Naravno in zanesljivo

Thumbnail

Edini priročnik, ki ga trenutno lahko na slovenskem knjižnem trgu dobijo tisti, ki se zanimajo za naravno načrtovanje družine, je knjiga Naravno in zanesljivo.

Pri ustvarjanju knjige je sodelovala skupina strokovnjakov različnih profilov: zdravniki, psihologi, pedagogi ter svetovalke in svetovalci za učenje metode, ki so svoja spoznanja strnili na podlagi skoraj dvajsetletnega raziskovalnega in svetovalnega dela različnih skupin, ki se v Nemčiji ukvarjajo z razvojem metode. Posebno težo knjigi daje dejstvo, da spoznanja temeljijo tudi na znanstvenem študiju več kot 20.000 ženskih ciklusov, ki jih je v študijsko središče za NND na düsseldorfski univezi pošiljalo več kot 1.000 žensk v različnih življenjskih situacijah.

Metod naravnega uravnavanja spočetij je več, temeljni pristop pa jih je skupen: temeljijo na opazovanju telesnih znakov, iz katerih lahko razberemo, kdaj ima ženska plodne dneve. Za razliko od drugih metod, ki temeljijo na opazovanju samo določenih znakov, knjiga opisuje simptotermalno metodo, katere temelj je kombinacija opazovanja telesne temperature in sluzi materničnega vratu, njeno zanesljivost pa lahko povečamo z opazovanjem še nekaterih drugih znakov. Zato so poleg osnovnih spoznanj o delovanju ženskega menstruacijskega ciklusa v knjigi najprej predstavljena navodila, kako opazovati žensko telo in razbirati posamezne znake, ki nam govorijo o njeni plodnosti. V nadaljevanju so natančno podana pravila za ugotavljanje plodnih in neplodnih dni. Poleg poglavij, ki bodo zanimala predsvem tiste pare, ki želijo metodo uporabiti za izognitev zanositvi, knjiga podaja tudi primere drugih življenjskih situacij, kjer nam je lahko v pomoč NND: če imamo težave z zanositvijo, v času dojenja, v času prenehanja jemanja kontracepcijskih tablet, v menopavzi.

Naravno in zanesljivo je nepogrešljiv priročnik za vse pare, ki bi radi naravno uravnavali spočetja in živeli spolnost na najbolj naraven način. Podaja osnovne informacije, ki so lahko spodbuda parom ne samo za spoznavanje metode uravnavanja spočetij, ampak tudi za prisluškovanje ženskemu telesu in življenje v skladu z njenim naravnim ritmom.

© Copyright iskreni.net