Premiera dokumentarca o porodu na 1000 lokacijah po svetu

Thumbnail

»Za svobodo poroda« je naslov dokumentarca, ki bo 20. septembra premierno predvajan na 1000 lokacijah po svetu, tudi na treh v Sloveniji.

Agnes Gereb in ustavarjalka filma Toni Harman

Gre za 60-minutni dokumentarni film, v katerem spregovorijo priznani strokovnjaki s področja obporodne oskrbe (med njimi tudi Ina May Gaskin in Sheila Kitzinger) in mednarodni zagovorniki človekovih pravic, ki si prizadevajo za spremembe v obporodni oskrbi po svetu, predvsem za dobro babiško oskrbo in pravico do varnega poroda po izbiri porodnice.

Film, ki ga je ustvaril britanski producentski par Toni Harman in Alex Wakeford, pripoveduje zgodbo madžarske babice in porodničarke Agnes Gereb, ki je bila zaprta zaradi svoje pomoči ženskam pri več kot 3000 porodih na domu. Proti njej so naperjene hude obtožbe, a se na sodišču ni imela niti možnosti braniti, zato v filmu spregovorijo njeni zagovorniki, ki med drugim opozarjajo na to, da se zapleti in težave dogajajo tudi v porodnišnicah, vendar ti običajno niso sodno preganjani ali deležni posebne pozornosti.

Hermine Hayes-Klein, ameriška odvetnica in organizatorka nedavne konference Porod in človekove pravice v Haagu na Nizozemskem, pravi, da je “način, na katerega obravnavajo porod v mnogih državah po svetu, globoko problematičen. Nosečnice so množično prisiljene rojevati v porodnišnicah, leže na hrbtu in so pri tem prerezane. So predmet nenujnih farmacevtskih in kirurških posegov, za katere zdravstveno osebje odkrito priznava, da jih uporabljajo zaradi dobička in lagodnosti. Ženske po svetu vedno bolj spoznavajo, da ni treba, da je porod takšen, kot je, in da tudi ne bi smel biti. Nespoštovanje in zloraba nista nujna cena za varnost.

V nekaterih dežela sta življenje in zdravje mater ter otrok ogrožena zaradi pomanjkanja dostopa do zdravnikov, babic, čiste vode in osnove zdravstvene oskrbe, v nekaterih razvitih državah pa imajo ženske le malo možnosti za soodločanje v času nosečnosti in poroda, ki postaj vedno bolj medikaliziran, število resnih posegov, kot je carski rez, pa vztrajno narašča.

Ena od mater, ki so ob podpori Agnes Gereb rodile doma, Anna Ternovsky, je v svoji drugi nosečnosti na Evropskem sodišču za človekove pravice vložila tožbo proti svoji državi in tožbo leta 2010 dobila, kar je pomembno tudi za porodnice v drugih evropskih državah.

Toni Harman, ustvarjalka filma, pravi: “Razsodba Ternovsky proti Madžarski na Evropskem sodišču za človekove pravice leta 2010 pomeni, da ima sedaj vsaka porodnica v Evropi legalno pravico odločiti, kje in kako bo rodila. Za svet pa to pomeni, da lahko ženska, ki čuti, da so ji kršene človekove pravice, ker za svoje izbire pri porodu ne dobi podpore, uporabi moč prava in s tem zaščiti svoje pravice.«

S filmom Za svobodo poroda želijo ozavestiti ženske po vsem svetu o njihovih pravicah, zato je Harmanova prepričana, da ima film potencial, da zaneti revolucijo v obporodni oskrbi po svetu, »revolucijo mater«, kot pravi sam.

Cathy Warwick, izvršna predsednica britanskega Kraljevega kolidža babic (RCM) pravi: »Varen porod bi moral biti temeljna človekova pravica žensk. Na žalost za milijone in milijone žensk in otrok po svetu to ne drži. Na svetu močno manjka ljudi, ki bi lahko zagotovili in omogočili to človekovo pravico; babic. Voditelji držav bi morali investirati v babiško oskrbo. Upam, da bo film pomagal spodbuditi dostopnost usposobljene babiške pomoči ženskam, ki jim trenutno to ni dano.«

V Sloveniji bo film premierno predvajan v četrtek, 20. septembra 2012, na treh lokacijah, po projekciji, ki bo ob 18.30 v Duhovnem središču sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani, pa bo doula Ana Pavec vodila tudi pogovor na to temo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja