Nenamerno brez otrok

Thumbnail

O poti, ki jo prehodijo pari, ki se soočajo z neplodnostjo, o posledicah, ki jih ta preizkušnja vnaša v odnos med zakoncema, o novem upanju in poslanstvu, ki ga lahko pari najdejo, sta na seminarju na Ljubelju spregovorila zakonca Kit in Drew Coons, člana organizacije Family Life.

Zakonca Coons, ki sta se na svoji življenjski poti osebno soočila z izkušnjo neplodnosti, sta prišla v Slovenijo na povabilo gibanja Družina in Življenje.

Na podlagi svojih izkušenj in izkušenj pri delu z mnogimi pari sta Coonsova na seminarju spregovorila o bolečinah in obupu, ki preveva par, ko iz meseca v mesec pričakujeta zanositev, a do te žal ne pride. Nenehno izmenjujoče se pričakovanje in razočaranje, upanje in obup je za zakonca, ki se morata s tem srečevati, bridka preizkušnja. Hkrati pa se tak par nenehno srečuje še z mnogimi pomembnimi odločitvami: koliko in katere medicinske postopke lahko sprejmeta, kdaj je pravi čas, da se za tako ali drugačno pot odločita, kdaj je čas, da se ustavita … Nenehen pogovor in iskanje stika s samim seboj in z drugim je zanju izredno velikega pomena.

Zakonca Coons sta na seminarju odprla in nakazala tudi mnogokrat skrite vidike soočanja z neplodnostjo: kako (po)iskati novo upanje in smisel življenja brez otrok, kako in kje najti moč za vztrajanje na skupni življenjski poti, kje iskati in najti novo poslanstvo …

Neplodnost je preizkušnja naju obeh

Pari, ki nam ni dano imeti rodnih otrok, moramo biti v prvi vrsti pozorni na to, da gradiva najin odnos. Še vedno sva skupaj, še vedno sva močna, pomembno je, da se poslušava, sprejemava in podpirava.

Najhujši sovražnik nama lahko postane iskanje krivde ali krivca. Neplodnost je najina preizkušnja in nesmiselno je, tudi če medicina dokaže, kdo od naju biološko otrok ne more imeti, da se obtožujeva ali oddaljujeva. To je preizkušnja, ki je doletela naju in če eden od naju ne more imeti otrok, jih ne moreva imeti oba.

Ponovno se ob tem lahko vprašava, kaj je namen najinega zakona, najinega odnosa – ali le to, da bi imela otroke? Zagotovo ne! V prvi vrsti je namen najinega zakona, da živiva kvalitetno in radostno zakonsko življenje.

Ko poiščeva nov smisel najini skupni poti, ko zaživiva življenje v vsej njegovi polnosti, ko zgradiva trden odnos med nama (kar ne pomeni odnos brez konfliktov, da se razumemo!), bova veselje in povezanost izžarevala tudi navzven in s tem nagovarjala druge.

Starši, ki rodijo svoje rodne otroke, že za kuhinjsko mizo opazujejo svoj naraščaj in svoj sad, ki ga puščajo svetu. Midva pa morava v miru poiskati novo poslanstvo za najin zakon – pa naj bo to pot posvojitve, rejništva, darovanja za druge v prostovoljnem ali karitativnem delu, darovanje svojega časa za lepši svet ali karkoli, kar midva kot par začutiva, da želiva podeliti in darovati.

Vzemita si čas za tehtanje

Zakonci, ki se soočamo z neplodnostjo smo postavljeni pred niz težkih in pomembnih odločitev – kako daleč bova šla v medicinskih postopkih, kako dolgo bova raziskovala in upala; kaj bova storila, če biološka zanositev ne bo mogoča; ali se bova postavila v vrsto za posvojitev – bo to doma ali v tujini, kdaj in kako bova s svojo preizkušnjo seznanila svoje sorodnike, prijatelje; komu, kdaj in na kakšen način, ali sploh bova povedala, kaj se nama dogaja … Koliko bova zadržala zase in koliko podelila z drugimi … Nenehno tehtanje in odločanje, ki zna biti zelo naporno za vsakega od naju in tudi za najin odnos! Pomembno je, da se ne prehitevava in si vzameva čas. Čas, da v miru premisliva, kje sva, čas, da začutiva sebe in drug drugega, čas, da bolečina zaboli in počasi izzveni …

V odločanju ni potrebno, da sva sama. Lahko si poiščeva duhovnega voditelja, ki nama bo pomagal razločevati na poti pomembnih odločitev, lahko pogumno spregovoriva s kom od prijateljev ali sorodnikov, ki mu zaupava in veva, da naju bo pripravljen poslušati, lahko se vključiva v skupino parov, ki se soočajo s podobno preizkušnjo, včasih je smiselno poiskati tudi strokovno pomoč zakonskega terapevta, ki nama pomaga prečistiti temelje najinega zakona.

Dovolita si odžalovati in iskati novo pot upanja

Predvsem se v ničemer ne prehitevajva! Soočanje z neplodnostjo je dolgotrajen proces. Včasih se nama že zazdi, da sva se soočila in sprijaznila, pa je le pogled na otroka na igrišču dovolj, da se znova prebudijo vsa čutenja žalosti, nemira, potrtosti … Dovolimo si tudi takšne trenutke in si dovolimo odžalovati pot, po kateri sva tako zelo hrepenela pa nanjo nikoli ne bova mogla stopiti.

Ni pa potrebno, da ves čas gledava le to, kar nama ni dano, lahko se zazreva tudi v novo pot upanja, pa kakršnakoli ta pot je za naju – morda bo v najinem domu nekoč  le odmeval smeh otrok, ki bodo prišli k nama iz družine, ki zanj ne bo mogla poskrbeti, morda bo to smeh otrok, ki jih bova vzela v varstvo, da bova prijateljema omogočila večer v dvoje, morda otrok v najinem domu ne bo, bodo pa našli prostor pri nama osamljeni in žalostni, ki se bodo prišli pogret v toplino najinih src, morda bova delila topel obrok na ulici… Možnosti je toliko, kolikor jih sama vidiva in se jim želiva odpreti!

Možnost povezovanja za skupno iskanje rodovitnosti

Pari, ki smo se seminarja udeležili, smo hvaležni za te nove in pomembne izkušnje, hvaležni, da smo bili nekaj časa skupaj in smo lahko spregovorili in drug z drugim podelili občutke, ki jih doživljamo, hvaležni, da smo se počutili razumljeni, sprejeti in povezani. Zakonca Coons sta nas s svojimi izkušnjami, pričevanji in znanjem, ki sta ga na poti hrepenenja po otroku pridobila, z izjemno tenkočutnostjo popeljala v ta občutljivi svet, ki je naša realnost. Pomagala sta nam prepoznavati, kaj se v nas zares dogaja, kaj doživljamo in po čem hrepenimo.

Seminar Nenamerno brez otrok je bil prvi tovrstni seminar za pare, ki se soočamo z izkušnjo neplodnosti v Sloveniji. Pogosto je to za par »prostor«, kjer doživljamo občutke sramu in zavrženosti, zato o tem zelo težko spregovorimo. Prav zato želimo spodbuditi pare, ki, tako kot mi, ki smo se omenjenega seminarja udeležili, te stiske doživljate, da se med seboj tesneje povežemo in se na naših poteh podpiramo. Zavedamo se, da naša pot ni le pot obupa in nemoči, pač pa lahko postane tudi pot upanja in radosti, ko smo obogateni z novimi spoznanji, in ko odkrijemo nove vidike rodovitnosti v zakonu!

Za več informacij o možnostih povezovanja kliknite na povezavo ali pišite na [email protected].   

Besedilo pripravila: JSD iz gibanja Družina in Življenje

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja