Obrtniška dela

Thumbnail

Vsi ljudje, ki imajo opravka z obrtniki, tarnajo čeznje. Verjetno zato, ker jih pri gradnji potrebuješ veliko različnih, ogromno mora biti usklajevanja, organizacije in načrtovanja.

Če se en člen zalomi, potem je težava v vsej verigi del. Umetnost je tudi najti dobre obrtnike, saj jih primanjkuje. V uvodu bi zapisal samo nekaj namigov za iskanje obrtnikov in ravnanje z njimi. Za nekatera dela je izvajalce najenostavneje najti kar po internetu. Če človek le malo pobrska po arhivu kakšnega foruma kot je npr. Pod svojo streho, hitro najde nekaj najboljših podjetij, ki jih udeleženci priporočajo ali pa vsaj odsvetujejo. Potem vsem pošlješ enako prošnjo za ponudbo in resni dokaj hitro odgovorijo.

Nekatere obrtnike (sploh take, ki ne prodajo izdelka, ampak samo opravljajo neko storitev) pa je najbolje vzeti po priporočilih in poznanstvih. Za vse okoliške obrtnike najbolje ve kakšen starejši človek na vasi, ki je v zadnjem času obnavljal. Tudi sami izvajalci jih veliko poznajo in zelo radi priporočajo take, za katerimi so delali in niso imeli pripomb. Dober zidar ima prav tako ekipo ljudi, ki jih lahko priporoča. V najinem primeru bi morala kakšnega od najinih izvajalcev čakati predolgo, obrtnik, ki sodeluje s Ferijem, pa je prišel takoj in se hvalil, da Feriju nikoli ne reče ne, ker je tako pošten človek. Včasih si tako izmučen in brez idej, da potem vzameš vse, kar ti priporoči človek, ki mu lahko zaupaš. Na tak način se nisva preveč uštela. Najina kolegica je za vsako stvar izbirala nad deset ponudb, pa sva imela zelo podobne cene kot ona, čeprav jih včasih sploh nisva iskala.

Očitno obrtniki znajo dati vse od sebe
, če prihajajo eden za drugim. Tudi zato, da bi jih drugi pohvalili in morda priporočili naprej. Verjetno pa veliko raje delajo vsa dela za novogradnjo kot pa npr. adaptacijo kopalnice. Zelo sem bil presenečen, ko so se eden drugega pozdravljali in hvalili, kako je kdo dobro počistil za seboj. Električar je točno vedel. Če bo on počistil za seboj, bo tudi vodovodar in električar bo kasneje spet v miru delal. Čiščenje za seboj je v najini novogradnji nato postala lepa navada.

Z obrtniki se moraš tudi naučiti pogovarjati. Pogovarjati se moraš res veliko, da ugotoviš, kje je njihova šibka točka in da potem na svoji strani pokažeš dovolj močne argumente, ki jih ganejo, da pridejo dokaj pravočasno. Ko najdeš obrtnika, moraš takoj izvedeti, kakšna je njegova čakalna doba. Že pri čakanju na ponudbo ga lahko oceniš, kolikokrat ga moraš poklicati, kako odziven je… Potem ga naročiš malo prej, kot predvidevaš, da bo moral začeti delati. Malo se zavleče pri tebi, malo pa pri njemu in je ravno pravočasno. Dobro je, da nato ujameš trenutek, ko začne delati na dveh ali eni hiši pred teboj, in ga začneš klicati.

Ob tem moraš znati prevajati nekaj fraz. Če obrtnik reče: »Se slišiva konec tedna,« to pomeni: »Poskusi me dobiti že v četrtek zjutraj.« (Vsi obrtniki namreč začnejo delati ob grozno zgodnjih urah.) »Te bom poklical,« pomeni: »Pokliči me.« Klica ne smeš končati, preden od njega ne izvrtaš, kdaj naj ga pokličeš in kaj so njegovi načrti glede tebe. Kadar se vajini načrti zelo razlikujejo (pa tudi kadar ne: nikoli ne veš, kdaj pride prav), je dobro uporabiti kakšne adute. Midva sva večinoma igrala na to, da se morava nujno izseliti iz stanovanja, da imava majhnega otroka, nosečo ženo ali, kasneje, dojenčka. Če so pod časovnim pritiskom, znajo nategniti koga drugega namesto tebe. Če nočeš previsoke cene, je treba jamrati, kako hud kredit sta vzela. Ni dobro, če ve, da si lahko privoščiš vse. Nikakor ne smeš povedati, če greš kakšen dan ali celo teden na dopust. Če greš na dopust, te gotovo nategne in ne pride, saj ima občutek, da je takrat prost. Najbolje je, da vse urediš, da lahko dela sam, greš, nato pa urejaš po telefonu in po potrebi rečeš, da danes res ne moreš priti. Ali pa potenciraš kakšno situacijo in rečeš, da moraš ženo peljati k njenim, ker je babica hudo bolna in res ne vemo več, koliko časa bo zdržala. (Ob tem se celo nič ne zlažeš. Kdo pa kaj ve. 😉 ). Trikov se kar hitro naučiš.

Hrano in pijačo imajo načeloma vključeno že v ceni in si pijačo prinesejo s seboj, jest pa odidejo v bližnjo gostilno. Na srečo. Ne bi mogel skrbeti še za to. Pravi obrtnik izstavi račun šele po opravljenem delu. Samo kuhinjo pri Danküchen (BTC) sva morala plačati v naprej, pa še tam je bilo to očitno postavljeno zaradi slabih izkušenj, ker sva imela tudi midva reklamacije, ki jih nisva mogla več uveljavljati. A ker je bil to edini primer plačevanja vnaprej, nisva bila toliko pozorna na njihove pogoje. Zdaj tega ne bi več storil. Vsak človek ve, ali se mora česa bati ali pa lahko računa na obojestransko poštenost. Obrtnik ti mora na začetku biti sposoben dati oceno, koliko bodo dela stala. Njihova slabost je to, da vedno navajajo zneske brez DDV-ja, zato moraš vedno vprašati, o čem govori. Na koncu ponavadi malo boječe vprašajo, če potrebuješ račun. To vprašajo samo enkrat in o tem nočejo ne vem koliko razpravljati. Ti moraš vedeti, kaj hočejo s tem povedati, in tudi, najbolje vnaprej, vedeti, kaj boš odgovoril ali v kakšno pogajalsko pozicijo se boš postavil.

V nadaljevanju sledi časovni pregled poteka del, kdaj sva posamezna dela naročila, kolikšne količine so bile pri naju potrebne, cene zanje, osebno mnenje… Namen tega popisa je, da si človek malo predstavlja finančno ozadje in pa časovno organizacijo del za hitro gradnjo.

Po končani gradnji sva imela kar nekaj opravkov. Med drugim sva na Geodetski upravi z gradbenim dovoljenjem 5. 3. vložila vlogo za hišno številko. Upravna taksa je znašala 17,73 €, tablica pa 15,3 €. Po kakšnih dveh mesecih sva že dobila svojo hišno številko in že kmalu dobila prvo pošto na novi naslov.

 

Tomaž&Gretel

Se nadaljuje …

Prvi članek: http://www.iskreni.net/nas-dom/69-gradbena-dokumentacija-za-hiso.html

Drugi članek: http://www.iskreni.net/nas-dom/38-nas-dom/116-gradiva-druzinsko-hiso.html

Tretji članek: http://www.iskreni.net/nas-dom/38-nas-dom/118-2-gradiva-druzinsko-hiso.html

Četrti članek: http://www.iskreni.net/nas-dom/38-nas-dom/120-gradiva-druzinsko-hiso-3.html

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja