Pri vas že živite v pričakovanju?

Foto: Shutterstock

Mesec pred božičem je za otroke eden najdaljših mesecev v letu. In otroci niso ravno znani po potrpežljivosti. Ne pomaga, da so šli božični okraski v prodajo že oktobra, da so mesta že prižgala praznične luči, radijske postaje pa že vrtijo božične pesmi.

A prav advent vam lahko pomaga pri vzgoji za potrpežljivost, usmerjenosti k Jezusu, namesto k Božičku, darilom in drugim potrošniškim vidikom božiča. Začel se je včeraj, a danes in vsak nov dan imate možnost, da ga živite, da pričakujete in se pripravljate.

Kakšen je namen adventa?

Beseda advent pomeni “prihaja” ali “prihod” in je čas duhovne in zunanje priprave na božič. Ima več namenov:

• Spominjati se preteklosti: Praznovati in premišljevati o Jezusovem rojstvu v Betlehemu. To je bil njegov prvi prihod.

• Živeti v sedanjosti: Vsak dan svojega življenja doživljati prisotnost Jezusa v sebi in to izkazovati svetu.

• Priprava na bodočnost: Pripraviti se na drugi prihod Jezusa v veličastvu njegove slave, ki nam bo prinesel odrešenje in večno življenje brez trpljenja.

Kako se lažje pripraviti in kakšen je pomen adventnega venčka, sveč in koledarja?

Adventni venček je nastal, da bi otroci lažje pričak(ov)ali božič. Prvega je naredil luteranski pastor Johann Hinrich Wichern leta 1839 za revne otroke začetka industrijske dobe, za katere je skrbel. Ti so ga v pričakovanju božičnih daril vsak dan spraševali, kdaj bo božič. V odgovor jim je iz kolesa starega vagona naredil prvi adventni venček z dvajsetimi manjšimi in štirimi velikim svečami, da so lažje šteli do božiča.

Advent se je začel včeraj, a danes in vsak nov dan imate možnost, da ga živite, da pričakujete in se pripravljate.Adventni venček simbolizira večnost. Spominja nas na Boga, njegovo neskončnost in milost, ki nima ne začetka, ne konca. Zelenje simbolizira novo in večno življenje ter upanje, ki ga Jezusovo rojstvo prinaša v svet. Govori o upanju: upanju v novo, upanju, da se prenovimo, in upanju v večno življenje.

Sveče na njem simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva njegovega sina, ki prihaja v temo našega življenja, da prinese nekaj novega, življenje in upanje. Štiri sveče predstavljajo obdobje čakanja v času štirih adventnih nedelj, ki simbolizirajo štiri mejnike (stvarjenje, učlovečenje, odrešenje, konec sveta). štiri stoletja čakanja med prerokom Malahijem in rojstvom Jezusa Kristusa pa tudi štiri letne čase in vse štiri strani neba, ki pomenijo, da učlovečenje Kristusa ni samo stvar konca sveta, kjer je bil rojen, ampak vsega sveta.

Barve sveč so različne v različnih tradicijah, vendar pomen adventa predstavljajo vijolične. Vijolična je namreč barva spokornosti in posta, pa tudi barva pričakovanja.

Kaj simbolizirajo sveče?

• Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje.

• Druga sveča simbolizira mir.

• Tretja sveča simbolizira veselje, zato je ponekod roza barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja.

• Četrta sveča predstavlja ljubezen.

• Ponekod postavijo še peto svečo, ki je bele barve, imenujejo pa jo Kristusova sveča.

Adventni koledar je prav tako namenjen pripravi na božič. Za kakršnegakoli se boste že odločili, naj bo njegov namen priprava družine na božič. Še vedno pa se lahko pridružite tudi naši adventni akciji, namenjeni vsej družini.

Blagoslovljen advent!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja