#PKP6 tudi z ukrepi za družine

Državni zbor je včeraj sprejel šesti paket protikoronaskih paektov, namenjenih gospodarstvu in državljanom. Kaj ta prinaša družinam?

Poleg ponovne možnosti subvencij podjetjem za čakanje na delo za tiste zaposlene, ki zaradi epidemije ali varstva otrok ne morejo delati, podaljšuje tudi možnosti subvencioniranega skrajšanega delovnega časa. Starši so oproščeni plačila vrtca, če ga otrok ta čas ne obiskuje, prav tako so študenti oproščeni plačila stroškov v študentskih domovih. Tako študentskim domovom kot tudi vrtcem bo stroške pokrila država.

Po novem je vloge za socialne transferje in druge pravice iz javnih sredstev v času razglašene epidemije mogoče vložiti tudi po elektronski pošti.

Plačano bivanje staršev pri otroku do 14. leta, ki se zdravi v bolnišnici

Ena izmed pomembnih novosti je zagotovo tudi plačano bivanje staršev pri otroku, ki se zdravi v bolnišnici. Ta možnost bo na voljo staršem vseh otrok, starim do 14. let. Do sedaj so bili do tega upravičeni le starši otroka do 5. leta starosti. Sprememba ni vezana le na čas epidemije, temveč tudi kasneje.

Po novem bo brezplačni topli obrok v času šolanja na daljavo pripadel učencem in dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evrov ter tudi učencem in dijakom, ki so nameščeni v rejniško družino. Sredstva za to se bodo zagotavljala direktno iz državnega proračuna.

Za podjetja: Kritje fiksnih stroškov, odlog plačila davka, obveznosti ob bančnih posojilih …

Med pomembnejšimi novostmi novega zakona je kritje fiksnih stroškov podjetjem, ki so jim prihodki zaradi epidemije upadli za najmanj 30 odstotkov. Podjetja bodo lahko prejela sredstva za pokrivanje fiksnih stroškov za obdobje od 1. oktobra do konca leta 2020.

Do sredstev so upravičene pravne in fizične osebe, ki so registrirane pred prvim septembrom 2020, in imajo vsaj enega zaposlenega ter samozaposleni in družbeniki-poslovodje. Prav tako bodo imela podjetja možnost odloga ali obročnega plačila davka in odlog obveznosti iz bančnih posojil.

PKP 6 določa, da se najemnikom poslovnih stavb ali poslovnih prostorov v lasti Republike Slovenije ali lokalnih skupnosti, ki jim je zaradi ukrepov države in zaradi širjenja bolezni opravljanje gospodarske dejavnosti onemogočeno ali pa bistveno otežkočeno, ne zaračunava najemnina ali del najemnine.

Do nadomestila zaradi izpada dohodka so upravičeni tudi kmetje, ki imajo zaradi epidemije najmanj 30-odstotni upad dohodka.

Hitrejše zaposlovanje brezposelnih

Novi zakon bo močno vplival tudi na trg dela. Po novem bo moral posameznik brez zaposlitve takoj po vpisu v evidenco brezposelnih sprejeti delo, ki mu ga bo zavod ponudil. Do sedaj je ta obveznost veljala šele po treh mesecih od vpisa. Ali je nekdo primeren za neko delovno mesto, bo po novem na podlagi kompetenc, izobrazbe in starosti brezposelnega presodil zapsoleni zavoda za zaposlovanje, kar naj bi o oceni vlade pripomoglo k hitrejšemu zaposlovanju in manj izogibanja delu z namenom prejemanja socialnih transferjev.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja