Pred 22 leti smo postali neodvisna država!

Thumbnail

Danes praznujemo Dan državnosti. Ta dan v Sloveniji obeležujejo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna.

Slovenska skupščina je na današnji dan pred 22 leti razglasila neodvisnost Slovenije in prevzela nadzor nad svojimi mejami. To je storila s sprejemom dveh za slovensko zgodovino neprecenljivih dokumentov: Deklaracije o neodvisnosti Slovenije in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Jugoslovanska oblast slovenske samostojnosti ni priznala. 27. junija so se začeli oboroženi spopadi med jugoslovanskimi enotami ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo. Jugoslovanski vojaški poseg je bil slabo pripravljen, saj so podcenjevali slovensko pripravljenost za obrambo samostojnosti. Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh zaustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa blokirali v vojašnicah. Intervencija je bila končana 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

Slovenska skupščina je na današnji dan pred 22. leti razglasila neodvisnost Slovenije in prevzela nadzor nad svojimi mejami.

Hkrati z oboroženim spopadom je potekala tudi diplomatska dejavnost. Zaradi vojaškega posredovanja jugoslovanske strani in odločnosti, s katero je Slovenija branila pravico do samoodločbe, je njen mednarodni ugled naglo rasel. Tudi v tujini so na osamosvajanje demokratične države gledali z večjimi simpatijami. Na začetku julija 1991 je po posredovanju Evropske skupnosti prišlo na Brionih do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so t. i. brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina. Z njo je Slovenija sicer uradno za tri mesece zamrznila osamosvajanje, dejansko pa je le še pospešila njeno izvajanje. Prve države so medtem že priznale samostojno Slovenijo.

Ko je oktobra 1991 trimesečni rok potekel, je Slovenijo v koprskem pristanišču zapustil zadnji jugoslovanski vojak. Slovenija je uvedla svojo denarno valuto, tuji diplomati pa so imeli redne stike s slovenskim državnim vodstvom.

Vsem obiskovalcem našega portala in udeležencem naših programov želimo lep prazničen dan državnosti!

Ekipa Iskreni.net

(Podatki povzeti po: Dolenc, Gabrič, Rode: Koraki v času. 20. stoletje.)

Foto: delo.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja