Najlepši božični filmi za čudovite zimske večere

Vir: Shutterstock

Tudi letos smo za vas pripravili izbor božičnih filmov in risank, preko katerih boste lažje vstopili v božično zgodbo. Nekatere risanke so namenjene čisto najmanjšim in jim lahko samo v nekaj minutah predstavite Jezusovo rojstvo, spet druge so daljše in na poglobljen prikazujejo zgodbe, ki so se zgodile na božični večer. Nismo pa pozabili tudi na družinske filme, ki se božičnega bistva lotevajo posredno, a vas bodo navdihnili s svojo vsebino. Naj vam pomagajo ustvariti pravo božično vzdušje – z otroki ali v dvoje!

Risanke in filmi o Jezusovem rojstvu

Jezusovo rojstvo (na voljo tukaj). Lepa 3-minutna risanka z besedilom iz evangelijev. V slovenščini. Odlomek je iz risanke Superknjiga. Celotna epizoda o Jezusovem rojstvu (25 minut) je na voljo tukaj.

Jožefova zgodba (na voljo tukaj). 4-minutna zgodba o Jožefu ter dogajanju na njegovo največjo noč v življenju: rojstvu Jezusa v jaslih. Zgodbo ob sliki pripoveduje Gregor Čušin.

Božična zgodba – lego animacija (na voljo tukaj). Za vse ljubitelje lego kock je tukaj na čudovit način prikazano Jezusovo rojstvo in darovanje v templju.

Čisto prvi božič (The Very First Noel, 2006). 20-minutni animirani film, ki sledi trem modrim, ko se odpravijo za zvezdo, ki jih pelje do novorojenega kralja. Ena lepših božičnih risank, ki pa žal nima slovenskih podnapisov.

Zvezda (The Star, 2017). Zabavna celovečerna risanka o Jezusovem rojstvu, kot ga doživijo živali. Ovca, osel, tri kamele in golob spremljajo sveto družino na poti v Betlehem, pri čemer doživijo kup prigod. Zabavno in prisrčno, primerno za vso družino.

Zgodba o Jezusu za otroke (dostopna tukaj). Enourni igrani film, sinhroniziran v slovenščino. V njem otroci pripovedujejo Jezusovo zgodbo, od angelovega oznanjenja do Jezusovega vstajenja od mrtvih.

Božič s serijo Izbrani (na voljo tukaj). Ustvarjalci svetovno uspešne serije The Chosen, ki prikazuje zgodbe iz Jezusovega življenja, so lani izdali posebno božično epizodo o Jezusovem rojstvu. Krasen polurni filmček, ki vam bo približal dogajanje v Betlehemu pred 2000 leti.

Družinski božični filmi

Kapa (2022, uradni napovednik si lahko ogledate tukaj, kratko recenzcijo pa tukaj). Gre za prvi slovenski otroški božični film, ki navdušuje tako mlado kot nekoliko starejše občinstvo. Zgodba prikazuje trenutne stiske družin (na eni strani zapuščenost, na drugi prezasedenost in preobilje) in je zato super simbol adventno/božičnega časa kje lahko na koncu vsak najde svoje zavetje (pri sveti družini). Film se trenutno vrti v slovenskih kinematografih.

Srečko, božični okrasek (na voljo tukaj). Stara božična risanka, sinhronizirana v slovenščino, ki vam bo obudila spomine na otroštvo. Pod božičnim drevescem so postavljene jaslice »zaradi katerih božič sploh je«.

Angelin božič (Angela’s Christmas, 2017) in Angelina božična želja (Angela’s Christmas Wish, 2020). Prisrčen irski 30-minutni animirani film o deklici Angeli, ki na božični večer iz cerkve skrivaj odnese Jezuščka. Drugi del govori o Angelini želji, da se za božič zbere vsa družina, še posebej da se jim pridruži njen oče, ki dela v Avstraliji.

Zgodbe iz Narnije: Lev, čarovnica in omara (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, 2005). Čudovit zimski film o potovanju štirih otrok v čudežno deželo Narnija. V njem so na pravljičen način močno prisotne svetopisemske teme (boj med dobrim in zlom, odpuščanje, vstajenje od mrtvih). Otroci se v njem naučijo, da je vztrajanje v veri ena najpomembnejših stvari v življenju.

Družinske božične počitnice (National Lampoon’s Christmas Vacation, 1989). Božični prazniki so pred vrati in Griswoldovi se pripravljajo na praznovanje. Oče Clark se ves navdušen loti okraševanja hiše, mama Ellen pa kuhanja prazničnih dobrot. Kljub temu pa božično vzdušje ni prav nič veselo, saj prikupno družinico obiščejo tečni in nergavi sorodniki. Obeti, da bi prazniki minili brez večjih zdrah, se kmalu sesujejo v prah. Ko se nenapovedan prikaže še Clarkov brezposelni brat z družino in ogromnim psom, je polomija popolna, a za gledalce neskončno smešna.

Pisma sv. Nikolaju (Listy do M., 2011). Poljska božična romantična komedija slovenskega režiserja Mitje Okorna in eden najuspešnejših poljskih filmov zadnjih let. Zgodba prikazuje dogajanje na božični večer, ko več ljudi odkrije svojo življenjsko ljubezen. Izjemno prijetna in nežna komedija spada med najboljše filme, kar so jih posneli slovenski režiserji do zdaj.

Moj brat lovi dinozavre (na voljo tukaj). Film ni vezan na božični čas, vendar pripoveduje pretresljivo družinsko zgodbo. Jack odrašča v srečni družini, ki jo nekega dne zamaje vest: izve, da se bo njegov bratec rodil z Downovim sindromom. Jackovi starši ohranjajo optimizem in ko se fantek Gio rodi, v njihovem domu še bolj zacveti ljubezen. Ob začetku srednje šole pa se Jack prične zavedati bratovih pomanjkljivosti in ga preplavi sram. Za vsako ceno hoče biti sprejet med novimi sošolci in očarati dekle, ki mu je všeč, zato se zlaže, da je njegov brat umrl. Resnica v najmanj primernem trenutku pride na dan. Deček, ki je storil hudo napako, mora sprejeti odgovornost za zatajitev brata, pri tem pa mu pomagajo vsi družinski člani.

Filmi v dvoje

Nekateri med njimi so primerni tudi za starejše otroke. Odločitev prepuščamo staršem.

Zamujena priložnost (The Family Man, 2000). Božična čarovnija uspešnemu poslovnežu in ženskarju (Nicolas Cage) pokaže, kakšno bi bilo njegovo življenje, če bi pred leti sprejel drugačno odločitev. Film božiča ne prikazuje na krščanski način, v njem je tudi nekaj napol razgaljenih prizorov, ima pa zelo lepo sporočilo, da so družina in lepi odnosi pomembnejši od denarja in kariere. Za ljubitelj(ic)e božičnih romantičnih komedij.

Darilo sreče (The Ultimate Gift, 2006). Zgodba se odvija skozi vse leto, a glavni junak do najpomembnejšega spoznanja pride okrog božiča. Dedek mu pred smrtjo namreč zapusti vrsto posebnih nalog, ki jih mora opraviti, če želi dobiti svoj del dediščine, ob tem pa se spremenita njegovo srce in pogled na svet. Globoko in ganljivo.

Zelena knjiga (Green Book, 2018). Odličen film, nagrajen z več oskarji (med drugim za najboljši film in scenarij), ob katerem vam bodo izmenično tekle solze smeha in ganjenosti. Zgodba pripoveduje o vrhunskem črnskem pianistu in njegovem belem šoferju, ki se v času rasne segregacije odpravita na turnejo po ameriškem jugu. Film se konča na božični večer v pravem božičnem duhu. Naj vas od ogleda ne odvrne dejstvo, da je eden od glavnih likov gej.

Ko si spal (While you were sleeping, 1995). Film se odvija v predbožičnem času. Lucy (Sandra Bullock) je prodajalka vozovnic na podzemni železnici, ki reši življenje neznancu. Tako postane del njegove družine, ki ugotovi, kako sijajno dekle si je našel Peter – težava je le, da se ta ničesar ne spominja. In tam je tudi njegov brat Jack.

This is Christmas (2022). Adam in Emma se vsak dan odpravita na delo iz slikovite vasi v London v službo. Vsak dan potujeta z istimi ljudmi, ki pa tekom vožnje med seboj ne komunicirajo, so tiho in se držijo zase. Nekega dne pa Adama navdihne božični duh in prekrši nenapisano pravilo potovanja: vstane, nagovori svoje sopotnike (neznance) in jih povabi k sebi na božično zabavo. Rezultat? Uganili ste: vzpodbudna in prisrčna zgodba o iskanju čarovnije božiča, ne glede na to, kje ste. Film je trenutno na voljo samo v angleščem jeziku.

Vesel božič (Joyeux Noël, 2005). Pretresljiv in hkrati upanja poln evropski film, posnet po resnični zgodbi. Med 1. svetovno vojno britanski, francoski in nemški vojaki na božični večer samovoljno prekinejo ogenj in skupaj praznujejo Jezusovo rojstvo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja