Prihaja sv. Miklavž!

Thumbnail

Na nocojšnji večer bomo po svojih domovih nastavili peharje ali posode in z velikim pričakovanjem jutra legli v postelje … Otroci z vso resnostjo, v starših pa se bo verjetno prebudil kak spomin na otroštvo.

 

Ta prijetni običaj je prav poseben način praznovanja godu sv. Mikavža, ki je sicer poznan tudi kot sveti Nikolaj iz Mire. Gre za svetnika, ki je živel med 3. in 4. stoletjem v Turčiji, znan in priljubljen pa je predvsem po svoji darežljivosti, okrog njegovega življenja (in radodarnosti) se spletajo številne legende.

Staršema se je rodil precej let po poroki, ko že nista pričakovala več otrok. Bil je deležen dobre vzgoje in izobrazbe, vendar je starša že zelo mlad izgubil. Svoje veliko podedovano premoženje pa je razdelil med reveže. V mladosti, ko je postal duhovnik, je bilo krščanstvo še nezaželeno in preganjano, v času njegovega življenja in škofovske službe pa so se razmere spremenile.

Že za časa življenja je bil priljubljen med ljudmi zaradi svojih dejanj, še danes pa velja za enega najbolj priljubljenih svetnikov, v Sloveniji mu je posvečenih kar nekaj cerkva, tudi v pravoslavni Cerkvi je po priljubljenosti takoj za Marijo.

Miklavževi osebni podatki

Domovanje: Miklavž je svetnik in je v nebesih, torej prihaja k nam iz nebes.

Oblačila: Miklavž je bil škof, zato je oblečen v škofovska liturgična oblačila, na glavi ima škofovsko mitro, v roki pa škofovsko palico.

Spremstvo: Spremljajo ga angeli in parklji (hudiči).

Prevoz: Kako sv. Miklavž prihaja k nam, je ovito v skrivnost, saj svetniki ne potrebujejo zemeljskih potrebščin za svoje delovanje.

Pričakovanje Miklavževega prihoda je vedno spodbujalo otroško domišljijo. V dneh pred Miklavževim velja, da rdeča večerna zarja pomeni, da Miklavž peče piškote za pridne otroke. Otroci kakšen teden pred njegovim prihodom radi pišejo pisma želja, ki jih potem položijo na okensko polico. 

Sveti Miklavž je nekdaj prinašal skromna darila. Na krožnikih ali v nogavicah, ki so mu jih nastavili otroci, je pustil orehe, jabolka, fige, mandarine, suho sadje, sladkarije … Danes so po družinah glede tega različne navade.

Pravo bistvo Miklavža?

Po večini pa se Miklavževo obdarovanje povezuje s pridnostjo in otroke spodbuja k pridnosti, “sicer ne bo Miklavž nič prinesel”, tudi zato, ker je bilo v preteklosti spodbujanje pridnosti z ustrahovanjem sestavni del vzgoje. Ker Miklavž darila prinaša na skrivnosten način in ne pričakuje ničesar v zameno, saj je njegova dobrota nesebična, velikodušna in brezpogojna, pa je vprašljivo, ali je takšno prikazovanje sv. Miklavža primerno.

O tem je v lanskem letu svojem komentarju »Zakaj Miklavž obdaruje le pridne?« razmišljala Maja Vovk in na kocu spodbudila: »Danes je Miklavžev večer. Pokažite svojim otrokom, da jih imate brezpogojno radi, ker so edinstveni in ker so vaši. Naj vedo, da so darila izkaz vaše (ali Miklavževe) brezpogojne ljubezni in dobrote. Naj vedo, da so kljub napakam, ki jih delajo, dobri ljudje, in da verjamete vanje.«

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja