakdana. Delita si drobne stvari, povejta si, kako sta, vprašajta drug drugega, kako sta preživela dan. Naj pogovor ne bo sinonim za resne in globoke teme. Več kot si bosta sproti podelila, manj težkih pogovorov se bo nabralo. In v globoke teme bosta zakorakala, ne da bi se tega povsem zavedala.

Presenečenja

Naj drobna presenečenja postanejo del vajinega odnosa. Naredita pogosto nekaj posebnega drug za drugega. Pustita si sporočila zjutraj na ogledalu v kopalnici – ali si jih pošljita. Pokličita se. Kupita si kakšno malenkost. Pripravita drug drugemu tisto sladico, ki jo imata najraje. Presenečenja ohranjajo igrivost in prinašajo nasmeh. Ter povzročijo, da se vedno znova zaljubita drug v drugega.

Redno molita drug za drugega

To res pogosto slišimo, a premalo počnemo. Ne podcenjujta moči molitve, s katero drugemu pomagamo rasti. Molitev spreminja, poživlja, opogumlja. Ne verjamete? Preizkusite sami!

Toda nikar ne čakajte na kakšno večjo težavo ali krizo v odnosu, preden se boste poslužili tega močnega orožja in ščita. Naj molitev postane vsakodnevna prošnja za blagoslov vajine edinosti, odpuščanja, potrpežljivosti in vsega tistega, kar se nepovabljeno prikrade med vaju.

Trden zakon ne pride sam od sebe – pogosto je potrebno zagristi v kolena in se v klancu malo spotiti. A pot je vredna napora. Katero od zgornjih navad bosta torej vpeljala že to poletje?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja