Papež Frančišek: splav zaradi genetskih okvar nerojenega otroka je podoben temu, kar so počeli nacisti

Foto: Shutterstock

Papež Frančišek je imel preteklo soboto govor pred delegacijo Italijanskega združenja za družino.

V njem je uporabil ostro primerjavo, s katero je hotel poudariti, kaj v današnjem svetu počnemo, ko se zaradi izvidov, da je z dojenčkom nekaj narobe, odločamo za splav.

»Pogosto slišim, da je postalo moderno, ali že skoraj normalno, da se ženskam ob novici, da se njihov dojenček ne razvija pravilno ali če ima kakšno genetsko napako, ponudi rešitev v smislu: ‘Znebimo se ga!’« Sledila je papeževa primerjava: »To govorim z bolečino v srcu. Vsi vemo, kaj so v prejšnjem stoletju nacisti počeli, da bi očistili raso. Tudi danes se to dogaja, le da to počnemo ‘z belimi rokavicami’. Gre za umor otrok. Da bi mi lahko bolj udobno živeli, se znebimo nedolžnih.«

Gre za umor otrok. Da bi mi lahko bolj udobno živeli, se znebimo nedolžnih.Med drugim so namreč nacisti do »čiste rase« želeli priti tudi tako, da so odrejali splave in sterilizacije ženskam, ki so bile kakorkoli telesno ali duševno bolne. S tem so hoteli zagotoviti rojstvo zgolj zdravim dojenčkom.

V govoru pa je poleg tega ponovno poudaril že večkrat omenjene besede, da resnično pravo človeško družino lahko ustvarita le mož in žena.

»Danes govorimo o raznolikosti družin, o različnih tipih družin. Drži, da ima beseda ‘družina’ več pomenov, kajti lahko govorimo o družini zvezd, o družini dreves, o družni živali … Toda človeška družina je v Božji podobi ena sama in tvorita jo mož in žena.«

Papež Frančišek je sicer znan po svojem jeziku usmiljenja, tudi v odnosu do žensk, ki so v stiski naredile splav. Zato je ostrina njegove izjave v sobotnem govoru nenavadna. V njej morda lahko razberemo tudi odmev na glasovanje v spodnjem domu argentinskega kongresa, kjer so poslanci s tesno večino glasovali v prid legalizaciji splava do dopolnjenih 14 tednov nosečnosti. Da bi zakon stopil v veljavo, ga mora sicer potrditi še senat, kjer pa se pričakuje, da bo padel.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja