Očetje – priče poroda

Thumbnail

Večina očetov se danes odloči, da bo prisostvovala porodu, čeprav jih ob tem obhajajo stiske in dvomi, ali bodo zmogli dobro opraviti svojo vlogo v porodni sobi. Ano Pavec smo povprašali, kakšna je vloga očetov pri porodu ter kako se nanjo najbolje pripraviti. Ana je porodna spremljevalka – doula, prevajalka in urednica knjige Skozi nosečnost z Jezusom (pravkar je izšla pri založbi Družina), žena in mamica treh otrok.

Foto: Tatjana Splichal

Česa se po tvojih izkušnjah očetje pred porodom najbolj bojijo? Gledati svojo ženo v bolečinah, krvi …?

Menim, da večina stisk mož in očetov v obporodnem obdobju izhaja iz preprostega dejstva, da so bili nosečnost, porod in poporodno obdobje skozi vso zgodovino domena žensk. Zdi se mi, da očete ob porodu prevevajo zelo mešani občutki – od tega, da so v dogajanje intimno vpleteni, saj se rojeva njihov otrok, do velikega pričakovanja, želje pomagati, strahu pred tem, kaj in kako se bo dejansko dogajalo. Zdi se mi, da imajo o porodu podobo, ki jo oblikuje današnja družba – z veliko mero dramatičnosti, muke in potrebe po medicinskih posegih.

Kateri so ključni trenutki med porodom, ko se lahko mož izkaže?

Zelo sem vesela, da živim v  času, ko je pri porodu lahko prisoten mož. Tako kot so možje globoko povezani z ženo v zakonskem odnosu, v ljubezensko-spolnem odnosu, pri spočetju otroka, tako imajo tudi pri porodu možnost, da to povezanost poglobijo in utrdijo. Pri porodu ima mož edinstveno priložnost, da se preprosto čudi – temu, kaj žena zmore, kako je ustvarjena in temu, da je postal oče. To je obenem tudi zelo zahtevno – pri tako intenzivnem dogajanju se nekateri možje raje umaknejo, drugi bi na vsak način radi nekaj storili, pomagali, pa ne vejo, točno kako. Menim, da se lahko mož pri porodu izkaže predvsem tako, da je prisoten, da je blizu ženi, da se poskusi vživeti v to, da je to zanjo zares edinstven in zelo pomemben dan in da posluša ženine želje, jo podpira v njenih izbirah in v njenem čutenju.

Kakšna pa je vloga doule – porodne spremljevalke?

Doula se od očeta običajno razlikuje v tem, da doula žene ne pozna tako dobro kot mož, bolje pa pozna porodni proces in ima tudi večje zaupanje v porod in v sposobnost ženskega telesa, da lahko naravno rodi. Doula je pri porodu za to, da podpre oba, tako ženo kot moža. Je bolj objektivna od očeta, saj je oče čustveno vpleten v dogajanje. Obenem lahko ženo bolje razume po ženski plati – če je že sama rodila, ve, skozi kaj gre porodnica, lahko ji izraža sočutje in jo pristno spodbuja. Očetu lahko predlaga, kako naj pomaga ženi, ga usmeri, nadomesti, kadar potrebuje odmor … Načinov, kako lahko doula podpre par pri porodu, je verjetno toliko, kolikor je parov, saj smo si zelo različni.

Večina porodnišnic dovoli, da porodnico spremlja en spremljevalec – ali mož ali doula.

Nedopustno je, da se ženi postavlja ultimat glede tega, ali bo imela ob sebi moža ali doulo, saj gre za dve zelo različni, a obenem temeljni potrebi. Porodnica potrebuje ob sebi ljubljene osebe in osebe, ki jo podpirajo. Če porodnišnica ne nudi možnosti individualne podpore babice ves čas poroda, in v Sloveniji te možnosti nima nobena porodnišnica, povsod babice delajo v izmenah in imajo običajno na skrbi več porodnic hkrati, to moža postavlja v nemogočo vlogo edine podporne osebe svoji ženi pri rojevanju njunega otroka. Če sta pri porodu v porodnišnici prisotna mož in doula, ima ženska vsestransko podporo – ima babico, ki bdi nad njenim zdravjem in zdravjem otroka, ima moža, ki ji je blizu in na katerega se lahko opre, in ima doulo, ki jo spodbuja, ki zaupa vanjo ter ji obenem pomaga, da so njene želje in potrebe v večji meri upoštevane.

Kako naj se možje čustveno in duhovno pripravijo na svojo vlogo ob porodu?

Možje, ves trud in pozornost, ki ju boste v nosečnosti in pri porodu posvetili svoji ženi in nerojenemu otroku, je nenadomestljiva naložba tako za zakonski odnos kot za družinsko srečo. Kot pravi avtorica knjige Skozi nosečnost z Jezusom, vodnik za srečen porod, v kateri vam je posvečeno celo poglavje o tem, kako lahko ženi pri porodu pomagate, vas porod lahko z ženo neizmerno poveže ali pa se med vaju zagozdi kot kajla. Dve bistveni stvari, ki ju lahko storite za srečen porod že v nosečnosti, sta pogovor in molitev.

Ali se odnos moža do žene potem, ko je bil mož priča porodu, spremeni?

Ob tem vprašanju takoj pomislim na strah, o katerem pogosto slišimo, namreč da bo mož do žene čutil manjšo spolno privlačnost, če jo bo videl rojevati. To vcepljeno prepričanje se mi zdi zelo velika ovira na poti do pristnega zbližanja v nosečnosti in pri porodu, ki ga lahko zakonca doživita, če spregovorita o svojih čutenjih, strahovih, željah, hrepenenjih, negotovostih. Spremembe v zakonskem odnosu po rojstvu otroka so zelo kompleksne. Nemogoče jih je zvesti na en sam dejavnik, nemogoče pa je tudi, da se ne bi nič spremenilo. Želim si, da se teh sprememb ne bi bali. Pri porodu lahko ženska v največji polnosti izkusi svojo ženskost in kako v tem ne bi bila privlačna za svojega moža?

Foto: Tatjana Splichal

Komentarji

 1. Kakšna pa je potem možnost sodelovanja z dovlo?(če ne more biti zraven pri porodu skupaj z mozem?)

  Priprava na porod verjetno… se kaj?

  1. Z doulo se da sodelovati na zelo različne načine, edini pogoj, ki ga postavljamo, je, da nosečnica oz. par jasno pove svoja pričakovanja – npr. želiva roditi v tej in tej porodnišnici, ki ne dovoli dveh spremljevalcev pri porodu, želiva pa se v nosečnosti srečati z vami, da bi se pogovorila o določeni težavi, dilemi, vprašanju, stiski…

   Če par zelo želi imeti doulo tudi pri porodu, bo bodisi spremenil kraj poroda ali pa poskušali doseči spremembo politike v določeni porodnišnici 😉

   Obstajajo tudi poporodne doule, ki olajšajo prehod v starševstvo, pomagajo pri dojenju, pri premoščanju zahtevnega vsakdanjika z dojenčkom itd.

   Doula je lahko vir informacij o tem, kje, kaj in kako se da najti določene podatke, vir kontaktov za določeno težavo, ki zahteva strokovno pomoč itd.

   Par jo prosi za pomoč, kjer jo potrebuje oz. želi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja