Raziskava: kaj potrebujejo moški in ženske ob koncu napornega delovnika?

par_pod_stresom

Večina zahodnih staršev žonglira med službo in družino. Harvard Business Review je letos objavil izsledke dveh nizozemskih raziskav, ki ugotavljata, na kakšen način naporen delovnik vpliva na družinske odnose ter kakšne vrste opore si takrat želimo. Zanimivo je, da se moški in ženske odzivamo zelo različno.

Odnosi na preizkušnji

Raziskovalci ugotavljajo, da zaposleni starši večinoma uspejo opraviti zadane naloge (v službi se držijo rokov, pravočasno pridejo po otroka, ga peljejo na trening, pripravijo večerjo itn.), težave pa imajo z »obrobnimi obveznostmi«: zmanjka jim energije, da bi poslušali partnerja, v službi se manj povezujejo s kolegi itn. Zaradi preobremenjenosti so najbolj na preizkušnji odnosi, kar je še posebej izrazito pri moških.

V prvi raziskavi je sodelovalo 26 parov, pri katerih očetje na delu preživijo okrog 43 ur tedensko, mame pa slabih 30. Naporni delovniki (odnosi s sodelavci, težavne stranke, lovljenje rokov …) po pričakovanju vplivajo na kakovost družinskih odnosov, a pri tem prihaja do velikih razlik med moškimi in ženskami.

Kadar mož v službi doživlja pritisk, popoldne ne nudi čustvene opore ženi, zaradi česar trpi njun odnos.Par, ki je sodeloval v raziskavi, recimo jima Tim (36) in Lisa (31), imata tri otroke, mlajše od 10 let. Oba sta učitelja: Tim dela 38 ur na teden, Lisa pa 24. Kadar ima Tim za seboj težak dan v razredu, popoldne slabo posluša Liso, je raztresen in ji ne nudi čustvene opore. Posledično je njun odnos napet. Gre za vzorec celotne raziskave: kadar mož v službi doživlja pritisk, popoldne ne nudi čustvene opore ženi, zaradi česar trpi njun odnos.

Ženske se v podobni situaciji odzivajo drugače: kljub stresnemu dnevu popoldne nudijo čustveno oporo možem in se pogovarjajo, zaradi česar družinsko življenje manj trpi.

Moški zmorejo nuditi omejeno količino čustvene opore

Druga raziskava je preverjala, ali družinski odnosi (jutranji prepiri, odnos z zakoncem …) vplivajo na odnose v službi. V njej je sodelovalo 128 zaposlenih: ženske v povprečju delajo 30 ur tedensko, moški 40. Raziskava je potrdila, da so moški po napornem jutru svojim kolegom manj v oporo, kar poslabša dinamiko v kolektivu. Ženske so bile, nasprotno, svojim kolegom enako na voljo, čeprav so doma preživele naporno jutro. Obe raziskavi ugotavljata, da moški zmanjšajo količino čustvene opore, kadar so zahteve na enem področju prehude. Ženske pa ne glede na zahteve svoje »druge vloge« nudijo več čustvene opore tako doma kot v službi.

Raziskava zaključuje, da na obnašanje očitno vplivajo »tradicionalne spolne vloge«: od deklic se pričakuje, da bodo sočutne in na razpolago, ženske se počutijo tudi bolj odgovorne za dobre odnose v družini. Moški pa se bolj identificirajo s svojim delom in se čutijo manj odgovorne za čustveno oporo svojim domačim.

Morda pa gre za preprosto razliko med moškimi in ženskami (in ne le za privzgojene »spolne vloge«, kot zaključujejo raziskovalci)? Ženske po napornem dnevu potrebujejo še več pogovora in povezovanja, medtem ko si večina moških želi le miru.

Kakšne vrste oporo rabijo moški in ženske?

Za odnose med zakoncema sta odgovorna tako mož kot žena, zato so raziskovalci preverili, kakšne vrste oporo si želita. Med ženskami prevladuje odgovor, da si po napornem dnevu želijo čustvene podpore, objema in stavka, da so čudovite (79 %) ter aktivnega poslušanja (50 %). Tudi med možmi si 54 % želi objema in čustvene podpore, na drugem mestu (29 %) pa možje potrebujejo nekaj, kar jih raztrese: sprehod, kolesarjenje, pijača v mestu itn.

Delavniki so stresni in zaloge energije omejene, a od zakoncev je odvisno, koliko sta se ob koncu dneva pripravljena potruditi za svoj odnos. Za ženske to pomeni, da pustijo možu nekaj časa in miru, za može pa, da kljub izčrpanosti ženo objamejo in ji prisluhnejo.

Povzeto po: hbr.org

foto: storyblocks.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja