Poročni običaj v mestu, ki ne pozna ločitev

Vir: Shutterstock

Široki Brijeg je mesto v Bosni in Hercegovini, za katerega trdijo, da je edini kraj, kjer še noben katoliški zakonski par, odkar pomnijo ljudje, ni doživel ločitve. V mestu živi skoraj 30.000 prebivalcev in med njimi je 13.000 katoličanov.

Ljubezen ne more mimo križa

Tamkajšnji ljudje so v preteklosti zaradi pritiska Turkov in kasneje komunistov kruto trpeli – njihova krščanska vera je bila vedno ogrožena. Iz izkušenj so vedeli, da odrešitev prihaja po Kristusovem križu. Prav tako pa so razumeli, da tudi prava ljubezen ne more iti mimo križa.

Ko se torej par poroči, jima duhovnik ne pove, da sta našla popolno osebo. Nasprotno! Namesto tega jima reče: “Našla sta svoj križ. Križ je treba ljubiti, ga nositi s seboj, križ, ki ga ne smeta zavreči, ampak ga ceniti.”

Združena s križem

Ko ženin in nevesta na poročni dan vstopita v cerkev, nosita s seboj križ, katerega duhovnik blagoslovi. Ko pride čas za izmenjavo poročnih zaobljub, nevesta položi svojo desno roko na križ, ženin pa svojo roko na njeno, tako da sta obe roki združeni na križu.

Duhovnik jima s štolo pokrije roke, ko si izmenjata zaobljube, da bosta drug drugemu zvesta v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju in da se bosta ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja.

Mladoporočenca najprej poljubita vir njune ljubezni

Preden se poljubita, najprej poljubita Kristusa na križu, vir njune ljubezni. Tisti, ki so priče slovesnosti, iz tega razumejo, da če eden od njiju zapusti drugega, zapusti Kristusa na križu.

Po obredu mladoporočenca odneseta križ na svoj dom in ga postavita na častno mesto. Tako za vedno ostaja stična točka in kraj družinske molitve. V trenutkih konfliktov ali drugih težav se zakonca obrneta na Kristusa in rešitve za njun zakon iščeta pri Njem. Iz Križanega srkata moč in ljubezen, prav tako pa s to držo navajata svoje otroke, da bi počeli enako. Čudovit obred z izjemno močno simboliko!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Hvala za lep članek. Sicer sem malo začuden ob podatku, da je katoličanov v tem mestu manj kot polovica glede na to, da je to sicer zelo močna “katoliška trdnjava” zahodne Hercegovine.
    Mislim pa, da je o nečem podobnem pisala sestra Emmanuel v knjigi “Zmagoslavje srca”. Ne vem, če ravno o Širokem Brijegu, verjetno kar o Hercegovini na splošno.
    Tudi midva z ženo sva imela takšen poročni obred – s križem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja