Papež: Zaradi družine je svet bolj bratski

Thumbnail

V sredo je papež Frančišek v sklopu katehez o družini spregovoril o bratih in sestrah.

Papež je poudaril ključni pomen bratskih vezi – ne le v družini, ampak tudi v družbi. Vez med ljubečimi brati in sestrami je neprecenljiva, bratski duh pa se iz družin prenaša med narode in presega razlike med kulturami, jeziki in veroizpovedmi.

Papež nas je spomnil, da sta besedi »brat« in »sestra« za kristjane pomembni tudi v prenesenem pomenu. Jezusove besede in zgled nas učijo, da smo med seboj vsi bratje in sestre, zaradi česar moramo drug drugega ljubiti z bratsko ljubeznijo in se sklanjati k najbolj ubogim.

V zaključni molitvi je papež povabil, naj se spomnimo svojih bratov in sestra. Naroča nam, naj se v molitvah pogosto spominjamo razdeljenih družin ter sprtih bratov in sestra, da bi zopet našli mir in spravo.

Vabimo vas k branju celotne kateheze.


Dragi bratje in sestre, pozdravljeni!

Na poti katehez o družini smo razmišljali o vlogah matere, očeta in otrok. Danes so na vrsti bratje in sestre. “Brat” in “sestra” sta besedi, ki ju ima krščanstvo zelo rado. Zaradi družinske izkušnje sta to tudi besedi, ki ju razumejo v vseh kulturah in obdobjih.

Lepota bratske vezi

“Brat” in “sestra” sta besedi, ki ju zaradi družinske izkušnje razumejo v vseh kulturah in obdobjih.

Vez med sorojenci ima v zgodovini Božjega ljudstva posebno mesto, ki se razodeva v samem bistvu človeške izkušnje. Psalmist opeva lepoto bratske vezi: »Glejte, kako dobro in kako prijetno je, če bratje složno prebivajo skupaj!« (Ps 133,1). Bratstvo je resnično lepo! Jezus Kristus je v vsej polnosti dovršil človeško izkušnjo bratstva in sestrstva; vključil ga je v ljubezen Svete Trojice in ga utrdil, da presega sorodstvene vezi in premaguje zidove odtujenosti.

Bratski spori škodijo človeštvu

Vemo, da pokvarjen bratski odnos, pokvarjen odnos med sorojenci, utre pot bolečim izkušnjam sporov, izdaje, sovraštva. Takšen primer je svetopisemska pripoved o Kajnu in Abelu. Po Abelovem umoru Bog vpraša Kajna: »Kje je tvoj brat Abel?« (1 Mz 4,9a).

To je vprašanje, ki ga Gospod še vedno ponavlja vsem rodovom. In vendar vsi rodovi vztrajno ponavljamo Kajnov dramatični odgovor: »Ne vem. Sem mar jaz varuh svojega brata?« (1 Mz 4,9b).

Iz prve izkušnje bratstva, ki jo spodbujata ljubezen in družinska vzgoja, bratski način razsvetljuje celotno družbo in odnose med narodi.

Razdor med sorojenci je za človeštvo nekaj grdega in slabega. Tako kot v družini, kadar se sorojenci prepirajo zaradi malenkosti ali zaradi dediščine ter se nazadnje nehajo pogovarjati in pozdravljati. To je narobe! Bratstvo je nekaj velikega, če pomislimo, da so vsi bratje in sestre devet mesecev bivali v trebuhu svoje matere, da izhajajo iz telesa iste matere! Bratske vezi ne moremo razdreti.

V razmislek: vsi poznamo družine s sprtimi in razdeljenimi brati in sestrami – prosimo Gospoda za te družine. Morda je takšen primer tudi v vaši družini. Naj Gospod pomaga združiti sorojence in obnoviti družino.

Bratskih vezi ne smemo poškodovati. Ko se poškodujejo, pride do tistega, kar se je zgodilo Kajnu in Abelu. Ko je Gospod vprašal Kajna, kje je njegov brat, je ta odgovoril: »Ne vem, ne zanimam se za svojega brata.« Takšne besede so slabe in zelo zelo žalostne, ko jih slišimo. V svojih molitvah se vedno spominjajmo sprtih bratov in sestrà.

Učenje sobivanja: iz družine v družbo

Bratska vez, ki se stke med otroki v družini, je velika šola svobode in miru, če poteka v vzdušju vzgoje v odprtosti do soljudi. Zgodovina nas zgovorno uči, da se svoboda in enakost brez bratstva hitro napolnita z individualizmom, konformizmom in osebnimi interesi.V družini se bratje in sestre učijo sobivanja med ljudmi in življenja v družbi. Morda se tega ne zavedamo ves čas, toda družina je tista, ki svet uvaja v bratstvo! Iz prve izkušnje bratstva, ki jo spodbujata ljubezen in družinska vzgoja, bratski način kot obljuba razsvetljuje celotno družbo in odnose med narodi.

Blagoslov, ki ga Bog v Jezusu Kristusu izliva na bratsko vez, se nezadržno širi in omogoča, da ta vez preseže razlike med narodi, jeziki, kulturami in celo veroizpovedmi.

Svoboda in enakost potrebujeta bratstvo

Pomislite, kakšna postane vez med ljudmi, naj so med seboj še tako različni, kadar lahko drug o drugem rečejo: »Zame je kot brat, zame je kot sestra!« Kako lepo je to! Zgodovina nas zgovorno uči, da se svoboda in enakost brez bratstva hitro napolnita z individualizmom, konformizmom in osebnimi interesi.

Kristjani se ne nagibamo k ubogim in šibkim zato, ker bi ubogali kakšen ideološki načrt, ampak zato, ker smo vsi bratje in sestre.

Bratstvo v družini na poseben način zasije takrat, ko vidimo skrb, potrpežljivost in ljubezen, s katero so obdani bratci in sestrice, ki so najšibkejši, bolni ali imajo posebne potrebe. Številni bratje in sestre po vsem svetu živijo na ta način, pa njihove velikodušnosti morda ne znamo dovolj ceniti. In kadar je v družini več otrok – danes sem srečal družino z devetimi otroki – najstarejši otrok pomaga očetu in mami pri skrbi za manjše otroke. Pomoč med sorojenci je res lepa.

Bratje in sestre po veri

Imeti ljubečega brata ali sestro je močna, neprecenljiva in nenadomestljiva izkušnja. Enako je s krščanskim bratstvom. K najmanjšim, najšibkejšim, najbolj ubogim moramo pristopati z nežnostjo. »Pravico« imajo, da jim posvetimo dušo in srce. Da, oni so naši bratje in sestre, zato jih moramo ljubiti in z njimi ravnati na tak način. Naše krščansko bratstvo oživi, kadar se to zgodi, kadar ubogi postanejo del družine.

Danes je bolj kot kdajkoli pomembno, da prinašamo bratstvo v središče naše tehnokratske in birokratske družbe.

Kristjani se ne nagibamo k ubogim in šibkim zato, ker bi ubogali kakšen ideološki načrt, ampak zato, ker nas Gospodova beseda in zgled učita, da smo vsi bratje in sestre. Takšno je načelo Božje ljubezni in vsakršne pravičnosti med ljudmi.

Prinašati bratstvo v birokratsko družbo

Za vas imam predlog: preden končamo – ostalo mi je še nekaj vrstic – naj se v tišini vsak izmed nas spomni na svoje brate, na svoje sestre, in v tišini iz srca moli zanje. Trenutek tišine.

Tako, s to molitvijo smo vse svoje brate in sestre v mislih in srcih privedli sem na trg, da bodo prejeli blagoslov.

Danes je bolj kot kdajkoli pomembno, da prinašamo bratstvo v središče naše tehnokratske in birokratske družbe. Šele tako se bosta svoboda in enakost pravilno uglasili. Zato svojih družin iz zaskrbljenosti ali strahu ne prikrajšajmo brezobzirno za lepoto čudovite bratske izkušnje ​med sinovi in hčerami. In ne izgubimo zaupanja v prostranost obzorja, ki ga iz izkušnje bratstva, razsvetljenega z Božjim blagoslovom, zmore omogočiti vera.

Prevod: Eva Markovič
Mednaslovi so uredniški.

Foto: njfamily.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja